• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Merası yanan köylüler destek istedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman merkeze bağlı 800 nüfuslu Recepler (Receba) köyü sakinleri, hayvancılık ve kısmen tarım ile geçimlerini yapıyorlar. Batman'da en çok petrol kuyularının bulunduğu köy olan Recepler'de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) ve DEDAŞ'a ait elektrik direklerinin birçok kes merada yangına neden olduğu belirtiliyor.

Elektrik direklerin kıvılcım almasıyla çıktığı iddia edilen yangın nedeniyle meraları yanan köylüler olaya tepki gösterdi.

Edinilen bilgilere göre olay önceki gün Batman merkeze 5 kilometre uzaklıkta bulunan Recepler köyü merasında meydana geldi.

Meralarının yarısından fazlasının yandığını dile getiren köylülerden Ahmet Karakuş, "Meramızda iki bölgede yangın çıktı. DEDAŞ direklerine dikkat etmiyor. Tellerini bağladıktan sonra bir daha uğramıyor. Direklerden çıkan kıvılcımlar bazen ekinlerimizi bazen de meramızın yanmasına neden oluyor. Yangın başlayınca da söndürene kadar çok zararımız oluyor. Söylediğimiz zamanda bahaneler üreterek kabul etmiyorlar. DEDAŞ direk ve tellerine dikkat etmesi gerekir. Bu yangından sonra bir destek alamasak perişan olacağız. Meralarımızın yarısından fazlası yandı hayvanlarımız aç kalacak. DEDAŞ'a ait elektrik direğinden çıkan kıvılcımlarla yangının çıktığını tahmin ediyoruz." dedi.

Hayvancılıkla uğraştıkları için meralarının çok değerli olduğunu söyleyen köylülerden Mehmet Salih Karahan, "Meralarımız bizim için çok değerlidir. Recepler'de en az 800 nüfusumuz var. Herkesin geçimi hayvancılıktır. Köyün her tarafı direk olmuş. TPAO ve DEDAŞ'a ait direklerden çıkan kıvılcımlar yangınlara sebep oluyorlar. Her yangın olduğunda müdahale edene kadar en az bin 500 dönüm meramız yanıyor. Yetkililerin bu iş için bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Kışın başından 6 ay boyunca bu meralardan hayvanlarımız besleniyor. Meramızda yandı şimdi ne yapacağımızı bilemiyoruz. Hayvanlarımızı besleme derdine girdik yetkililerden yardım bekliyoruz. DEDAŞ, TPAO veya devletin bize destek olması gerekir. Son yangın ile en az 3 bin dönüm meramız yanmış. Mağduruz hayvanlarımız nasıl bahara kadar dayanacak. Çaresiz kalmışız. Köylüler olarak en az 300-400 ton yem veriyoruz. Meramız yandığından dolayı da daha fazla yem tüketilecek ve biz bunun altından kalkamayacağız. Bundan dolayı yetkililerin destek vermesi gerekir. (Mehmet Sait Çelik-İLKHA) 


























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir