• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...

Ilısu Barajı göleti altında kalacak olan Batman'ın Hasankeyf ilçesindeki tarihi eserlerin taşınma işlemleri devam ediyor. 12'nci yüzyılda Artuklular döneminde yapılan İmam Abdullah Zaviyesi başarılı bir şekilde yeni yerine Arkeopark'a taşındı.

Taşınma işlemlerini yerinde inceleyen DSİ Genel Müdür Yardımcısı Murat Dağdeviren, yaptığı açıklamada, yerli kaynakları harekete geçirirken, konunun uzmanlarıyla birlikte tarihe ve kültüre sahip çıktıklarını kaydetti.

Bir kez daha tarihi bir güne şahitlik ettiklerini belirten Dağdeviren, "Gördüğünüz gibi İmam Abdullah Zaviyesini de bulunduğu yerden taşıyoruz. Daha önce Zeynel Bey ve Artuklu Hamamını da aynı şekilde taşımıştık. İmam Abdullah Zaviyesi, ilk olarak 12. yüzyılda Artuklular döneminde yapılmış bir yapıdır. Eyyubiler zamanında da özellikle İmam Abdullah'ın kabri esas alınarak yeniden şekillendirilmiştir. Ardından da 1478 yılında en son restorasyonunu Akkoyunlar zamanında görmüş. Hem Osmanlı hem de Cumhuriyet döneminde Kültür ve Turizm Bakanlığımızın çeşitli restorasyonları zaviyede gerçekleşmiş." dedi.

"800 ton ağırlığında yapı taşımaların en kritiğiydi"

800 ton ağırlığındaki yapıyı 2 bin 400 metre uzaklığa taşıdıklarını söyleyen Dağdeviren, "Zaviyemiz bir türbe ve onun hemen 13 metre yüksekliğinde bir kule bulunuyor. Doğu ve güneyinde bağlantılı olacak şekilde eyvan ve müştemilat kısmından oluşuyor. Bugün türbe kısmının taşıma işlemini gerçekleştireceğiz. 800 ton ağırlığında bir yapı... Bugüne kadar yapmış olduğumuz taşımaların en kritiği bizim açımızdan. Çünkü yapının çeşitli yerlerinde asimetriler var. Dolayısıyla daha hassas bir taşıma yapmamız gerekiyor. 2 bin 400 metre uzaklıkta ve 62 metre daha üst kotta yeni konumuna taşıyoruz türbeyi. Tabi bunu yaparken yine modüler taşıyıcı sistemlerini kullanıyoruz. 256 tane tekerleğimiz var." diye konuştu.

"Çalışmalar hassasiyetle yürütülüyor"

Yapılan çalışmaların uzun bir çalışma neticesinde ortaya çıktığını ifade eden Dağdeviren, "Bu çalışmalar tabi bugünün sonucu değil. Çok uzun bir çalışma sürecinin neticesinde bu noktaya gelmiş durumdayız. Hem Kültür ve Turizm Bakanlığımız hem de Tarım ve Orman Bakanlığımızın teknik personelleri ve aynı zamanda bilim kurulumuzun çok değerli üyeleri tarafından buradaki çalışmalar büyük bir hassasiyetle yürütülüyor. Her iki kuruma da çok teşekkür ediyoruz. İnşallah ülkemiz için hayırlı uğurlu olur." ifadelerini kullandı.

"Ilısu, dünyanın en büyük barajıdır"

Konuşmasının devamında, "24 metreküp gövde dolu bir hacmi ve 10 milyon metreküp rezerve hacmi ile Ilısu Barajı, ön yüzü beton kaya dolgusuyla kendi sınıfında dünyanın en büyük barajıdır" diyen Dağdeviren, şunları söyledi:

"Millet olarak çok büyük eserleri hayata geçirme konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Yıllık 400 milyar dolar gibi bir getirisi olan bir barajımızdan söz ediyoruz burada. Burayı daha önce ziyaret eden Tarım ve Orman Bakanımız Doktor Ekrem Pakdemirli'nin de bahsetmiş olduğu gibi cari açığımızın önemli bir kısmı petrol ve enerji ürünlerinin ithalatından kaynaklı. Dolayısıyla yerli ve yenilenebilir milli kaynaklarımızı harekete geçirmemiz gerekiyor. Bunu da yaparken tarihimize, kültürümüze, konunun uzmanlarıyla birlikte sahip çıkıyoruz."

"Çalışmalar devam edecek"

Hasankeyf'te kayda değer tarihi eserlerin taşınma işlemlerinin devam edeceğini de dile getiren Dağdeviren, "Buradaki bütün işlemler Cumhurbaşkanımız tarafından birebir takip ediliyor. Burada yapacağımız çalışmalar devam edecek. Kızlar Camii, Süleyman Han Camii, Koç Camii, El Rızık Camii ve Orta Kapı gibi önemli mimari parçaların taşınması ve bazılarının da yerinde korunması için işlemlerimiz devam edecek. Dicle Vadisi'nde yapmış olduğumuz dolgular, aynı zamanda mağaraların korunması ve gelecek nesillere aktarılması içindir. Bununla ilgili çalışmalar gene aynı şekilde devam ediyor. Yamaç terasımız ve küçük saray dediğimiz yapılar var. Bunlarla ilgili çalışmalar da tamamlandı." açıklamasında bulundu. (Mehmet Fatih Akgül - İLKHA)