• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Hayvan pazarlarının hareketlendiği bu günlerde büyükbaş kurbanlıkların neredeyse tükendiği gözlemlenirken, küçükbaşlarda aynı sonuç elde edilemediği görüldü.

Kurban ibadetini yerine getirecek olan vatandaşlara hizmet vermek amacıyla daha önceden şehrin farklı noktalarında belirlenen alanlara kurulan çadırlarda kurbanlıklarını satan besiciler, satışlardan memnun olduklarını ifade ederken yer kiralarının pahalılığından şikâyetçi oldular.

Bitlis'ten getirdiği 26 büyükbaş kurbanlığın şimdiye kadar 25'ini satan Ercan Selçuk, satışlardan memnun olduğunu fakat yer ile ilgili sıkıntı çektiklerini söyledi.

Selçuk, "Burada fazla maliyetimiz oldu. Buradaki belediye yetkililerine sesleniyorum. Burada ödediğimiz paraya göre karşılığında hizmet göremedik. Sıcak su ve banyolarımız dört dörtlük değil. Kurbanlıklar istediğimiz fiyatlara gitmedi ama yine de çok şükür iyidir, elimizde kalmadı. Bitlisin danaları randıman veriyor. Hayvanlarımızın yüzde seksenini eski müşterilerimize sattık. Buradan da anlaşılıyor ki müşteri aldığı üründen memnun kalmış." dedi.

"Yarısını sattık ve geri kalanları satmaya devam ediyoruz"

Kırklareli'nden İstanbul'a kurbanlık koç getiren Süleyman Bey ise "İnsanlar almak istiyorlar ama alım güçleri düşük olduğundan dolayı satışlar düşük. Allah'ın izni ile bayramdan önceki gün ve bayramın ilk günü satışların olacağını düşünüyorum. Kesme niyetiyle gelen insanlar, tabi ki kurban kesecek. Her bütçeye göre hizmet etmeye çalışıyoruz. 150 tane getirdik. Yarısını sattık ve geri kalanları satmaya devam ediyoruz. Ortalama fiyatlarımız bin 250 lira ile 2 bin lira arasında değişiyor. İsteyen vatandaşa kilo bazında da satış yapıyoruz. Kilo fiyatı 26 lira olarak hesaplıyoruz. Yer kiraları yüksek olduğu için maliyete de yansıyor. Sadece 10 gün için kupkuru yere 13 bin lira kira veriyorum. Çadırlarımızı da kendimiz kuruyoruz." diye konuştu.

"Krizden etkilenmemeye ve milleti de etkilememeye çalışıyoruz"

Kırklareli'nin Vize ilçesinden büyükbaş hayvan getiren İsmail Ataç "Burada 25 hayvanımız var. 10 tanesini sattık, 15 tanesini de satmak için pazardayız. Bu sene kriz var ama yine satışlarımızı yapıyoruz. Krizden etkilenmemeye ve milleti de etkilememeye çalışıyoruz. Çünkü seneye yine buralara gelip hayvanlarımızı satacağız. Hayvanlarımızı yetiştirip buraya Allah rızası için kurbanlık olarak kesilmesi için getiriyoruz. Bizim getirdiğimiz hayvanlar orta halli hayvanlar. Fiyat aralıklarımız da 7 bin 500 lira ile 13 bin 500 lira arasında değişiyor. Her bütçeye uygun olarak satış yapıyoruz. Vatandaş alırken biraz biz biraz da onlar kendi ceplerimizden feragat ediyoruz. Fiyatlarımızı da alım güçlerine göre ayarlıyoruz. Bütün esnaf arkadaşlarla üç aşağı beş yukarı pazarlıkla veriyoruz. Belki de önümüzdeki sene getireceğimiz hayvanların sayısı bu yıla nazaran daha az olacak ama ya nasip diyerek yola çıkıyoruz." ifadelerini kullandı.

Erzurum'dan 32 büyükbaş kurbanlık getiren Şakir Yiğit ise şunları söyledi:

"Erzurum'dan İstanbul'a 32 kurbanlık getirdim. Kurbanlıklarımın hepsi veteriner kontrolünden geçmiş iyi hayvanlardır. Yirmi tanesini sattım. 12 tanesi duruyor. Sattıklarımız iyi gitti, bundan sonrakiler de inşallah iyi olur. Kar da etsek zarar da etsek başka yapacak bir işimiz olmadığından bu işi yapmaya devam ediyoruz.  Fiyat aralığımız 8 bin ile 16 bin lira arasında değişiyor. 16 bin liraya da 8 bin liraya da sattığımız oldu. Çok şükür memnunuz." (Nizamettin Aşkın- İLKHA)