Süt ve süt ürünleri üretimi arttı
Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre toplanan inek sütü miktarı %13,1, inek peyniri üretimi %10,7, yoğurt üretimi ise %5,8 arttı.
EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2018 yılı Haziran ayına ait “Süt ve Süt Ürünleri Üretimi” verilerini açıkladı. Buna göre:
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ ARTTI
Ticari süt işletmelerince Haziran ayında 848 bin 378 ton inek sütü toplandı.
Toplanan inek sütü miktarı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %13,1 arttı.
Haziran ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 118 bin 755 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre %4,4 artış gösterdi. İnek peyniri üretimi 60 bin 58 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %10,7 arttı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 4 bin 590 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %8,3 arttı.
YOĞURT ÜRETİMİ ARTTI
Yoğurt üretimi 99 bin 862 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %5,8 arttı. Ayran üretimi ise 60 bin 6 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %17,5 artış gösterdi.
Haziran ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,4, protein oranı ise ortalama %3,2 olarak tespit edildi.
Toplanan inek sütü, Haziran 2018
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,7 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %13,3 arttı.