Ordu Valiliğinden sel bilançosu
Geçtiğimiz günlerde Ordu`nun 5 ilçesinde meydana gelen sel nedeniyle açıklama yapan Ordu Valiliği, sel felaketinde meydana gelen ölüm, yaralanma ve maddi hasarların bilançosunu açıkladı.
Ordu Valiliği, 08-09-10 Ağustos 2018 tarihlerinde meydana gelen aşırı yağışlar sonucunda; sel, su baskını, heyelan ve kaya düşmesi olaylarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Aşırı yağışlar nedeniyle Ordu'nun 5 ilçesinde yaşanan sel felaketinde bir vatandaş hayatını kaybederken 9 kişi yaralanmıştı.
Ordu'nun özelikle batı kesimlerinde yaklaşık 4 gün boyunca devam eden yağışların bilançosu Ordu Valiliği tarafından açıklandı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Ünye, İkizce, Çaybaşı, Fatsa ve Perşembe ilçelerimizde etkili olan ve hasara yol açan sel, su baskını, heyelan ve kaya düşmesi afetlerine karşı önceden tedbir alınmış olması, muhtemel can kayıplarını ve daha büyük hasarlar oluşmasını önlemiştir.
İlimizin özellikle batı kesimlerinde 4 gün boyunca devam eden aşırı yağışlar, sel ve afete dönüşmüş, özellikle Çaybaşı ilçemizde metrekareye 268 kilograma varan rekor bir yağış meydana gelmiştir.
Ünye, Fatsa, Perşembe, Çaybaşı, İkizce ve Kumru ilçelerimizde; 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş ve 9 vatandaşımız yaralanmış, 356 işyerini ve 99 konutu su basmış, 123 elektrik trafosu ve 60 araç hasar görmüş, 161 mahalle grup yolu ulaşıma kapanmış, 98 menfez hasar görmüş, 9 köprü tamamen yıkılmıştır.
930'u mevsimlik tarım işçisi, 165'i Ünye'de bir tekstil fabrikasında çalışan işçiler olmak üzere 395'i mukim vatandaş toplamda 1.325 vatandaşımız, bulundukları yerlerden tahliye edilmiştir. Bunların 3'ü sahil güvenlik helikopteri, bir kısmı iş makineleriyle, geri kalanları da arama-kurtarma ve jandarma ekipleri yardımıyla kurtarılmıştır. Ünye ilçemizin Yiğitler mahallesinde yaşanan heyelan sonucu toprak altında kalan 7 vatandaşımız ise, arama-kurtarma ekiplerince kurtarılmış ve hastanede tedavi altına alınmıştır. İkizce Yoğunoluk mahallesi Seymenli mevkiinde Bayram SEKMEN isimli vatandaşımız sel sularına kapılmış ve arama-kurtarma ekiplerimizce yapılan arama neticesinde, kaybolduktan 2 saat sonra cansız bedenine ulaşılmıştır.
Yaşanan afetlerde yaralanan 9 vatandaşımızdan 6'sı taburcu edilmiş olup, 3 vatandaşımızın tedavileri halen devam etmektedir. 1 vatandaşımız ise, temizlik çalışmaları sırasında yaralanmış olup, onun da tedavisi devam etmektedir. Tedavileri devam eden vatandaşlarımızın genel durumları iyidir. Ayrıca, afet sırasında çeşitli sebeplerle rahatsızlanan 13 vatandaşımıza 112 acil ambulans ekiplerince müdahale edilmiştir.
Heyelan, toprak kayması ve sel riski nedeniyle 109 konutun tahliyesi yapılmıştır. Afetten etkilenen 60 ev, 350 işyeri belediye ekiplerinin yardımı, 39 ev ise vatandaşların kendi imkanları ile temizlenmiştir. 6 ev ise, ağır hasarlı olduğu için içine girilememiştir.
Yaşanan sel afetinde, Ünye, Fatsa, İkizce, Çaybaşı ve Perşembe ilçelerimizdeki 59 mahallede 123 elektrik trafosunda hasar ve zarar meydana gelmiştir. 4 trafo tamamen kullanılmaz hale gelmiş ve yenisi ile değiştirilmiştir. Elektrik kesintisinden 10 bin civarındaki vatandaşımız etkilenmiştir. Trafo hasarları kısa sürede giderilmiş ve hiçbir mahallemizde elektrik kesintisi bulunmamaktadır.
İkizce, Çaybaşı ilçe merkezleri ile Perşembe/Mendereseönü, Fatsa/Yalıköy mahalleri başta olmak üzere içmesuyu şebekeleri zarar görmüş, ancak içmesuyu hasarlarının tamamı giderilmiştir.
