• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
 Lale Festivali İçin 20 Milyon Lale Ekildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Geleneksel olarak düzenlenen lale festivali kapsamında İstanbul’a 112 türden yaklaşık 20 milyon lale dikildi. Emirgan Korusu, Yıldız Parkı, Sultanahmet Meydanı, Çamlıca Tepesi gibi bilindik yerlerin dışında, sokaklar ve caddeler de renk cümbüşünden nasibini aldı. İstanbul’u süsleyen rengarenk laleler turistlerin de dikkatinden kaçmadı. Bu nedenle, tur firmaları günlük gezi programlarına lale bahçelerini de ekledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı ise İstanbullulara yeni bir müjde daha verdi. Florya’daki Atatürk Ormanı’na yapılacak 600 dönümlük botanik bahçesi projesi tamamlandı.

İstanbul Nisan ayı ile birlikte renk cümbüşüne büründü. Geleneksel lale festivali kapsamında laleler, park ve bahçelerde olduğu gibi, sokak, cadde hatta refüjlerde bile yerini aldı. Emirgan’da açılan Lale Müzesi başta olmak üzere, Sultanahmet Meydanı ve Çamlıca Tepesi ziyaretçi akınına uğruyor. İstanbul lalelerle güzelliğine güzellik katarken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Mehmet İhsan Şimşek, 600 dönümlük arazi üzerine botanik bahçesinin kurulacağını açıkladı. Florya’daki Atatürk Ormanı’nda açılacak botanik bahçesinin projesinin tamamladığını ifade eden Şimşek, İstanbul’un eksiklerinden bir tanesi de botanik bahçesiydi. Onunla alakalı proje çalışmaları şu an itibari ile sona ermiş vaziyette. Florya’daki Atatürk Ormanı’nın belli bir bölgesinde botanik bahçesi çalışmamızın temelini bu sene atacağız. Yaklaşık 6 yüz dönümlük bir arazi olacak ve İstanbul endemikleri ağırlıklı olmak üzere, botanik bahçesinin temelini de yapmış olacağız.” dedi.

İSTANBUL’A 20 MİLYON LALE DİKİLDİ

Şimşek, İstanbul’un yüzüne renk getiren lale festivaline de değindi. 112 türde, 20 milyon lalenin İstanbul’un park, bahçe, cadde ve sokaklarında yerini aldığını anlatan Şimşek, “İstanbul’un tamamında, yaklaşık olarak 11 milyon civarında lale ekimi oldu. Diğer ilçe belediyelerinin dikimleriyle birlikte bu sayı yaklaşık olarak 20 milyon civarına gelmiş vaziyette. Havaların da güzel gitmesi neticesinde Mayısın 15’ine kadar İstanbul’da laleyi görmek mümkün olacak.” şeklinde konuştu.

EMİRGAN’A LALE MÜZESİ

Emirgan’da yapımı tamamlanan lale müzesinin üç yıllık hazırlık aşaması olduğuna dikkat çeken Şimşek şöyle devam etti: “Bu sene onun açılışını da yaptık. Şu anda ilk sergisini yapıyor. Eski at ahırları bölümü denilen bozulmuş yıkılmış bir şekilde virane halinde olan bir yer şuan itibari ile sanat galerisi olarak İstanbulluya kazandırmış olduk. Yani sadece lale sadece lale bir çiçekten ibaret değil diye hep bunu söylüyoruz. Lale bir kültürdür, bir yaşam biçimidir Bu gün işte şarkılar yazılıyor,kitaplar yazılıyor,bununla alakalı sergiler yapılıyor ve bir artık Sanat Müzesi de var Lale Müzesini de kazanmış oldu İstanbul sadece laleyi bir çiçek olarak değil yaşam biçimi olarak bakıyor. Uluslararası alanda bir kere İstanbul’un Lale Festivali bilinir bir hale geldi. 2010 yılında Amerika Seattle’de yapılan Lale Zirvesi’ne davet edildik. Burada ki lale etkinliklerimizden dolayı oraya davet edildik. Orada bir sunum yaptık.”

İSTANBUL’DA LALE ZİRVESİ YAPILACAK

2014 yılında İstanbul’da Lale Zirvesi yapılacağını dile getiren Şimşek, “Bu günlerde önemli bir konu daha var Sayın Cumhurbaşkanımız da dün Hollanda’ya gitti. Hollanda’daki Lale Zirvesi’nin Aintrak ta yapılacak 2012 Lale Zirvesini, ikinci gecesi Türk Gecesi olarak yapılacak. Artık dünya şunu kabul etmiş vaziyette lale bir Türk çiçeği, bu Türkiye’den geldi bize evet biz endüstriyel anlamda bunu çok kullandık, parasını kazandık, dünyaya ihraç ediyoruz. Hollanda ama şunu da artık kabullendiler lale bir Türk çiçeği ve mekanı yeri İstanbul ve Türkiye olduğunu artık onlarda kabul ediyorlar.”

TÜRKİYE’DE 83 MİLYON LALE ÜRETİLİYOR

Türkiye’de üretilen lalelerin artık ihraç edilmeye başlandığını aktaran Şimşek, 83 milyon lale ürettiklerini dile getirdi. Lale üretimini Türkiye’nin artık kendisinin yaptığını vurgulayan Şimşek konuşmasını şöyle sürdürdü: “En çok tepki aldığımız konulardan bir tanesi lale soğanlarının parasının yurt dışına gitme konusu. İlk sene altı yüz bin civarında lale soğanını tabi ki Türkiye’de üretimi olmadığında dolayı dışarıdan getirdik. Ama daha sonra başta Konya Çumra’daki ana üreticimiz olmak üzere İstanbul’un Seymen köyünde de ve İstanbul’un çevre köylerinde de bu lale üretimi konusuna girmiş vaziyetteyiz ve bugün itibari ile Türkiye’de üretilen lale miktarı 83 milyon. Artık yurt dışına Hollanda’ya fatura keser durumdayız ihraç eder durumdayız. Daha sonra bunların dikimleri burada sürüyor onlardan insanlar para kazanıyorlar, artık bizim lale soğanlarımızın parası yurt dışına gitmiyor hatta lale soğanlarını yurt dışında satıp artık bundan para kazanmaya başladık. Lale soğanı üretimi olarak bakmamak lazım Konya’da binlerce insan çalışıyor, bu soğanların dikimi ile alakalı yine İstanbul’da binlerce insan çalışıyor. Bugün itibari ile şehirde yaklaşık olarak üç bin beş yüz kişi bu çalışmaları yerine getiriyor. Şimdi bunların hepsine bir baktığınız zaman global anlamda bu paranın hiç birisi boşa gider durumda değil. Lale ile alakalı bu yıl bütün masrafımız yaklaşık olarak iki buçuk milyon civarında bütün bu lalenin bedelleri, dikimleri hepsi bu kadar paraya mal olmuş vaziyette. Bu da yaklaşık belediye bütçemizin on binde biri,on birde bir buçuğu civarına tekabül ediyor ki bizim yeşil alan üretmek için harcadığımız bütçenin de çok ufak bir kısmı.”

Eski bir İstanbullu olan Sakine Güzel ise, “İstanbullu olduğum için eskiden biz buralarda çok gezerdik, kağıt helva dondurma yer buraların tadını çıkarırdık. O zamanlar bile bu kadar güzel değildi şimdi harika olmuş. İstanbul’da her taraf sokaklar lalelerle dolu çok güzel olmuş. Bu festival her yıl devam etsin ancak çok para harcanmasın ne olur.” diye konuştu.

İSTANBUL`DA NEREYE NE KADAR LALE DİKİLDİ?

Gülhane Parkı 15 farklı türde 265 bin
Emirgan Korusu 112 farklı türde 1.850 bin
Yıldız Korusu 23 farklı türde 550 bin
Soğanlı Bitkiler Parkı 62 farklı türde 600 bin
Beykoz Korusu 25 farklı türde 680 bin
Göztepe Gül Bahçesi 7 farklı türde 125 bin
Büyük Çamlıca Korusu 18 farklı türde 111 bin
Küçük Çamlıca Korusu 14 farklı türde 120 bin
Fethipaşa Korusu 20 farklı türde 189 bin
Hidiv Çubuklu Korusu 16 farklı türde 211 bin lale dikildi.

cihan

Bu haberler de ilginizi çekebilir