• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Camileri, medreseleri, kiliseleri, dar sokakları ve taşın oya gibi işlendiği evleriyle son yılların cazibe merkezi haline gelen Mardin, turizm gözde illerin arasına girdi.

2017 yılında yakaladığı ivmeyi 2018 yılında da devam ettiren şehir, son 8 ayda yaklaşık 1 milyon 300 bin turisti ağırladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2001 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine aday gösterilen 7 bin yıllık tarih şehir, özellikle hafta sonları yurt içinden ve dışından gelen turistlerin akınına uğruyor. 

Geçtiğimiz yıllarda bölgede HDP/PKK'nin çukur siyaseti nedeniyle duraksayan turizmin yeniden canlanmasıyla tarihi kentin sokaklarında artık turistler gezerken, kapatılan otellerin yerine yenileri açılıyor.

Hanları, kervansarayları, medreseleri ve kiliseleri, eşsiz taş mimarisi konakları ile 32 medeniyete ev sahipliği yapan Mardin'e gezmeye gelen turistler, tarihi kentte hayran kaldıklarını ifade ediyorlar.

Tarihi kentte konaklayan turistler, inanç turizmi kapsamında en çok Hazreti Muhammed'in (Aleyhisselam) ayak izinin bulunduğu Sitti Radviye Medresesi, Sakal-ı Şerif'in bulunduğu Ulu Cami, Zinciriye ve Kasımiye Medresesini geziyor.

Mardin Valisi Mustafa Yaman, yaptığı açıklamada, şehrin 2017-2018 yıllarında Türkiye'nin en popüler illeri arasında olduğunu belirtti.

2018 yılına çok iyi başladıklarını ifade eden Yaman, "Hem esnaf hem de turizmcimiz son derece memnun. Bu sayı artarak devam ediyor. Geçen sene gelen misafir sayısında ve otellerde kalan misafir sayısında 4 katına kadar bir artış gerçekleşmişti. 2018 yılının ilk 8 ayında bu rakam daha da artı. Son 8 ayda bir milyon 300 bin turist şehrimize misafir oldu. Şuan da talep fazla, buda bizi sevindiriyor." dedi. 

Turizmin Mardin'de 12 aya yayılması için Valilik ve Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmalar yaptıklarını kaydeden Yaman, Uçurtma Festivali, Bağ Bozumu Festivali, Güvercin Festivali, bisiklet ve parkur yarışları düzenlediklerini ifade etti.

Hedef 2 milyon turist

Mart, nisan ve mayıs aylarının organizasyonlarla dolu dolu geçtiğini aktaran Yaman, ekim ve kasım aylarında ulusal ve uluslararası konferansların Mardin'de yapılacağını belirtti. 

Hafta sonlarının yoğun geçtiğini belirten Yaman, Sokak sağlıklaştırma çalışmaları, tur aracı, Bilgi, Kültür ve Tanıtım Merkezi gibi son dönemlerde yapılan ve devam eden çalışmalarla birlikte bu yılsonuna kadar hedeflerinin 2 milyon turiste ulaşmak olduğunu vurguladı.

"Esnafımızın yüzü gülüyor"

Yakalanan huzurla birlikte Mardin'in 2014 yılında gördüğü zirve rakama göre 4 kat bir artış yakaladıklarını ifade eden Yaman, "Mardin'de yakaladığımız huzur ve güven şehrimiz ve bölgemiz açısında gelen misafir sayısını artırdı. İnşallah böyle devam edecek. Huzur oldukça insanların yüzü gülüyor. Yatırımcımızın yüzü gülüyor. Esnafımızın yüzü gülüyor. Gelen misafirimizin sayısı artıyor. Bundan bizde memnunuz tabii." diye konuştu. (M. Salih Keskin - İLKHA)