Sanayiciler için Dijital Dönüşüm Merkezleri kurulacak
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: - Sanayicilerimiz için Dijital Dönüşüm Merkezleri kuruyoruz. Ankara ve Bursa`da model fabrikalarımızı kasım ayında hizmete açıyoruz, dedi.
EKONOMİ SERVİSİ
TÜSİAD`ın “Şeffaf tedarik zinciri” odaklı “Sanayide Dijital Dönüşüm Günleri” etkinliği Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank`ın katılımıyla, 18 Eylül 2018 tarihinde (bugün) TÜSİAD Genel Merkezi`nde düzenlendi. Etkinliğin açılış konuşmaları Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik tarafından gerçekleştirildi.
DİJİTAL DÖNÜŞÜM MERKEZLERİ KURULACAK
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank konuşmasında, "Sanayicilerimiz için Dijital Dönüşüm Merkezleri kuruyoruz. Ankara ve Bursa'da model fabrikalarımızı kasım ayında hizmete açıyoruz" dedi. Varank, "Sanayide Dijital Dönüşüm Günleri"nin dördüncüsünde yaptığı konuşmada, söz konusu merkezlerde sanayicilerin, deneyimsel eğitim ve danışmanlık hizmetleri alacağını söyledi. Varank, "Dijital dönüşümün, teori ve uygulamasını gerçek bir üretim ortamında deneyerek öğrenecekler. Biliyorsunuz, model fabrikalar, Sayın Cumhurbaşkanımızın 100 Günlük İcraat Programı'nın da bir parçasıydı. Model fabrikaların içinde, sanayi ile ilgili doktora ve master programlarının uygulama aşamaları da gerçekleştirilebilecek. Böylece kamu-sanayi-üniversite iş birliği de somut bir biçimde hayat bulacak" diye konuştu.
YERLİ YAZILIMA DESTEK YOLDA
Yerli yazılım ürünlerinin çeşitliliğini ve kalitesini artırmayı hedeflediklerini kaydeden Bakan Varank, "Ülkemizde son derece yetkin yazılımcılarımızın olduğunu biliyoruz. Sektöre, teknoparklar, Ar-Ge merkezleri, TÜBİTAK ve KOSGEB üzerinden fon sağlamaya devam ediyoruz. Ancak hala arzu edilen seviyede değiliz, yapacak çok işimiz var. Geliştirilen ürünlerin çoğu ticarileşme aşamasında ve uygulamada sorunlar yaşıyor. Kısmen satış yapabilenler de yeterli ölçeğe ulaşamadıkları için bir süre sonra faaliyetlerine son veriyor. Ülkemizin yazılım ve yazılım için harcanan emek çöplüğüne dönmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Yerli yazılım ürünlerinin kullanımında başta kamu olmak üzere yeni bir girişim başlatacağız. Bilişim ürünleri ihtiyacının yerli tedarikçilerden sağlanması konusunda, sertifikasyon da dâhil olmak üzere, düzenleyici adımları hayata geçireceğiz" dedi. Varank, iş dünyasında, yerli dijital ürünleri kullananlar için bakım ve onarım hizmetlerini destekleyecek yeni mekanizmaları kurgulamaya başladıklarını, yazılım ekosistemini güçlendirmek adına açık kaynak kodlu yazılımlar ve yapay zeka stratejilerini geliştirerek yol haritalarını hazırladıklarını söyledi.
KÜMELENME TABANLI MÜKEMMELİYET MERKEZİ
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik`de konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Daha önce de birçok kez dile getirdiğimiz üzere, artık bizim yüksek kalitede üretime geçmemiz gerekiyor. TÜSİAD olarak biz, orta teknoloji tuzağından kurtulmanın çaresini 4. Sanayi Devrimi`nin ülkemizde de gerçekleşmesi olarak tanımlıyoruz. Bunun en önemli adımlarından biri, dijital dönüşüm yolculuğunda şirketlerimizin doğru ve sistematik adımlar atmalarını sağlamaktır. Bu hedefimizde başarıya ulaşmamızın olmazsa olmazı, dönüşümü destekleyecek ekosistemi bütüncül bir şekilde tesis etmektir. Bu amaçla önerdiğimiz bir modeli de (Kümelenme Tabanlı Mükemmeliyet Merkezi) bu sabah Sayın Bakanımızla paylaşma fırsatını bulduk. Bu modelin, Sayın Bakanımızın desteğiyle ve ekibinin katkılarıyla ülkemizin kalkınma süreçlerine fayda sağlayacağına inanıyoruz.”
TÜSİAD SANAYİDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM GÜNLERİ ETKİNLİKLERİ
TÜSİAD Sanayide Dijital Dönüşüm Günleri etkinlikleri ile; sanayide dijital dönüşüm alanında ülkemizde gerçekleştirilen çalışmalar açısından farkındalık yaratılması, sanayinin dijital dönüşümünün tedarik zincirinin tüm aşamalarına entegre edilmesi için bu dönüşüm sürecinde nelere gereksinim duyulduğunun ve etkilerinin tartışılması, Türkiye ve dünyadaki iyi örneklerin paylaşılması ve
teknoloji üreticilerinin kullanıcılar ile bir araya gelmesi amaçlanıyor. Sanayide Dijital Dönüşüm Günleri`nde bugüne kadar yatay-dikey entegrasyon ve artırılmış gerçeklik temalarına odaklanıldı. TÜSİAD Sanayi Politikaları Yuvarlak Masası Lideri Bahadır Balkır Sanayide Dijital Dönüşüm Günleri ile ilgili şu ifadeleri kullandı: “2015 yılından bu yana sanayide dijital dönüşüm üzerine çalışmalarımızı kararlılıkla ve aktif olarak sürdürüyoruz. Bu, uzun ve gelişmeleri sürekli takip etmek zorunda olduğumuz bir süreç. TÜSİAD bünyesinde konunun farklı unsurlarına yönelik yürütülen birçok çalışma ile bu sürece katkı üretmeye çaba sarf ediyoruz.” Dördüncüsünü gerçekleştirilen Sanayide Dijital Dönüşüm Günleri`nde şeffaf tedarik zinciri ele alındı.