Heyelan nedeniyle ulaşıma kapanan mahalle yolları kısa sürede ulaşıma açılmış olup, halihazırda yollarda bakım, onarım ve iyileştirme çalışmaları sürdürülmektedir. Bu çalışmaların 10 gün daha devam edeceği değerlendirilmektedir.
İlimizde yaşanan afet olayına; 607'si belediye, 200'ü jandarma, 200'ü emniyet, 35'i UMKE 112 personeli, 22'si arama-kurtarma personeli olmak üzere toplam 1.064 personel, 365 iş makinesi, 5 AFAD aracı ve 9 adet 112 ambulansı ile müdahale edilmiştir.
Fındık ürününde meydana gelen hasarı tespit etmek üzere Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün oluşturduğu 14 ayrı ekiple arazide yapılan tespit çalışmalarında; 3.000 civarında fındık üreticisi ile bire bir görüşme yapılmış, fındık bahçeleri incelenmiş ve bunun neticesinde 1.100 ton civarında fındık ürününün zarar gördüğü değerlendirilmektedir.
Ayrıca, Çaybaşı ilçemizde bulunan 1 broiler işletmesinde 17 bin adet civcivin, Perşembe ilçemizde 78 arılı kovanın, Fatsa ilçemizde 40 arılı kovanın, Ünye ilçemizde ise 130 arılı kovan ile 5 adet büyükbaş hayvanın telef olduğu bildirilmiştir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından görevlendirilen 10 personel ile ilimizdeki 30 personelden müteşekkil 40 kişiden oluşan 20 ayrı ekipçe, ön hasar tespit çalışmaları başlatılmıştır. Hasar tespit ekiplerince şu ana kadar 257 başvuru değerlendirilmiş olup, bunlardan 13 tanesi ağır hasarlı, 69 tanesi az hasarlı, 175 tanesi ise hasarsız olarak değerlendirilmiştir. Kesin hasar tespit çalışmaları ise devam etmektedir.
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekiplerince jeolojik etüd çalışmaları sürdürülmekte olup, şu ana kadar yapılan çalışmalarda; 27 konut ve 12 ahırın nakline, 1 konutun geçici nakline, 12 konut ve 1 işyerinin ise ıslah edilmesine karar verilmiş olup, bölgedeki jeolojik etüd çalışmalarına devam edilmektedir.
Afetzedelere, AFAD Başkanlığı tarafından 150 çadır, 500 adet battaniye, Kızılay tarafından 300 yatak, 300 battaniye, 200 hijyen paketi ve 650 kişilik sıcak yemek verilmiştir. Halihazırda Çaybaşı İlçesi Taşkesiği mahallesinde evleri tahliye edilen ve İlküvez Çok Programlı Lisesi'nin pansiyonunda kalan 128 vatandaşımıza sıcak yemek dağıtımı devam etmektedir.
AFAD Başkanlığı tarafından ilimize gönderilen 500 Bin TL acil yardım ödeneği, afetzedelere belirlenen kriterler doğrultusunda ödemesine başlanmıştır.
Diğer taraftan, Ünye ilçemizde bulunan ve sel afetinde önemli hasarın meydana geldiği Cevizdere Irmağı'nda taşkınları önlemek amacıyla ıslah çalışmaları başlatılmıştır. Islah çalışmalarında karşılaşılan mülkiyet sorunlarını gidermek üzere Vali Yardımcısı Ahmet Arık başkanlığında, Ünye Kaymakamlığı, Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ünye Belediyesi, DSİ Samsun Bölge Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yetkililerinden müteşekkil bir Komisyon oluşturulmuştur. Cevizdere Irmağı Islah Projesi en kısa sürede hazırlanıp, ırmağın ıslah çalışmalarına başlanacaktır.
İlimizde yaşanan afet olayının meydana geldiği andan itibaren devletimiz, vatandaşlarımızın yanında yer almıştır. Afetin yol açtığı hasarlar ve zararlar süratle giderilmektedir. Afet bölgesinde genel anlamda hayat normale dönmüş olup, ulaşım, elektrik, içmesuyu gibi temel hizmetlerde herhangi bir aksama bulunmamaktadır. Bakım, onarım ve iyileştirme çalışmaları devam etmektedir. Öte yandan, vatandaşlarımızın karşılaştığı her türlü zarar, ziyan, hasarların tespiti için çalışmalar hızla yürütülmektedir." (İLKHA)