6 asırlık Sultan Süleyman Koç Minaresi de taşınacak
Ilısu baraj göleti altında kalacak olan Batman`ın tarihi antik kenti Hasankeyf ilçesinde bulunan 6 asırlık Sultan Süleyman Koç Minaresi de taşınacak.
HES projesi kapsamında Ilısu baraj göleti altında kalacak olan tarihi antik kent Hasankeyf'te, tarihi eserlerin taşınma işlemleri devam ediyor. 550 yıllık tarihi Zeynel Bey Türbesi kümbeti ile 650 yıllık Artuklu Hamamı'ndan sonra 611 yıllık Sultan Süleyman Koç Minaresi'nin de taşınması için çalışmalar hızlandırıldı.
İmam Abdullah Zaviyesi'nin taşınma işlemlerinin bitirilmesinden sonra 1407 yılında yapılan Sultan Süleyman Koç Minaresi'nin de (611) taşınması planlanıyor.
Tarihi minarenin bir metrelik bölümünün taşınmasına başlanırken, minareden alınan taşlar ise tek tek numaralandırılarak Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na (Arkeopark) taşınıyor.
Taşınacak 4'üncü eser olacak olan Sultan Süleyman Koç Minaresi'nin taşınma çalışmalarına Kurban Bayram'ı nedeniyle kısa süreliğine ara verildi.
İmam Abdullah Zaviyesi ile Sultan Süleyman Koç Minaresi'nin taşınmasıyla birlikte bir buçuk ay içerisinde 3 eser taşınmış olacak.
Sultan Süleyman Koç Minaresi'nin ardından İç Kale, Ortakapı, El-Rızk Camii, Süleyman Han ve Kızlar Camii'nin taşınma çalışmalarının da yıl sonuna doğru bitirilmesi planlanıyor.
Yamaç Külliyesi'nin ise mevcut yerinde korunması için çalışmalar devam ediyor.
Sultan Süleyman Minaresi tarihçesi
Sultan Süleyman Camisinin minare kaidesinde bulunan bir kitabeye göre; bu yapı 1407 yılında Eyyubi Sultanı Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Yapının doğu ucundaki kubbeli odanın 1432'de ölen Sultan Süleyman'ın türbesi olduğu da iddia edilmektedir.
Sultan Süleyman Camisinin en önemli bölümü, günümüze kadar gelebilmiş olan minaresidir. Avlu giriş kapısının güneyinde bulunan dikdörtgen kaideli minarenin her cephesine Arapça kûfi yazı frizleri yerleştirilmiştir.
Kaidenin üzerinde yükselen silindirik gövde dört kuşakla bölümlere ayrılmıştır. Buradaki her kuşak birbirinden farklı şekilde motifler kapsamaktadır. Şerefenin yukarısı ne zaman ve nasıl olduğu bilinmeyen bir nedenden ötürü yıkılmıştır. Bugün minare gövdesinde de derin çatlaklar bulunmaktadır. (Muhammed Said Aksoy-İLKHA)