• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Dövizdeki yükselişi bahane ederek buğday stoklayanlara ve artan un fiyatlarına tepki gösteren Mardin'deki fırıncı esnafı, daha önce 65 TL'den aldıkları un çuvalını şimdi 100 TL'den aldıklarını ifade ettiler. Esnaf, önlem alınmadığı takdirde kepenk kapatmayla karşı karşıya kalacaklarını söylediler.

Mezopotamya'nın en verimli topraklarının bulunduğu ve dünyanın en kaliteli buğdayının yetiştiği yaklaşık 3 milyon ekili araziye sahip Mardin Ovası'nda un fiyatlarının sürekli artmasından dolayı fırıncı esnafı zor günler geçiriyor.

Fırıncı esnafı, artan un fiyatlarına rağmen 250 gramlık ekmeği bir liradan sattıklarını bu nedenle kâr edemediklerini belirttiler.

Daha önce 65 TL'ye aldıkları un çuvalını şimdi 100 TL'ye aldıklarını ve sürekli fiyatın yükseldiğinden yakınan fırıncı esnafı Levent Gürel, böyle devam etmesi durumunda ekmek çıkarmayacaklarını vurguladı.

Güler, "Bu şekilde devam ederse protestoya gideceğiz. Şu an da ekmek satmasak daha kârlı olacağız. Un borsa gibi olmuş bir parti unun çuvalını 85 TL'den alıyorum daha sonra bana 95 ve 100 TL diyorlar git gide fiyat yükseliyor hatta un çuvalının 125 TL'ye kadar yükseleceğinden bahsediliyor. Maya'yı daha 40 TL'den alıyorduk 55 TL olmuş. İşçilik kira da eklenince bize bir şey kalmıyor. Daha önce millete evde ekmek yapmaları için un satıyorduk artık satışı durdurduk. Çünkü sattığımız fiyata artık alamıyoruz çok sıkıntı çekiyoruz. Buğdayda 10-15 kuruş artış oluyor un torbasına 100-110 TL olarak yansıyor. Böyle devam ederse artık çalışamayacağız ve hatta ekmek satışını durduracağız. Yetkililerin bu konuya el atmasını rica ediyorum." dedi.

"Stokçular buğdayı saklıyorlar"

Un fiyatının yükselmesi kendilerini mağdur ettiğini söyleyen Hikmet Çelik ise "Daha önce somun ekmek için 71 TL'ye aldığım un çuvalını şimdi 95 TL'ye alıyorum. Sorduğumuzda buğday fiyatının yükseldiğini ve pahalı olduğu için alamadıklarını söylüyorlar. Herhalde stokçular buğdayı saklıyorlar. Bütün fırıncılar ve esnaf mağdurdur. Her şeyi dolara bağlıyorlar her şeyin fiyatı yükselmiş buğday bizim burada yetişiyor dolarla ne alakası var? Buğday daha zamlamadan stokçular saklıyorlar. O yüzden de fiyat yükseliyor, biz de mağdur oluyoruz. 250 gram ekmeği aynı fiyattan 1 TL'den satıyoruz kâr etmiyoruz, zararına çalışıyoruz. 6 TL'den aldığımız poşetin kilosu şimdi 13 TL olmuş." diyerek artan fiyatlardan yakındı.

"Dolar ile buğdayın ne alakası var?"

25 yıldır fırıncılık mesleğini icra ettiğini belirten Mehmet Gültekin de un fiyatının sürekli yükseldiğini ve bir önlem alınmadığı takdirde kepenk kapatmak zorunda kalacaklarını söyledi.

Gültekin, "70 TL'ye aldığımız un çuvalı şu an 100 TL olmuş. Artık un alamayacak duruma geldik. Ne odun alabiliyoruz ne de işçilerin maaşını ödeyebiliyoruz. Un çuvalına yaklaşık yüzde 30 zam geldi. Bu zulüm nereye kadar devam edecek? Fabrikatörler keyif çatıyorlar, buğdayın kilosu 1 TL'dir fırsat kullanıyorlar. Dolar yükselmesini öne sürüyorlar dolar ile buğdayın ne alakası var? Bu şekilde devam ederse tüm fırıncı esnafı olarak kepenk kapatırız. Artık ekmek pişirmeyeceğiz artık eski aldığımız unun yerini dolduramıyoruz. Bide fabrikalar piyasa da buğday olmadığını onun için de un olmadığını söylüyorlar. Mezopotamya bölgesindeyiz her tarafta buğday ekiliyor nasıl yok?" diyerek tepkisini dile getirdi. (Mehmet Aslan-İLKHA)