• DOLAR 34.562
  • EURO 36.299
  • ALTIN 2916.845
  • ...
"Hayvan sağlığı insan sağlığını doğrudan etkilemektedir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dört günlük Kurban Bayramı süresince kesimi gerçekleştirilen hayvan sayısı bir yıl boyunca kesimi yapılan hayvanların neredeyse dörtte biri kadardır. Bu da hayvan hareketlerinin ve tüketime hazırlanan et miktarının dört günde normalin ne kadar üzerinde olduğunu gözler önüne sermektedir. Hayvan sağlığının sağlıklı et tüketimi demek olduğu ve bu sürecin de insan sağlığını doğrudan etkilediği unutulmamalıdır.

Kurban Bayramı'na kısa bir süre kalırken canlı hayvan pazarlarında da hareketlilik devam ediyor. Bayramın en önemli vecibelerinden olan kurbanlık seçiminde Veteriner Hekim Cihad Şam, nelere dikkat edilmesi konusunda bilgiler verdi.

"Kurbanlık hayvan seçiminde belli kriterlere dikkat etmek gerekir"

Kurbanlık hayvan seçiminde belli başlı kriterlerin olduğunu ifade eden Şam, "Sağlıklı bir hayvanda gözyaşı, burun akıntısı, ağızdan salya akıntısı, pis kokulu ishal, vücudunun herhangi bir yerinde anormal şişkinlikler olmamalı. Hayvan çevreye çok duyarsız ya da aşırı tepki göstermemeli. Hasta hayvanların tüyleri karışık, aynı zamanda mattır. Bir de kesilecek olan büyükbaş hayvanların 2 yaşını geçmesi gerekir ki bunu da öndeki 2 adet süt dişinin düşmesi, yerine kalıcı dişlerinin çıkmasından anlamaktayız." dedi.

Kurbanlık hayvan alınırken hayvanın küpeli olmasına dikkat edilmesi gerektiğini de söyleyen Şam, "Hayvanın sağlık raporu, hangi aşıların yapıldığı, sevk raporları ile birlikte il müdürlüğü tarafından verilmiş olan raporların da kontrol edilmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

"Hayvanın kesimi ve etin muhafazası hijyenik olmalı"

"Kesim sonrası etlerin saklanması ve tüketim şekline dair püf noktalar da göz ardı edilmemelidir." diyen Şam hayvanın kesim işlemleri ve etin tüketimi ile muhafazası hakkında ise şunları söyledi:

"Kurbanlık hayvanlarımızı belediyelere ait yerler ile tarım il müdürlüklerinin belirlemiş olduğu yerlerde kesmemiz gerekir. Eğer hayvanı kendi imkanlarımızla keseceksek ortamın hijyenik ve serin olmasının yanında hayvana eziyet edilmeyecek şekilde düzenlenmiş olması gerekir. Hayvan kesildikten sonra et bir süre sıcaklığını korumaktadır. O eti alıp hemen derin dondurucuya koymamamız gerekir. Et 4-5 saat serin bir yerde dinlendirilmelidir. Etin sıcaklığı geçtikten sonra küçük parçalar halinde, temiz torbalara yerleştirerek dondurucuya koyabiliriz. Bu şekilde yaparsak daha sağlıklı et tüketmiş oluruz. Eğer eti dondurucuya hemen koyarsak et, sıcaklığını atamadığı için bozulmalar meydana gelecektir. Hayvan kesildikten hemen sonra etin tüketilmesi taraftarı değiliz. Öncelikle o etin birkaç saat dinlendirilmesi gerekir."

Kesim sonrasında doku ve organlarda lezyon, şişlik, kötü koku ve anormallik görülürse eti tüketmeden önce mutlaka bir veteriner hekime danışılması gerektiğini de söyleyen Şam, "Çünkü hastalık belirtisi olabilir. İnsan sağlığına ciddi zararlar verebiliriz." dedi. (Hamza Adiyaman - İLKHA) 








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri