• DOLAR 34.608
  • EURO 36.332
  • ALTIN 2973.75
  • ...
Diş bakımının olmazsa olmaz 3 kuralı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ağız hijyeni için şu 3 adımın çok önemli olduğunu söyleyen Diş Hekimi Pertev Kökdemir, doğru diş fırçası seçimi, doğru diş macunu seçimi ve doğru diş fırçalama tekniklerinin uygulana dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Doğru diş fırçası seçmek

Ağız ve diş sağlığı için olmazsa olmaz kuralarını anlatan Kökdemir, doğru diş fırçasının seçilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Çocukların ve yetişkinlerin kullandığu diş fırçalarının aynı olmadığını söyleyen Kökdemir, "Doğru diş fırçası seçebilmek, ağız hijyenini korumada en önemli adımdır. Günümüzde marketler rengarenk diş fırçalarıyla dolu ve her marka en güzel özellikleri bir araya getirmeye çalışıyor. Ancak bir yetişkin diş fırçası ile bir çocuk diş fırçasının büyüklüğünde farklılık olduğu için dikkatli olunmalıdır. Bir çocuk, süt dişlerinin boyutu nedeniyle bir yetişkin diş fırçasına sahip olmamalıdır.

Yetişkin diş fırçaları asimetrik fırçalar olarak sınıflandırılabilir. Şarjlı diş fırçaları, yeterli basınç ve vuruş ile kullanıldığında iyi çalışır. Bu otomatik fırçaları, uygun temizliği sorunsuz şekilde sağladıkları için kolayca kullanabilirsiniz. Şarjlı otomatik diş fırçaları, aslında özel ihtiyaçları olan ya da sınırlı el becerisi olan insanlar için bir nimettir. Uygun tekniklerle kullanılan manuel fırçalarda ise esnek boyunlu yumuşak kıllı diş fırçalarına odaklanılmalıdır."

Doğru diş macunu seçimi

İkinci hususun diş macunu seçimi olduğunu söyleyen Kökdemir, hassasiyeti azaltan macun tercih edilmesini tavsiye ederek, doğru diş macunu seçmenin tüyolarını verdi:

"1. Ağız hijyeninin etkin şekilde sağlanması için doğru diş macununun doğru şekilde kullanılması gereklidir.

2. Hassasiyet önleyici diş macunları; insanların soğuk, sıcak, asitli veya tatlı bir şeyler yerken yaşadıkları acı veren hassasiyetin azaltılmasına yardımcı olur.

3. Diş beyazlatıcı diş macunları, bir diş hekiminin gözetimi altında kullanılmalı ve duyarlılık gelişirse, florlu diş macunu ile birleştirilmelidir.

4. Herkesin ağız ve diş yapısı farklıdır, insanlar kendi ihtiyaçları doğrultusunda diş macunu seçmelidir.

5. Özellikle çocukların kullanması gereken diş macunu miktarı bezelye büyüklüğünde olmalıdır. Macun fazlalığını yutmamaları için birlikte diş fırçalamak veya dişlerini fırçalarken yanlarında olmak önemlidir."

Doğru teknik: Fırçalarken acele etmemek

Diğer bir hususun ise doğru teknik fırçalama olduğunu kaydeden Kökdemir, yıpranmış fırçaların atılması gerektiğini belirterek, doğru tekniğin acele etmemek ve fırçanın değmediği yer bırakmamak olduğunu söyleyerek fırçalama tekniklerini anlattı:

"1. Diş fırçasının diş etlerine 45 derecelik bir açıda tutulması gerekir. Fırçanın kısa dairesel vuruşlarla ileri ve geri hareket ettirilmesiyle fırçalama iki dakika süreyle günde iki kez yapılmalıdır.

2. Dış yüzeyleri, iç yüzeyleri ve dişlerin çiğneme yüzeylerini fırçalayın.

3. Ön dişlerin iç yüzeylerini temizlemek için, fırçayı dikey olarak eğin ve birkaç yukarı ve aşağı vuruş yapın.

4. Diş fırçanızı üç veya dört ayda bir ya da kıllar yıpranmışsa daha erken değiştirin. Yıpranmış bir diş fırçası dişlerinizi temizlemekten ziyade zarar vermeye başlar.

5. Diş fırçasını mümkünse dik bir konumda saklayın ve tekrar kullanana kadar havayla kurumasını bekleyin. Ancak klozetten de uzak tutmayı unutmayın!" (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir