• DOLAR 35.489
  • EURO 36.601
  • ALTIN 3064.87
  • ...
Tarihte Bugün: 16 Ağustos 2018
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN/DOĞRUHABER - 16 AĞUSTOS

1271: Hacı Bektaş-ı Veli vefat etti. Gerçek ismi, Seyid Muhammed bin İbrahim Ata'dır.Lokman Parende'den ilk eğitimi almış ve Ahmet Yesevi'nin öğretlerini takip etmişti. Ondan dolayı Yesevi'nin 'halife'si olarak kabul edilmektedir. Anadolu'ya geldikten sonra kısa zamanda tanınarak kıymetli talebeler yetiştirdi. Hacı Bektaş-ı Veli kendisinin de bağlı olduğu "Ahilik Teşkilatı" ile, Osmanlı Devleti'nin kuruluş devrinde Anadolu'da sosyal yapının gelişmesinde önemli katkılarda bulundu.Velâyetnâme adlı eserde de Hacı Bektaşi Velî'nin, sık sık Kırşehiri ve Ahi Evranı ziyareti onun'la sohbetlerini anlatır. Osmanlı sultanlarıyla halk tarafından da sevildi ve hürmet gördü. Orduda Yeniçeriler Bektaşilik kurallarına göre yetiştirilirdi. Bu nedenle Yeniçerilere tarihte Hacı Bektaş Veli çocukları da denirdi. Ocağın banisi Hacı Bektaş Veli olarak kabul edilirdi. Seferlere giderken yanlarında daima Bektaşi dede ve babaları eşlik ederlerdi. Bugün Balkanların her köşesine Bektaşiliği yeniçeriler taşımıştır.

Hacı Bektaş-ı Veli`nin hayatı ve eserleri incelendiğinde ona atfedilen birçok şeyin asılsız, çarpıtma ve yozlaştırma olduğu anlaşılmaktadır. Uzmanların çoğuna göre son yüzyılda siyasi rant elde etmek için belli bazı kesimlerce bilerek tahrif edilip kullanılmıştır.
1838 İngiliz tüccarlarına geniş imkanlar tanıyan Balta Limanı Ticaret Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile gümrük resmi oranı, ihracatta yüzde 12, ithalatta yüzde 5 olarak tespit edildi.

1858 - ABD Başkanı James Buchanan ilk okyanus aşırı telgraf görüşmesinin açılışını İngiltere Kraliçesi ile yaptı. Telgraf teknolojisi uluslararası iletişimde büyük kolaylıklar sağlayacak bir devrim olarak insan hayatına girmiş oldu.

1868 - Peru'nun şu an Şili'ye bağlı olan Arica kenti, 8.5 büyüklüğündeki bir depremin ardından gelen tsunami ile yerle bir oldu. Yaklaşık 25.000'i Arica'da olmak üzere, toplam 70.000 kişi öldü.

1929 - Çin ve Sovyet askerleri Mançurya'da çatıştı. Milliyetçi Çin ile Komünist Rusya arasındaki gerilim zaman zaman sıcak çatışmalara yol açmaktaydı ve Sovyetler Birliği, Çin`i devrim ihracı için uygun bir merkez olarak görüyordu.

1948 – Dünya`da çok önceleri gelenek halini almış Milli Kütüphane Ankara'da hizmete açıldı. Çok cılız bir başlangıçla yola koyulan Milli Kütüphane, uzun süren çabalar sonucu 1983 yılında belli bir standardı ancak yakalayabildi.

1953- Papa XII. Pius'un verdiği imtiyazla İzmir Selçuk'ta inşa edilen Meryemana Evi açıldı. Mukaddes Meryem'in son günlerini yaşadığı yerlerden biri olduğu iddia edilen Bülbül Dağı'ndaki Meryemana Evi'nde yapılan törenle Hıristiyanlar hacı oldu.

1953 İran Şahı Rıza Pehlevi ve Kraliçe Süreyya, Başbakan Musaddık'ı düşüremeyince İran'ı terkettiler. 6 gün sonra Şah'a bağlı subayların darbesinden sonra geri döndüler.

1960 Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu. Böylece adadaki İngiliz egemenliği sona erdi. Başpiskopos Makarios cumhurbaşkanı seçildi. Anlaşma gereği 650 kişilik Türk birliği adaya çıktı.

1962 Türk hava sahasını ihlal eden iki Irak uçağı düşürüldü. Irak iki gün sonra Türkiye'ye bir nota verdi ve Türkiye'yi Molla Mustafa Barzani'ye yardım etmekle suçladı.

1974 - Andreas Papandreu 7 yıl sürgünden sonra Yunanistan'a geri döndü. 1967'deki askeri darbenin ardından tutuklanan Papandreu 8 ay hapis yattıktan sonra serbest bırakıldı. Daha sonra Avrupa'ya giderek Stockholm ve Toronto'da ders verdi.1974'te Albaylar Cuntası'nın devrilmesi üzerine Yunanistan'a döndü ve sol eğilimli Panhelenik Sosyalist Hareket'i (PASOK) kurdu.1974 ve 1977 seçimlerinde oy oranını hızla artıran PASOK, 1981'de parlamentodaki 300 sandalyeden 172'sini kazandı.Böylece Papandreu Yunanistan'ın ilk sosyalist başbakanı oldu.

1977: Elazığ`ın Ağın İlçesi'ne bağlı Pul Köyü'nde 75 yaşındaki Bekir Arabacı, artan anarşik olayları protesto etmek için kendini yaktı.

1996 Şanlıurfa'da sezaryenle anne olan Müzeyyen Işıkgöz, Kızılay'dan alınan kandan AIDS hastalığına yol açan HIV virüsü kaptı. Anne`den sonra doğan kız çocuğu da virüsü kapınca ailenin acısı ikiye katlandı. Kızılay aleyhine açılan dava sonucu 100 bin TL tazminat kazanılması, 2000 yılında önce kız çocuğunun, sonra da 2007 yılı Aralık ayında annenin ölümüne engel olmadı.

1997- 28 Şubat darbecilerinin baskısı üzerine İlköğretimin sekiz yıl zorunlu ve kesintisiz olmasını öngören ve başta İmam Hatip okulları olmak üzere tüm Meslek liselerinin önünü tıkayan yasa TBMM'de kabul edildi. 8 Yıllık Kesintisiz Zorunlu Eğitim Yasa Tasarısı, TBMM'de yapılan oylamada 242 'red' oyuna karşılık, 277 'kabul' oyuyla yasalaştı. Aynı gün 8 yıllık eğitim fonu için zam yapılmasına tekel ürünlerinden başlandı.

1999 Koalisyon ortakları arasında Af Yasa Tasarısı ile ilgili uzlaşma sağlandı. Türk Ceza Kanunu'nun 312. maddesinde düzenleme yapıldı. 312. maddenin 2. fıkrası af kapsamı dışında bırakıldı.

2002 - Ebu Nidal, Filistinli siyasi lider öldü. Ebu Nidal  asıl adı Sabri Halil el-Banna, Filistinli siyasi lider, paralı asker, Ebu Nidal Örgütü (ENÖ) olarak da bilinen El-Fetih–Devrimci Konsey  örgütünün kurucusu. Ebu Nidal`in kelime anlamı mücadelenin babasıdır. 1970-80`li yıllarda gücünün zirvesinde olmuştur.

Laik, sol ve İsrail ile barış yapılmasını reddeden cephenin parçası olan Ebu Nidal Örgütü, Yaser Arafat`ın ve Ebu Nidal`in Filistin Kurtuluş Örgütü içindeki El-Fetih grubunun ayrılmasından doğar. Kendisini her türlü taraftan azade gösteren Ebu Nidal`in 20 değişik ülkede 900 kişinin öldüğü / yaralandığı eylemlerin talimatını verdiğine inanılmaktadır. Ebu Nidal Örgütünün gerçekleştirdiği en kanlı saldırı Aralık 1985`de Roma ve Viyana havaalanlarındaki İsrail Havayolu Şirketi El-Al bilet satış ofislerine düzenlenen saldırıdır. Silahlı militanların yolculara açtığı ateş sonucunda 18 kişi ölmüş, 120 kişi yaralanmıştır. Ebu Nidal Ağustos 2002`de Bağdat`da bir ila dört kurşun yarasından dolayı ölür. Filistinli kaynaklara göre Saddam Hüseyin`in emriyle öldürüldüğü iddia edilse de, Irak Hükümeti kendisinin intihar ettiğini açıklayacaktır.


2003 - Uganda`nın darbeyle yönetime gelmiş eski Devlet başkanı İdi Amin,  öldü. Tam adı İdi Amin Dada Oumei 1971-1979 arasında devlet başkanlığı yapmış olan Ugandalı asker.

Uganda'nın kuzeyindeki Kakwa kabilesinden gelen Amin, 1946'da İngiliz sömürge ordusuna bağlı Afrika Kraliyet Tüfekli Birliği'ne (King's African Rifles - KAR) katıldı. 1951-60 yılları arasında Uganda ağır sıklet boks şampiyonluğunu elinde tuttu. Uganda'nın 1962'de bağımsızlığına kavuşmasından önce subay rütbesi alan birkaç Ugandalı askerden biri olan Amin, ülkenin yeni devlet başkanı ve başbakanı Apolo Milton Obote ile yakın dostluk kurdu.1965'te Zaire'deki ayaklanmacılarla kurduğu ilişkinin skandala yol açması, 1966'da ordu ve hava kuvvetleri komutanlığına getirilmesini engellemedi.Obote ile arasının açılması üzerine 1970'te bu görevinden alındı.

25 Ocak 1971'de Devlet Başkanı Obote'nin bir gezi için Singapur'da bulunduğu sırada, askeri darbe yaparak devlet başkanı ve silahlı kuvvetler başkomutanı oldu. Göreve gelir gelmez yabancıları ülkeden kovdu ve israil ile ilişkileri keserek Filistin`in yanında yer aldı. Bu durum başta ABD ve İngiltere olmak üzere Siyonizm taraftarı batı dünyasının tepkisini çekti.

Ekim 1978'de batılı ülkeler tarafından desteklenen Uganda Ulusal Kurtuluş Ordusu adlı örgütün saldırıları başladı. Sonunda 13 Nisan 1979'da isyancılar başkent Kampala'ya ulaşmadan önce, ülke dışına kaçtı. Önce Libya'ya geçti, ardından Suudi Arabistan'a yerleşti ve 78 yaşında iken sürgün yaşadığı Cidde'de öldü.

Bu haberler de ilginizi çekebilir