• DOLAR 35.468
  • EURO 36.66
  • ALTIN 3058.14
  • ...
Tarihte Bugün: 17 Eylül 2018
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN : DOĞRUHABER/ 17 EYLÜL

1176 – Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında Miryakefalon Savaşı yapıldı. Miryokefalon Muharebesi, Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan ile Bizans imparatoru I. Manuel Komnenos arasında, Isparta Gelendost yakınlarında Miryokefalon'da yapılan ve Anadolu'da Selçuklu hakimiyetinin kabul edildiği savaştır.

1787 - ABD Anayasası kabul edildi. ABD Anayasası, Fledelfiya, Pensilvanya'da Anayasa Konvansiyonu'nca ve daha sonra her bir eyalet kanvansiyonu tarafından "halk adına" kabul edildi. Kabul edilmesinden bu yana yirmi yedi kez değiştirildi. İlk on değişiklik, "United States Bill of Rights" adıyla bilinir. Anayasa, ABD hukuku ile ABD siyaset kültürünün merkezinde yer alır. ABD Anayasası, şu ana kadarki en eski federal anayasadır. El yazması ya da "temize çekilmiş" orijinal hali, Washington'daki Ulusal Arşivler ve Kayıtlar Kurumu'nda  sergilenir.

1908 - Havacı Orwill Wright ve beraber uçtuğu arkadaşı Thomas E. Selfridge, uçak kazası geçirdiler. Kazada yaşamını kaybeden Selfridge, uçak kazasında yaşamını yitiren ilk insan oldu.

1934 - Türkiye, Cemiyet-i Akvam (Milletler Cemiyeti) üyeliğine kabul edildi. Birleşmiş Milletler'in temeli sayılabilecek bu organizasyon, I. Dünya Savaşı'nın ardından İsviçre'de 10 Ocak 1920'de "Cemiyet-i Akvam" adıyla kuruldu. Amacı, ülkeler arasında yaşanabilecek sorunları barışçı yollarla çözmek idi. Bir süre çalıştı fakat fazla bir varlık gösteremedi. II. Dünya Savaşı'nın ardından 1946 yılında dağıldı ve onun yerini Birleşmiş Milletler aldı. Bu iki teşkilatın herbiri de bir dünya savaşı sonrasında ve bu savaşların galibi konumundaki ülkelerin öncülüğünde kurulmuş ve kurucu üyelerinin hizmetkarı ve menfaatlerinin koruyucusu olmaktan öte bir işe yaramamışlardır.

1941 - İngiliz ve Sovyet işgali altındaki İran'da Şah Rıza tahttan indirildi, yerine oğlu Muhammed Rıza Pehlevi geçti. İran tahtının yeni Şah`ı 1979`daki İran İslam İnkılabı`na kadar süren hükümdarlığında İran halkını ezmiş ve İran`ın zenginliklerini koltuğunu koruma adına Batılı devletlere peşkeş çekmiştir.

1948 Siyonist Stern terör çetesi, Birleşmiş Milletler Filistin Arabulucusu Kolt Folke Bernadotte'yi Kudüs'te öldürdü. Asıl adı Lehi  "İsrail Özgürlük Savaşçıları" olan örgüt, Filistin'de İngiliz mandasının kalkmasını, Yahudi göçünün serbest bırakılmasını ve bir Yahudi devleti kurulmasını savunan silahlı siyonist terör örgütüdür.

1940 yılında Irgun örgütünden ayrılan Avraham Stern tarafından kurulmuştur. Yüzü bulmayan üyesiyle o yıllarda Filistin'de kurulan siyonist örgütler arasında en küçüğü olmasına Filistinlilere karşı yürüttüğü terör eylemleri ve suikastlerle tanınmıştır. 28 Mayıs1948'de Siyonist İsrail Ordusu'nun kurulmasıyla eylemlerine son vermiştir.

Örgüt İngilizler tarafından kurucusu Avraham Stern'e atfen Stern Grubu veya Stern çetesi olarak da adlandırılmıştır.

1961—Eski Başbakan Adnan Menderes hakkında 27 Mayıs cuntasının verdiği ölüm cezası İmralı Adası'nda infaz edildi. Milli Birlik Komitesi, 65 yaşını aşan Celâl Bayar ile idam kararları çoğunlukla alınan öteki hükümlülerin cezalarını müebbet hapse çevirdi.

1967: Kayseri`de yapılan Kayseri spor-Sivas spor futbol maçında çıkan olaylarda 40 kişi öldü, 300 kişi yaralandı. Olayın duyulması üzerine Sivaslılar galeyana gelerek, Sivas'ta bulunan Kayserililere ait dükkânları tahrip ettiler. O yıllarda henüz futbola tam aşina olmayan Türkiye için bu holiganizm bir hayli düşündürücüydü.

1975: Diyarbakır-Urfa karayoluna barikat kuran 15 kişilik eşkıya grubu, 22 araçta bulunan yolcuları soyup kayıplara karıştı.

1978—ABD`nin öncülüğünde Mısır, Siyonist ve işgalci İsrail ile Camp David`te anlaştı. Mısır devlet başkanı Enver Sedat ile, Siyonist İsrail başbakanı Menahem Begin arasında, 12 gün süren gizli pazarlıkların ardından Camp David'de imzalanan ve ABD başkanı Jimmy Carter'ın gözetiminde gerçekleşen bir sözleşmedir.

Sözleşme, altı ay sonra 26 Mart 1979`da imzalanacak olan barış antlaşmasının temelini oluşturuyordu. Buna göre İsrail, askeri birliklerini Sina Yarımadasından çekecek ve Mısır ile diplomatik ilişkilerini normalleştirecekti. Diplomatik ilişkiler 1980'de normale döndü. Siyonistlerin umduğundan daha az olmakla birlikte ticari ilişkiler canlandı. Mart 1980'de havayolu taşımacılığı başladı. Mısır İsrail'e petrol satışına başladı. Bu sözleşme ile, İsrail tarafından Altı Gün Savaşı'nda ele geçirilen Sina Yarımadası, Mısır'a geri verildi. Barış çabalarının sonucu olarak, Menahem Begin ve Enver Sedat, 1978 yılı Nobel Barış Ödülünü birlikte aldılar. Mısır`ın başta Filistin`e olmak üzere tüm İslam Alemine yaptığı bu ihanet, duyarlı Müslümanlar tarafından lanetlendi ve protesto edildi. Bu anlaşmayla Filistin adeta Siyonistlere satılmış ve karşılığında da Batılı güçler tarafından Nobel aferini alınmıştı.

1980: Gözaltında tutma süresi 15 günden 30 güne çıkarıldı. Bu rakamlar sadece kağıt üzerinde Türkiye`nin bir kanun devleti olduğunu göstermek içindi yani göstermelikti. Oysa pratikte gözaltında tutmanın herhangi bir sınırlandırılmış zamanı bulunmamaktaydı ve yapılan işkencelerin haddi hesabı yoktu.

1982—15 Eylül'de Siyonist İsrail ordusunun Beyrut kasabı lakaplı Ariel Şaron komutasında Lübnan'ı işgalinin ardından 16 Eylül'de Sabra ve Şatilla Filistin mülteci kampları siyonist askerlerce kuşatıldı. Siyonist İsrail ordusu ve Lübnanlı Hıristiyan Falanjist teröristlerinin işbirliğiyle 40 saat süren katliam 17 Eylül'de sona erdi. Uluslararası Kızıl Haç Komitesi'nin tespitlerine göre 2750 sivil erkek kadın ve çocuk öldürüldü. Katliam sonrası kampa giren ilk İsrailli gazeteci Amnon Kapeliouk'a göre ölü sayısı 3 binden fazlaydı. Kimi Filistin kaynaklarına göre öldürülenlerin sayısı 7 bini geçiyordu. Ne siyonist israilli teröristler ne de hıristiyan falanjist teröristler bu katliamın hesabını şu ana kadar vermediler.

1988 Sol görüşlü 18 mahkum 118 metre tünel kazarak Kırşehir E Tipi Cezaevi'nden kaçtı.

1989 Mardin, Silopi'de 6 köylü PKK militanı oldukları iddiasıyla devlet güçleri tarafından öldürüldü.

1990: 27 Mayıs darbesinin ardından idam edilen dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatih Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın naaşları, feribotla İmralı Adası'ndan İstanbul'a getirildi. Devlet töreniyle Topkapı'da yaptırılan Anıt Mezara defnedildi.

1996 - ABD başkanı Bill Clinton, Saddam`a gözdağı vermek için Kuveyt'e 3.500 asker gönderdi. Bill Clinton, Irak'ı saldırgan davranışlarına son vermesi konusunda uyardı.

2009 Türkiye ve Suriye karşılıklı olarak vizeyi kaldırdı.Türkiye ve Suriye arasında esen bahar rüzgarı çok geçmeden Arap baharının estireceği fırtına ve Beşşar Esed`in Suriye yönetiminde değişiklik yapmama ısrarıyla kara kışa dönüşecekti.

2009 6 Ay Önce , boğazı kesilerek öldürülen ve aylarca gündemde tutulan Münevver Karabulut'un Katil Zanlısı,Firari Cem Garipoğlu teslim oldu.

2010 KPSS Eğitim Bilimleri Testi, “sınav sürecinde bazı usulsüzlüklerin meydana geldiği kanaatiyle” iptal edildi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir