• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Bakan Selçuk: Büyük çaplı öğretmen eğitimi projeleri başlatacağız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2018-2019 eğitim öğretim yılı mesleki çalışma programının başlangıcı nedeniyle, TRT Haber ve Eğitim Bilişim Ağı üzerinden canlı yayında, okullarda ders başı hazırlığı yapan yaklaşık 1 milyon öğretmene hitap etti.

MEB Başöğretmen Salonu'nda düzenlenen programda konuşan Bakan Selçuk, öğretmenlerin çocukların hamurunu her gün kardığını ve toplumun inşasını üstlendiğini belirterek öğretmenlere yaptıkları işi aşkla, layıkıyla, neşesiyle yapmanın düştüğünü söyledi.

Öğretmenliğin, kolay bir meslek olmadığına dikkat çeken Selçuk, şunları söyledi: "Gökyüzündeki bulutlar değişir, açılır, kararır. Aslolan gökyüzü olmaktır, bulut olmak değildir. Bulutlar ya da şartlar ne olursa olsun öğretmen çocuğun hakkını sorgusuz ve peşin veren kişidir. Şartlar kötü olsa bile çocuğun hakkı pazarlık konusu bile olamaz. Öğrencilerin, öğretmenlerinden beklediği ilk şey sevgi ve saygıdır. Çocuğun hayatına dokunmak, onunla her gün göz göze gelmek, onun hayatında çocuk diliyle söylersek 'kocaman' yer sahibi olmak, bazen anneden ve babadan dahi önemli bir yer tutmak, umut dolu çocuk dünyasının kaptanı ve kahramanı olmak. Öğretmenlik dediğimiz, tam da böyle bir şey. Öğrenmeyi 'hükmedici bir öğretmen' olarak değil, 'kolaylaştırıcı bir rehber' olarak yapmayı tercih etmek. Bir öğretmen, öğrencisi için ya toprak olur ya bahçıvan. Topraksa çocuğun yetişmesi için her türlü koşulu hazırlar ve kucağında hayat bahşeder. Hayatın hediyesi ve emanetine sessizce hayranlık duyar. Bahçıvansa sürekli budamayı düşünür. Şurası olmadı, burası olacak der. Budayamazsa uzman bulur, budattırır. Ek dersti, etüttü, takviyeydi budar. Toprak her misafire hürmet eder. Bahçıvansa ayrık otu arar durur."

"Çocukları ancak ve ancak kendimize yatırım yaparak zengin kılabiliriz"

Güçlü bir şahsiyet olabilmenin, öğretmenin kendisini yetiştirmesinden geçtiğine vurgu yapan Selçuk, "Öğretmenlik çocuklara bir şey öğretmek değildir. Öncelikle ve hassaten öğretmenin kendi olgunlaşma serüvenidir. Kemalât ve kişisel gelişim yolculuğudur. Asıl yolcu öğretmendir. Çocukların gelişimi öğretmenin gelişimine doğrudan bağlıdır. Çocukları ancak ve ancak kendimize yatırım yaparak zengin kılabiliriz. Kamil bir öğretmenin koridordaki yürüyüşü bile derstir. Çocuklar ilk nazarda öğretmenlerin kalbiyle ilgilenir, beyniyle değil. O yüzden deneyimli öğretmenler bütün çocukların gözüne gözleri ve gülümsemeleri değmeden derse başlamaz. Bunun için çok yönlü öğretmenlere ihtiyacımız var." şeklinde konuştu.

"Büyük çaplı öğretmen eğitimi projeleri başlatacağız"

Öğrencileri çok yönlü olarak yetiştirecek olanların öğretmenler olduğunu ifade eden Selçuk, "Önümüzdeki süreçte, öğretmen eğitimleri, öğretmenlerin çok daha donanımlı, çok daha iyi yetişmiş bireyler olarak sistemimize girmesini sağlamak için çok büyük çaplı öğretmen eğitimi projeleri başlatacağız." dedi.

"Paradigma değişikliği içindeyiz"

Bakan Selçuk, "Bakanlık olarak bir paradigma değişikliği içindeyiz ve ekim ayında yapılacak makro plan sunumunda bu değişikliğin detaylarını açıklayacağız. 1970'lerden beri eğitim sistemimizin istikametinde bir değişiklik, bir kayıp var. Dünyanın 4'üncü büyük kırılmasına şahit olacağımız bir döneme giriyoruz. Bu, bizim için günlük operasyonlarla gerçekleştirilecek bir dönüşüm değil, çok daha büyük değişiklik, ekosistemin tümüyle değiştirilmesinin gerektiğini bir durum. Bu durumun maddi unsurlarını dönüştürmek çok zor değil. Çünkü Türkiye'nin imkânları giderek artıyor. Bugün bunu dönüştürmenin zihniyet tarafındayız." dedi.

Türkiye'deki 17,5 milyon öğrenci ve 915 bin öğretmen olduğunu hatırlatan Selçuk, öğrenci sayısının yaklaşık 150 ülkenin nüfusundan daha fazla olduğuna işaret ederek, "Bu, hakkını verdiğimizde büyük bir nimet, hakkını veremediğimizde ise büyük bir külfetin habercisi. En küçük değişiklik on binlerce öğretmeni ve yüz binlerce öğrenciyi etkiliyor." diye ekledi. (İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir