• DOLAR 32.557
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2458.321
  • ...

Dolar ve altının yükselmesini değerlendiren Van kuyumcu esnafı, Türkiye'nin ekonomisinin gelişmemesi için ABD'nin yaptırımlar uyguladığını belirttiler.  

ABD'nin Türkiye'de bazı kişi ve kurumlara yaptırım kararı haberinin ardından hızla yükselen dolar ve altın yükselişi devam ediyor. 

ABD'nin yaptırım kararlarını ekonomiye darbe olduğunu söyleyen kuyumcu esnaf Akif Ölmez, "Altın ons fiyatında yükseliş yok. Altın fiyatı tamamen dolara bağlı yükseliyor. Dolay yükseldikçe altında yükseliyor. Doların yükselesinin nedeni dış güçlerdir. Amerika, İsrail ve İngiltere'nin Türkiye'ye yaptığı yaptırımlardan kaynaklanıyor. Burada Türkiye'nin diz çökmesi ve ekonomik bir krizin yaşanması bekleniyor. İnşallah böyle bir şey olmaz. Dolar yükselecek diye ülkemizde kriz yaşanmaz. Halkımızdan istediğimiz bununla ilgili telaş yapmamalarıdır. Amerika yıkılmadığımızı gördüğü zaman bu ekonomik darbeden vazgeçecektir. Bu bir darbedir, nasıl ki FETÖ gibi hainler bu ülkede darbe yapmaya çalıştıysa ve halk buna karşı direndiyse, şimdi de Amerika ekonomik darbe ile bu ülkeyi bölmeye ve krize sürüklemeye çalışıyor. Halk olarak görevimiz, bunun karşısında dik durmaktır." dedi.

"Doların yükselmesi bütün piyasayı etkiliyor"

Düğün sezonunda büyük mağduriyetler yaşadığını söyleyen kuyumcu Vefa Özkan ise altın fiyatlarından dolayı vatandaşlar düğünlerini ertelediklerini söyledi.

Özkan, "Şu an doların yükselmesi ABD ve Türkiye arasında ki anlaşmazlıktan dolayı oluyor. Özellikle 4 ve 5 lira yükseldikten sonra iki üç lira geri düşüyor. Fiyatı sabit olmadığı için sürekli artış ve düşüş yaşıyor. Bu işimizi çok etkiliyor. Düğün sezonu olmasına rağmen şu an işlerimiz durma noktasında geldi. Fiyatlar yüksek olunca ister istemez bizi ve piyasanın tamamını etkiliyor. Düğün yapacaklar düğünlerini askıya almış durumda. Düğün sahipleri de şu an kararsız fiyatın düşmesini bekliyorlar. Fiyatlar ise bir türlü düşmüyor." şeklinde konuştu. (Yunus Tuğrul-İLKHA)