Bakanlıktan Kurban Bayramı ve Sağlık bilgilendirmesi
Sağlık Bakanlığı vatandaşlara Kurban Bayramı ve Sağlık başlıklı çok önemli bir bilgilendirme yaptı. Faydalı olan bu önerilerle sizi baş başa bırakıyoruz.
HABER MERKEZİ
Sağlık Bakanlığı “Kurban Bayramı ve Sağlık” başlıklı bilgilendirme yapıldı. Yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi:
“Kurban Bayramı dolayısıyla İl Sağlık Müdürlüğü tarafından tüm ilçelerdeki kurban pazarları, meydanlar ile merkezde Sahil Camii Bahçesi ve Taşlık Köyü Sağlık Evi`nde Sağlıklı Yaşam Aracı eşliğinde “Kurban Bayramı`nda Sağlıklı Beslenme, Kurban Bayramı`nda Kesi ve Yaralanmalar, Kist Hidatik Hastalığı” konularında halkımıza yönelik bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları yapıldı.”
KURBAN KESİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
“Kurban kesiminin, gerekli dini hükümlere uygun, hijyenik hale getirilmiş, sağlıklı çevre koşullarında gerçekleştirilmesi önem arz etmektedir.
Gerek kurban kesiminden önce gerek hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası esnasında gerekse pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında temizlik ve hijyen kuralları ihmal edilmemelidir.”
BAYRAMDA BESLENME UYARILARI
“Kurban Bayramı`nda tatlı tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı da doğal olarak artmaktadır.
Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker hastalığı) hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir.
Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli ve aşırıya kaçmamalıdır.”
ET KONUSUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
“Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar.
Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle tüketmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır.
Et, proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller ve vitaminleri de içermesine rağmen C ve E vitaminini içermemektedir. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir.
Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Etler ızgarada pişirilirken, ateş, eti yakmayacak ve "kömürleşme" sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Yüksek ateş, yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz.
Bu nedenle etlerin iç sıcaklığı en az 75 ºC olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır.
Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, bazı zoonoz hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı unutulmamalıdır.”
ETLERİN MUHAFAZASI NASIL OLMALI?
“Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır.
Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise 3-4 ay süreyle saklanabilir.
Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözülmesi bazı "mikroorganizmalar" için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder.
Çözülen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Etlerin, ‘oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil`, yine buzdolabının alt bölmesinde çözülmesi sağlanmalıdır.”