• DOLAR 34.698
  • EURO 36.661
  • ALTIN 2968.422
  • ...
Tartışma ve İstişare
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Örnegin,Tartışmadaki en büyük kural iki tarafında samimi ve Allah`ın adil yargısını bilmeleri lazım.
Tartışan insanların derdi, kendi egosunu tatmin etmek değilde, ``Faydacılık`` adına muhatabıma neler kazandırabilirim olmalıdır.. Yani ayette değinildiği gibi: “`Yaptıkları kötülükte bile bile ısrar etmezler. / tartışmayı sürdürmezler.” (Ali İmran 135) Mealen; onlara Allah`ın ayetleri okundugunda ve gerçeği anladıklarında daha da ısrar etmezler ve tartışmayı sürdürmezler hemen kabul ederler.

 

Tartışma adabında bu kesin olmalıdır. Fikrinin çürüdüğünü gören kişi eğer hala diretiyorsa bu onun ayetlere muahalif oldunu gösterip, ``Ehli kibir`` bir insan oldunun gösterir. Demek ki derdi şahsi kişiliğini ön plana cıkarmaktır..

Bir başka adap ise asla tartışanların derdi; ``Edebiyat ya da kendi bilgilerini sunmak ve sağa sola hava atmak olmamalıdır.`` Bu da kibir ve ucup (kendiği beğenme) olan kalbi hastalıklarının belirtileridir...

 

Tartışmanın başka bir adabı da; tartışmayı kazanan kişinin, yenilen rakibinden zevk almaması, zaferi Allah`tan bilip haya ile başını öne eymelidir..Tıpkı Hz. Ömer`in Filistine kazandırdığı ruh hali gibi..
Tartışma adabı uslup olarak asla argoya ve kırıcılığa girmemelidir. Aksi taktirde ayetle muhalif olunur, ``... ilahlarına sövmeyin. Sonra onlar da düşmanlıkla cahili bir şekilde Allah `a söverler ...`` (Enam 108) mealinden çıkarımla onlar da ``Sizin fikrinize söver`` bir şekilde tepki ile karşılaşırsınız..

 

Tartışmada en büyük kural: ikna, delil ve mantıki sunumlar olmalıdır.. Haber kaynaklarımız sağlam olmalıdır. Hucurât(*) Sûresi 6 – “Ey iman edenler! Size bir fasık bir haber getirirse, bilmeyerek bir topluluğa zarar verip yaptığınıza pişman olmamak için o haberin doğruluğunu araştırın.” Tartışma ve muşaverelerimizin başı ve sonu hamd ile olmalıdır...

Meryem Koca / Diyarbakır - Yaş: 26

 

Sevgili Genç Kardeşlerimiz!
Bir ay boyunca gelen tüm yazılar içerisinde en güzel yazıyı gönderen kardeşimize bir kitap seti veya kaset vb. bir set hediye edeceğiz. Posta ile yazı gönderecek kardeşlerimiz yazılarının “Ayın Yazısı” seçilmesi durumunda, bizimle iletişime geçebilirler. Fakat özellikle dikkat etmenizi istediğimiz iki nokta var. Birincisi; gönderdiğiniz yazıların tamamen size ait olması gerektiği, yazınızda alıntı cümleler varsa bunları belirterek göndermeniz. İkincisi ise adınızı, soyadınızı, yazıyı gönderdiğiniz memleketi ve yaşınızı mutlaka belirtmeniz gerekmektedir. Bu hayırlı çalışmaya (yarışmaya) tüm genç kardeşlerimizin katkıda bulunmasını bekliyoruz.

Doğrugenç sayfasında sizden gelecek karikatür ve mini bulmacalara da yer veriyoruz. İlginizi bekliyoruz.
Yayınlanmasını istediğiniz yazılarınızı dogrugenc@dogruhaber.com.tr e-posta adresine mail olarak veya posta yolu ile gönderebilirsiniz.
Yazılarınızı eğer bilgisayarda yazıyorsanız bir sayfayı geçmesin. El yazınızla gönderecekseniz bir beyaz kâğıdı aşmasın. Gönderdiğiniz mektuplara “Doğru Genç” için diye not düşürmeyi unutmayın.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir