• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Soylu: Direksiyon başında telefon kullanmayı bitirmeliyiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bugün, 'Bu Yolda Hep Birlikteyiz' sloganıyla yeni bir süreç başlatıyoruz. Bakanlığımızca 2018 yılı Eylül, Ekim ve Kasım aylarını kapsayan 100 günlük eylem plan kapsamında emniyet kemeri kullanımının yaygınlaştırılması, seyir halinde cep telefonu kullanımı, aşırı hıza ilişkin yapılacak iş ve işlemlerle trafik kazalarını önleme planı hazırlanmasına ilişkin talimatları il valiliklerimize, emniyet müdürlüklerimize, jandarma komutanlıklarımıza gönderilmiştir" dedi. Bakan Soylu, Anıttepe'deki KOM Daire Başkanlığı Konferans Salonu'nda "Bu Yolda Hep Birlikteyiz" sloganıyla trafikte yeni başlayacak olan projenin tanıtımını yaptı. Trafik kazası konusunun çok hayati bir konu olduğunu belirten Soylu, trafik kazaları konusunda farkındalığı arttırmak, kararlılığı bir üst noktaya taşımak üzere "Bu Yolda Hep Birlikteyiz" sloganıyla yeni bir proje başlattıklarını dile getirdi. Soylu, Türkiye'nin trafik kazaları konusunda büyük bir mücadele verdiğini aktararak, "Özellikle 2002 sonrasında çok adımlar, reformlar yaptık, dünyayı izledik. Söz gelimi karayollarımızın kalitesi, Avrupa'nın hiç de gerisinde değil. Gerek yol genişliği, gerekse de yollardaki teknik donanımlarımız, uyarı sistemlerimiz Avrupa standartlarındadır. Hatta bazı Avrupa ülkelerinden de ileri seviyededir" diye konuştu. Trafik kazası konusunun terör ve uyuşturucu konusu kadar önemli olduğunu vurgulayan Soylu, "Terör ne kadar canımızı sıkıyorsa, ne kadar terörün üzerine yükleniyorsak, uyuşturucu meselesi ne kadar canımızı sıkıyorsa, trafik kazalarıyla da mücadele aynı derecede sorumluluğumuzdur. Bu konuya gerçekten çok kafa yoruyoruz" diye konuştu. Trafik kazalarıyla alakalı yaptırdıkları en son araştırmanın bu sabah itibariyle eline ulaştığını aktaran Soylu, şunları kaydetti:

"Bu araştırmalar çerçevesinde ilgili kurumlarımıza iletip tekrar tedbirlerimizi alacağımızı ifade etmek istiyorum. Üzülerek gördüğümüz bir gerçek var. Tek hareketle önlenebilir kayıpların üzüntüsünü yaşıyoruz. Emniyet kemeri takmak, ayağımızı gazdan çekmek, araç başında cep telefonu ile konuşmamak tek hareketle yapılacak şeyler. İlk hedefimiz kazaları engellemek, ikinci hedefimiz ise can kayıplarının önüne geçebilmek. Trafik kazalarının sebepleri arsında ilk sıralarda her zaman yüzde 70 oranında aşırı hız geliyor. Ayağımızı biraz gazdan çeksek yaşanan kazaların bir çoğunun önüne geçmiş olacağız. Cep telefon kullanımı ise net şekilde dikkati dağıtıyor. Can kayıpları konusunda bir büyük sıkıntı da emniyet kemeri. Bu Kurban Bayramı'nda hayatını kaybeden sürücülerimizin yüzde 80'inin emniyet kemeri takmadığını trafik ekiplerimiz tespit ettiler. Emniyet kemeri trafik kazasındaki can kayıplarını yüzde 70 oranında engelliyor. Bu önemli bir rakamdır. Çok büyük çaba gerektirmeyen, basit bir hareketle önleyebileceğimiz bir şeydir" diye konuştu.

EMNİYET KEMERİ TOKASINA DİKKAT ÇEKTİ

Soylu, emniyet kemerinin icadı için uzun yıllar araştırmalar, çalışmalar yapıldığını belirterek, "Nihayetinde emniyet kemeri bulundu. Hatta emniyet kemeri takmayınca araç içerisinde sesli ikaz veren sistemler geliştirdi. Tabii biz de ona çare bulduk. Emniyet kemerinin tokasını emniyet kemerinden ayırdık, ikaz veren aslen emniyet kemerini takmanın zorunlu olan aparatı taktık sesi kestik. Sesi kestik ama sıkıntıdan kurtulmadık. Aslında o tokayı takarak kendimize, ailelerimize, milletimize büyük bir haksızlık yapıyoruz. Bu tokanın kullanım oranı da çok düşük değil. Bu milyonlarca liralık yatırımın karşılığında bizim keşfimiz öter öter susar, duymamazlıktan gelme veya toka takmak" şeklinde konuştu. Emniyet kemeri takmamanın, aşırı hızın ve araç kullanırken cep telefonu kullanmanın zararlarının herkes tarafından bilindiğini ifade eden Soylu, İçişleri Bakanlığı olarak tüm birimleriyle bu konuda ısrarcı ve kararlı olduklarını söyledi. Güvenlik güçlerinin topyekun bir seferberliğe çıktığına dikkat çeken Soylu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu konuda hassasiyetli olduğunu dile getirerek, araç içinde bulunan tüm vatandaşların emniyet kemeri takmasını temin edeceklerini ve direksiyon başında cep telefonu kullanımını bitirmeye kararlı olduklarını vurguladı.

"BU YOLDA HEP BİRLİKTEYİZ SLOGANIYLA YENİ BİR SÜREÇ BAŞLATIYORUZ"

Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün, 'Bu Yolda Hep Birlikteyiz' sloganıyla yeni bir süreç başlatıyoruz. Bakanlığımızca 2018 yılı Eylül, Ekim ve Kasım aylarını kapsayan 100 günlük eylem plan kapsamında emniyet kemeri kullanımının yaygınlaştırılması, seyir halinde cep telefonu kullanımı, aşırı hıza ilişkin yapılacak iş ve işlemlerle trafik kazalarını önleme planı hazırlanmasına ilişkin talimatları il valiliklerimize, emniyet müdürlüklerimize, jandarma komutanlıklarımıza gönderilmiştir. 22 bin 490 trafik personeline ek olarak 230 bin emniyet ve 100 bin jandarma personelinin belirtilen kampanyada denetim faaliyetlerinde görev alması için 81 il valiliğine talimat gönderilmiş. Bu kampanyada görev alacak yaklaşık 350 bin kolluk personeline kolluğun tebliğ edilerek aktif olarak görev almalarının sağlanması istenmiştir. Her jandarma ve her polis arkadaşım trafikteki bütün araçları dışarıdan gözetleyecekler. Özellikle emniyet kemeri takmayan, cep telefonu kullanan sürücüleri kendilerine gönderdiğimiz tutanaklarla birlikte ilgili trafik birimlerimize iletecekler ve bu sürücüler hakkında cezai işlem uygulaması yapacaklar. Buna bir ilavemiz daha var o da yollarda makas atan sürücüler. Araç içerisindeki her vatandaşımız, trafik kuralları açısından sadece trafik polislerinin değil bütün kolluk birimlerimizin gözetiminde olduğunu, kural ihlallerinde ceza ile karşılaşacağını bilmelidir. Bir adımımız daha var. Bizim Kent Güvenlik Yönetim Sistemlerimiz var, elektronik denetim sistemlerimiz var. Artık eskisi gibi değil. Bunların hepsi birbirine entegre ve görüntü alma kabiliyetleri var. Görüntü alma kabiliyetlerinden de Türkiye'nin her yerinden faydalanılacak."

"EMNİYET KEMERİNİZİ TAKIN, TELEFONLA KONUŞMAYIN, SÜRAT YAPMAYIN"

Trafik denetimlerinde güvenlik personelinin yanı sıra çocukların da görev alacağını anlatan Soylu, çocukların ağızlarında kırmızı düdük, kafalarında şapkaları ile trafik polisi gibi görev yapacağını söyledi. Soylu, "Bizim vatandaşlarımızdan tek bir isteğimiz var. Emniyet kemerlerini taksınlar, giderken cep telefonuyla konuşmasınlar. Bir de sürat yapmasınlar, makas atarak hiçbir şeyden habersiz bir şekilde belki de annesine, babasına, kardeşine, işine, çok acil bir meseleye gitmeye çalışan insanları mağdur etmesinler. Bu millet olarak hepimizin sorumluluğu. Okul dönemi başlıyor. Adımlarımızı hep birlikte buna göre atmak durumunda ve zorundayız" dedi. Soylu, konuşmasının ardından çocuklarla birlikte kırmızı düdük çaldı. Soylu, kampanya kapsamında basın mensuplarına da kırmızı düdük dağıttı.

Kaynak: İHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir