• DOLAR 32.588
  • EURO 35.028
  • ALTIN 2463.378
  • ...
"Madde bağımlılığı insanlığın sorunudur"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yeşilay Cemiyeti Şırnak Temsilciliği tarafından Silopi ilçesinde "Bağımlılıkla Mücadelede Bireyin Önemi ve Yeri" temalı konferans verildi. Konferansa, Silopi Gençlik Merkezi ve Silopi Belediyesine bağlı Kadın Kültür Merkezi destek verdi.

Kadın Kültür Merkezinin Konferans salonunda saat 14.00'te gerçekleştirilen programa, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Madde bağımlılığı ile ilgili katılımcılara hitaben konuşma yapan Yeşilay Cemiyeti Şırnak İl Temsilcisi Turgay Birlik, amaçlarının anne ve babalar başta olmak üzere gençleri madde bağımlılığı hakkında bilgilendirerek korumak olduğunu vurguladı.

Konferans sonrası İLKHA'ya açıklamada bulunan Birlik, Türkiye'nin en çok genç nüfusuna sahip olan Şırnak'ta madde bağımlılığının gün geçtikçe çoğaldığına işaret ederek, Şırnak ilçelerinden de Silopi'de madde bağımlılığını yaygınlaştığını ifade etti.

Birlik, gençleri madde bağımlılığına iten etkenlerin başında, "İşsizlik, anne-baba sevgisinden mahrum olmak ve en önemlisi de eğitimin rağbetin düşük olması" geldiğini anlattı.

İyiliği emredip kötülükten sakındırmanın her Müslümanın vazifesi olduğunun altını çizen Birlik, kapı kapı, mahalle mahalle, sokak sokak ve ev ev dolaşarak madde bağımlılığına karşı mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Birlik, "Biz her platformda iyiliği emredeceğiz ve kötülüğü nehyedeceğiz. Peygamber Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) bir Hadis-i şeriflerinde buyuruyor; 'Bir insanlığı öldüren bütün insanlığı öldürmüştür.' dolayısıyla bir insanın hayatını kurtaranda bütün insanlığa hizmet etmiş gibi oluyor. Haliyle bu noktadan baktığımızda İslamiyet'in insana verdiği önem bambaşkadır. Resulullah Efendimizin sünnetlerinden biz bunu çıkarıyoruz. O sünnetlere tabi olmak, bir Müslüman olma idrakinde hareket ederek bu mukaddes mücadeleyi hayata geçirmek, bizim en büyük vazifemizdir. Biz bunu icra edebiliyorsak vicdan yönünden rahat olmamız lazım. Tabiatıyla bireyin önemi çok fazladır. Birey bu noktada bizim için önemli olduğundan dolayı gerekirse birebir kapı kapı, mahalle mahalle, sokak sokak ve ev ev dolaşarak bireyi bu mücadeleye dâhil etme noktasında mücadelemizi göstereceğiz. Allah'ın izniyle sonunda kadar üstüne gideceğiz." diye konuştu.

"Şırnak eğitimde Türkiye sonuncusudur"

Madde bağımlılığının insanoğlunun karşı karşıya gelebileceği en zor mevzulardan birisi olduğunu belirten Birlik, "Aynı zamanda bu sadece Şırnak'ın, bölgenin, dünyanın değil tüm insanlığın sorunudur. Silopi ilçemizde biraz fazla mağdur ve yarası derin olan ilçemizdir. Anaları babaları bu mücadeleye dâhil edip topyekûn bir mücadele şeklini hayata geçirmek için biz Silopi'de bu konferansı düzenledik. Amacımız duyarlı insanları, sivil toplum kuruluşları, resmi ve gayri resmi kurumları özellikle ve ana ve babaları bu mücadeleye dâhil etmektir. Çünkü biz bunu hayata geçirmediğimiz takdirde muvaffak olmamız mümkün değildir. Maddenin sebeplerini irdelediğimiz de en büyük sebeplerinden bir tanesi eğitimdir. Maalesef Şırnak eğitimde Türkiye sonuncusudur. Keşke bunları demeseydik daha güzel yerlerde olsaydık. Ama bizim realitemiz budur. Madde bağımlılığı sebeplerini irdelediğimizde ekonomik sebepler karşımıza çıkıyor. Madde kullanan insanların yüzde 65'inin gelir seviyesinin 500 TL'nin altında olduğunu görüyoruz. Şırnak'ta da gayri safi kişi başına düşen gelirde maalesef Türkiye sonuncusudur. İstihdam alanları yok denecek kadar az. Sosyal kültürel alanlar biraz var ama yeterli derecede değildir. Tüm bunlar üst üste koyduğumuzda karşımıza kocaman bir yük çıkıyor. Bu yükün karşısında da biz aynı kararlılık ile mücadele etmediğimiz an kaybeden biz olmuyoruz, kaybeden memleketimiz, devletimiz bölgemiz ve insaniyet oluyor." ifadelerini kullandı.

"Her şey bir seferden ve bir bireyden başlar"

Madde bağımlılığının bir seferden ve bir bireyden başladığını ifade eden Birlik, ortaya çıkan zararın bütün toplumu etkilediğini söyledi.

Birlik, "Şırnak'ın genç nüfusunun avantajlarının olduğu kadar da dezavantajları da var. En nihayetinde madde sektörünün temel hedefi gençlerdir. Şırnak bölgemizde de 160 bine tekâmül eden sadece öğrenci nüfusu vardır. Şırnak'ın yüzde 50'si genç nüfusunda değerlendiriliyor. Bu dezavantajları avantajlara çevirme noktasında projeler üretiyoruz ve hayata da geçiriyoruz. Bağımlılıkla mücadele de birey çok önemlidir. Çünkü her şey bir seferden ve bir bireyden başlar ve topluma yayılır. Gerekirse bizde bunun idrakinde olarak bireyi birebir ve ya bu tür büyük organizasyonlarda bilinçlendirme, her bireyi bu mücadeleye müdahil kılma, o bireyi madde konusunda eğitme onun kafasından mücadeleye karşı koyma hususunda bazı şeyleri yapma güdüsünü oluşturma noktasında mücadele ediyoruz. Bir insan aynı zamanda bütün insanlık demektir." dedi. (Ahmet Uçar - İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir