• DOLAR 32.585
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2460.423
  • ...
Antep fıstığı tezgâhlarda yerini almaya başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep ve çevresinde yaygın olarak yetiştirilen ve "yeşil altın" olarak da nitelendirilen Antep fıstığının fiyatı hasat döneminin başlamasıyla yaklaşık yüzde 50 oranında düşüşe geçti.

Gaziantepli çiftçilerin en büyük gelir kaynaklarından olan kabuklu taze yaş Antep fıstığı, kilosu 20 ila 25 liradan tezgâhlardaki yerini aldı.

Gaziantep'in en büyük gelir kaynaklarından biri olan ve baklavadan yemeklere, tatlılardan çereze kadar pek çok alanda kullanılan Antep fıstığı, taze olduğundan dolayı büyük bir ilgi görüyor.

Yeni mahsul taze yaş fıstık, kent merkezinde çeşitli noktalarda fıstık satışı yapan esnaf ve kuruyemiş işletmelerinde kilosu 20 ila 25 liradan satılıyor. Geçen sene fiyatı 15 liraya kadar düşen kabuklu yaş Antep fıstığı fiyatının önümüzdeki günlerde daha da düşmesi bekleniyor.

Bu yılki Antep fıstığının yeni tezgâhlara çıktığını belirten fıstık satıcıları, İLKHA muhabirine, bu sene rekoltenin yüksek olmasının yüzlerini güldürdüğünü söylediler.

"Fıstığın kalitesine göre fiyatlar değişiyor"

Antep fıstığının tezgâhlardaki yerini aldığını belirten fıstık satıcısı Ömer Deniz, "Yeni ürünler tezgaha çıktı. İnşallah bol ve bereketli olur. Vatandaşlara ucuz fiyata daha iyi bir ürünü sunabilmek için inşallah rekolteyi bu sene yüksek bekliyoruz. Antep fıstığımız yaklaşık on gündür tezgâhlara çıktı. Şu anda tüm Gaziantep'te esnaflarda satılıyor. Fıstığın kalitesine göre fiyatlar değişiyor. Şu anda birinci kalite fıstığın kilosu 23-25 lira arası, normal fıstığın kilosu 20 liradır. Mahsul daha yeni çıktığı için satışlardan umutluyuz. İnşallah daha iyi olacak. Daha çok satacağız. Antep fıstığı Antep'in gözbebeğidir." dedi.

Antep fıstığının sadece Gaziantep'in değil Türkiye'nin, Türkiye'nin nezdinde de dünyanın vazgeçilmezi olduğunu söyleyen Mehmet Deniz, baklavadan yemeklere, tatlılardan çereze kadar pek çok alanda kullanılan fıstığın bu yıl rekoltenin yüksek olmasından dolayı fiyatının düştüğünü ifade etti.

"Bu sene ürünlerimiz bereketlidir"

Deniz, "Antep fıstığı çikolata ve baklava başta olmak üzere bizim içli köftemizde ve diğer yemeklerde bile kullanılıyor. Şimdi yaş fıstık mevsimimiz başlamıştır ve Allah'a hamdolsun bu sene ürünlerimiz de bereketlidir. Bereketi ile beraberde fiyat uygunluğu da tezgâhlarımıza yansımaktadır. Buradan bütün tüketicilere Antep fıstığının 20 liradan satıldığını duyurmak istiyorum. Vatandaşlarımızı tezgâhlarımıza bekleriz. Fıstık yaklaşık bir haftadır tezgâhlarda. Fiyatların uygun olmasından dolayı halkın rağbeti var. Bundan 15-20 gün öncesi fiyatları yüksekti. Şu an yeni ürünler çıktı. Fiyatların biraz daha düşeceğini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Bu sene rekolte yüksek"

Bu sene Antep fıstığında rekoltenin yüksek olduğunu ve bunun kendilerini memnun ettiğini vurgulayan Vakkas Azrak ise şunları söyledi: "Satışlarımız normal seyir halinde gidiyor. Bu sene rekolte yüksek, bayağı bir fıstık var. Antep fıstığı yağlıdır. Omega3 içerir. Yağ oranı yüksektir. İran, Siirt veya Halep fıstığına benzemez. Antep fıstığı yağlı olduğu için yedikçe yiyesiniz gelir. Şu anda fiyatlarımız normal. Fıstık fiyatının düşüşe geçme ihtimali var. Kavrulmuş fıstıklar 50-60 lira arasında satılıyor. Yaş fıstıkta 20-25 lira arasında satılıyor."(İbrahim Koçyiğit-İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir