• DOLAR 32.505
  • EURO 34.854
  • ALTIN 2441.215
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

2018 Çin-Afrika İşbirliği Forumu Pekin Forumu, başkent Pekin`de düzenlenen törenle başladı. "Kazan-Kazan İş Birliğiyle Ortak Gelecekle Daha Güçlü Bir Topluma” temasıyla düzenlenen ve Çin ile Afrika ilişkileri temelinde ilerlemesi beklenen zirvede, tarihi İpek Yolu`nun yeniden canlandırılmasını hedefleyen Kuşak ve Yol İnisiyatifinin (BRI) de masaya yatırılması bekleniyor.

53 AFRİKA ÜLKESİNDEN LİDER VEYA TEMSİLCİLER KATILDI

Açılış törenine, Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping`in yanı sıra, 53 Afrika ülkesinden lider veya temsilciler ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed ve 27 uluslararası veya bölgesel örgütten gözlemciler katıldı. Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping forumda yaptığı konuşmada, Afrika ülkelerinin Kuşak ve Yol inşasında birlikte yer almalarını desteklediğini, Afrika ülkeleriyle birlikte çaba harcayıp her ülkenin somut koşullarına uygun, hoşgörülü, kapsayıcı ve ortak kazanç amaçlı kaliteli kalkınma yolunu izlemeye hazır olduğunu belirtti.

ÇİN KUŞAK VE YOL KAPSAMINDA AFRİKA'YLA İŞBİRLİĞİNİ ARTIRMAYA HAZIR

Şi Cinping, Afrika nüfusunun dünya toplamının altıda birini oluşturduğunu, Afrika halkı dahil dünya halklarıyla ortak refah gerçekleştirmenin, insanlığın ortak kader topluluğunun önemli bir unsuru olduğunu vurguladı. Çin ile Afrika arasında derin dostluğun uzun geçmişe dayandığına işaret eden Çin Cumhurbaşkanı, iki tarafın ortak kalkınma yolunda iyi ortak haline gelerek ortak kader topluluğu oluşturduklarını dile getirdi. Şi Cinping, Afrika'nın Kuşak ve Yol'un tarihi ve doğal uzantısı ve önemli bir yürütücüsü olduğunu söyleyerek, eşitlik, karşılıklı yarar, istişare, ortak inşa ve paylaşım ilkeleri temelinde Kuşak ve Yol kapsamında Afrika'yla işbirliğini artırmaya hazır olduklarının altını çizdi. Şi Cinping, Çin'in politika koordinasyonu, altyapı tesislerinin bağlanırlığı, engelsiz ticaret, finansal bütünlük ve halklar arasında doğrudan bağlar dahil 5 yönlü yaklaşım ışığında Afrika ülkeleriyle kaliteli kalkınma yolu geliştireceğini kaydetti.

İPEKYOLU: 'HOŞGÖRÜ, ÖZGÜRLÜK VE ORTAK REFAH YOLU'

Şi Cinping, Kuşak ve Yol'u Çin ve Afrika halklarına yarar getiren ortak refah yolu, somut sonuç getiren işbirliği yolu, dünyayı kucaklayan hoşgörü yolu, ticaret ve yatırımı kolaylaştıran engelsiz özgürlük yolu olarak nitelendirdi. Çin'de reform ve dışa açılmanın 40. yıldönümü olduğunu hatırlatan Şi Cinping, dünyada ne gibi değişimler olursa olsun Çin'in dışa açılmada ısrar etme ve dışa açılma boyutunu genişletme kararlılığının değişmeyeceğini vurguladı. Şi, Afrika dahil dünya ülkelerinden girişimcileri Çin'de yatırım yapmaya beklediklerini, aynı zamanda Çinli şirketlerin de Afrika'ya gitmelerinin teşvik edildiğini kaydetti. Çin Cumhurbaşkanı Şi'nin ardından Güney Afrika, Çad, Cibuti, Moritanya, Namibya ve Nijerya devlet başkanlarının da aralarında bulunduğu Afrika liderleri birer konuşma yaptı.

ÇİN`DEN AFRİKA`YA 60 MİLYAR DOLAR YARDIM

Şi Cinping, Pekin hükümetinin Afrika`ya 60 milyar dolar yardımda bulunacağını söyledi.

60 milyar dolarlık yardımın, 15 milyar doları hibe, 20 milyar doları faizsiz kredi, 10 milyar doları özel kalkınma fonu, 5 milyar doları Afrika`dan Çin`e ithalatı destekleme fonu, 10 milyar doları da Çinli iş adamlarının gelecek 3 yıl boyunca Afrika'da yapacağı yatırım tutarı olacak.

Şi, en az gelişmiş ülkeler, ağır borç yükü altındaki ülkeler ile fakir ülkelerin borçlarından muaf tutulacağını kaydetti.

ÇİN İLE AFRİKA ARASINDA KALKINMA VE YARDIM PROGRAMLARI

Şi, Çin`in ayrıca Afrika`da doğal afetlerden etkilenen ülkelere bir milyar yüen (117 milyon dolar) tutarında acil insani gıda yardımı göndereceğini belirterek, tarım alanında da 50 zirai yardım programının yapılacağını ve kıta ülkelerine 500 tarım uzmanın gönderileceğini ifade etti.

Afrika`da 50 bin öğrenciye hükümet bursu imkanı vereceklerini belirten Şi, Afrikalı girişimcilerin yapacağı küçük işletmeleri destekleyeceklerini de dile getirdi.

Şi, 2015`te düzenlenen Çin-Afrika İşbirliği Forumu Johannesburg Zirvesi`nden bu yana kıtada çok sayıda demiryolu, otoyol, havalimanı, liman ve diğer altyapı yatırımları projeleri ile ekonomik ve ticari işbirliği bölgeleri inşa ettiklerini dile getirerek, güvenlik, bilim, eğitim, kültür, sağlık, toplum refahının artırılması ve insani değişimler alanlarında ülkesinin Afrika ile işbirliğinin derinleştiğini anlattı.

AFRİKA'NIN İÇ İŞLERİNE MÜDAHALE EDİLMEYECEK

Çin`in Afrika ile ilişkilerinde eşitlik, dostluk ve samimiyetin kıymetini bildiğini dile getiren Çin Devlet Başkanı Şi, Çin`in Afrika ile ilişkilerinde kıta ülkelerinin kendi ulusal şartlarında kalkınmasına ve iç işlerine müdahale edilmeyeceği, yapılacak yardımlarında herhangi bir siyasi koşul öne sürülmeyeceği ve finansal yatırımlarda siyasi çıkar talep edilmeyeceği şeklinde bir yaklaşımın izleneceğini söyledi.

Şi, "Hiç kimse Çin-Afrika halklarının birliğine zarar veremez." ifadelerini kullandı.

Pekin yönetimi, Afrika ülkelerini ağır şekilde borçlandırdığı eleştirilerini reddediyor.

Çin-Afrika İş Birliği Forumu (FOCAC), kurulduğu 2000 yılından bu yana ilki 2006`da Pekin`de, ikincisi de 2015`te Johannesburg`da olmak üzere iki kez zirve düzenledi.

Bu yıl Pekin'de düzenlenen üçüncü zirveye 50'den fazla Afrika ülkesinin yanı sıra Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği gibi uluslararası ve bölgesel örgütlerin temsilcileri katılıyor.