• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
"Şarbon" nedeniyle hayvanları telef olan belde halkı yardım bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bitlis'in Güroymak ilçesine bağlı Günkırı (Kotni) beldesinde, hayvanların ölümü üzerine tespit edilen "Şarbon" hastalığı nedeniyle belde karantinaya alındı.

Karantinaya alınan beldede yüze yakın büyükbaş hayvan telef olurken, belde de aşılama yapıldı. Hayvanları telef olan belde halkı ise mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.

15 büyükbaş hayvanı telef olan mağdurlardan Zakir Çetinsoy, hayvanlarda görülen burun kanamasının ardında yaşanan hayvan ölümleriyle hastalığı fark ettiklerini belirtti.

Çetinsoy, "Yaylada hayvanlarımız geldiği bir akşam, hayvanımızın birinde halsizlik vardı. Onu ahıra koymadım. Tedavisini yapmak için dışarıya çıkardım. Titremeyle birlikte hayvanın burnundan kan gelmeye başladı. Yere yığılarak bir iki saat içerisinde telef oldu. Köydeki diğer insanlardan da aynı şikayetler gelmeye ve hayvan ölümleri artmaya başlayınca tarım yetkililerine bilgi verdik. İlk etapta şarbon hastalığı olduğunu bilmiyorduk. Her yıl normalde hayvanlarda hastalık oluyordu, 1-2 tane telef oluyordu. Ama bir anda yüze yakın hayvan telef olunca şaşırdık. Akşam yatıp sabah kalkınca, bakıyorduk 2-3 hayvanımız telef olmuş." dedi.

"Şarbon hastalığı nedeniyle insanlar da risk altınadır"

Karantinaya alınan beldede aşılamanın yapıldığını, hayvanlarla birlikte insanlarında risk altında olduğunu dile getiren Çetinsoy, yetkililere seslenerek, şunları söyledi:

"Haber vermemiz üzerine tarım ve sağlıktan ekipler geldi. Hayvanlardan et parçaları ve kan örnekleri alarak Elazığ'a gönderdiler. Sağolsun belediye başkanımızın girişimleriyle bir iki gün içerisinde, alınan numunenin sonuçları ve ilaçlar geldi, aşılar yapıldı. Şu an hayvanlarının meraya çıkarılmasına izin verilmiyor. Köy şu an karantina altında. Jandarma tarafından köye giriş çıkışlar kontrollü olarak yapılıyor. Hayvanları ahırdan dışarıya çıkaramıyoruz. Hayvanlar olduğu gibi insanlar da risk altınadır. Ahırlara sadece bir kişi giriyor. O da eldiven ve maskeyle giriyor. Hayvanların altına kireçleme yapıyoruz sürekli. Tüm belde halkımız mağdur durumda. Hayvanların sütünü ve yoğurdunu kullanmıyoruz. Tek geçim kaynağımız hayvancılıktır. Aşılamadan sonra bir azalma var ama hayvan ölümleri devam ediyor. İl ve ilçe tarım müdürlükleri başta olmak üzere tüm yetkililerden yardım bekliyoruz."

"Geçim kaynağımız telef oldu, çaresiziz"

6 büyükbaş hayvanı telef olan Rahmetullah Eray ise tüm emeğinin bir anda gözünün önünde yok olduğunu belirterek, mağduriyetinin giderilmesini istedi.

Köyün altında açıktan akarak ölüm saçan kanalizasyon suyundan da şüphelendiklerini belirten Eray, "Köyde hayvancılıkla geçimimi sağlıyorum. Yüze yakın hayvanımız telef oldu. Benim de şarbon hastalığından dolayı 6 ineğim telef oldu. Hayvanlarımız gözümüzün önünde ölüyor kesemiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere tüm devlet yetkililerine sesleniyorum. Allah rızası için bize yardımcı olun. Benim geçim kaynağım telef oldu, çaresizim. Güroymak ilçesinin tüm kanalizasyonu açıktan köyün altından geçiyor. Gelsinler baksınlar. Bu kanalizasyon hastalık saçıyor. Ben şahsen bu sudan kaynaklandığını tahmin ediyorum." diye konuştu.

Beldenin karantinaya alınmasından dolayı hayvanlarını artık meraya çıkaramadıklarını hatırlatan Eray, saman sıkıntısını çektiklerini, böyle devam etmesi halinde ağır kış şartlarında perişan olacaklarını belirterek, yetkililerden mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

"Şarbon hastalığından dolayı hayvanlarımız telef oldu"

Diğer bir mağdur İnan Tanik ise şunları söyledi: "Benim şimdiye kadar 4 ineğim telef oldu. Şarbon hastalığından dolayı telef olduklarını söylüyorlar ve köyü de karantinaya almışlar. Fakat biz köyün içinden açıktan akan kanalizasyondan kaynaklandığını tahmin ediyoruz. Çünkü ilçede başta olmak üzere 4 tane kanalizasyon buradan geçiyor. Geçimini hayvancılıktan sağlayan köylüler mağdur durumda. Karantinaya alındığından dolayı hayvanlarımızı meraya çıkaramıyoruz. Böyle devam etmesi halinde kış için aldığımız samanlarımız da tükenecek. Sağlık ve Tarım Bakanlığından, yerel yetkililerden mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz." (Şükrü Tontaş-İLKHA)






























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir