• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
NASA, Güneş`in keşfi için uzaya uydu fırlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) Parker Solar Probe adlı uydusunu uzaya fırlattı. Uydu, Güneş'in atmosferine dalış yaparak incelemelerde bulunacak.

NASA'dan yapılan açıklamada, uydunun Florida'daki Cape Canaveral uzay üssünden yerel saatle gece 0:33'te (TSİ 10:33) fırlatıldı.

Uydunun, herhangi bir sorunla karşılaşmaması halinde Güneş'in "Korona" olarak adlandırılan kavurucu atmosferi boyunca uçacak olan ilk uzay aracı olacağı belirtiliyor.

İnsansız uzay aracının, Güneş yüzeyinin 6.16 milyon km üzerinden geçiş yaparak 7 yıl görev yapacağı ve bu görev sırasında Güneş'in korona olarak bilinen atmosferinde 24 kez tur atması hedefleniyor.

Uydu, bu süre zarfında bilim adamlarına korona katmanının işleyişinin daha iyi anlaşılmasına ve Dünya'daki güç nakil şebekelerine de zarar verebilen Güneş fırtınalarını tahmin etme konusunda yardım edecek.

Aracın Güneş'e dönük kısmı 1370 santigrat derecelik sıcaklığa dayanıklı olduğu, üzerindeki yaklaşık 12 santimetre kalınlığındaki karbon kompozit koruma kalkanının aracı oda sıcaklığında tutacağı belirtildi. Bu kalkan Güneş'in radyoaktif etkisine de dayanıklı olacak şekilde geliştirildi.

Aracın üzerindeki özel ekipmanlar manyetik ve elektrik alanlarını, plazma dalgalarını ve yüksek enerji parçacıklarını ölçecek.

Johns Hopkins Üniveristesi Uygulamalı Fizik Bölümü'nden bilim insanı Nicky Fox saatte 692.000 km hızla yolculuğunu gerçekleştirecek olan Parker Solar Probe' un 'insan yapımı en hızlı nesne' olacağını söyledi. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir