• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Google`ın Çin sansürünü delme planı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Çin`in Google`la ilişkisi en hafif tabirle bir ‘inatlaşma` olarak tanımlanabilir. Ancak Google`ın ülkedeki kullanıcı potansiyeline bir şekilde ulaşmak istediği de biliniyor. Daha önce Çin`in sansür uygulamalarına tepki gösteren Google`ın son hamlesi tüm bakış açısını değiştirebilir.

The Intercept`in haberine göre Google, arama motorunun sansürlü bir versiyonunu ülkede kullanıma sokmaya hazırlanıyor. Bu versiyonda insan hakları, demokrasi, din ve protestolarla ilgili web siteleri ve arama terimleri kara listeye alınacak.

Adı açıklanmayan kaynaklara göre, Dragonfly kod adıyla bilinen proje 2017`nin bahar aylarında başladı ve önümüzdeki altı ila dokuz ay içinde kullanıma girebilir.

Görünüşe göre proje, Google CEO`su Sundar Pichai ile Çinli bir devlet yetkilisi arasında yapılan bir konuşmanın ardından başlatıldı. Yine de Google`ın Çin yönetiminden son bir onay alması gerek.

TARİHİ OLAYLARA VE KİTAPLARA DA SANSÜR

The Intercept`in gösterdiği belgeler, arama uygulamasının (şu anda sadece Android üzerinde kullanılacak) ‘Çin İnternet Seddi` olarak bilinen sansür uygulaması tarafından engellenen tüm web sitelerini otomatik olarak engelleyeceğini gösteriyor.

Bu, ifade özgürlüğü, güncel dış ilişkiler ve siyasi muhalefeti de kapsıyor.

Ayrıca 1989`da Tiananmen Meydanı`nda yaşanan katliam gibi bazı tarihi olaylara ya da George Orwell`in 1984 kitabı gibi otoriter rejimleri olumsuz olarak gösteren kitaplara referans içeren bilgiler arama sonuçlarında çıkmayacak.

Yasaklı kelimeler arandığında ise hiçbir sonuç gösterilmeyecek.

Bu düzenlemeler Google`ın görseller, yazım denetimi ya da arama önerileri gibi özelliklerine de etki edecek.

Dragonfly, Google`ın Çin`deki sansür ile ilgili tutumunda bir u-dönüşü gerçekleştirdiğini gösteriyor. Aslında bu uygulama şirketin 2006-2010 arasında ülkede sunduğu arama motoru hizmetinden çok farklı değil ama o hizmet de çok fazla tepki gördüğü için kaldırılmıştı. O dönem ABD Kongresinde yapılan bir konuşmada millet vekili Chris Smith “Google ‘Kötü Olma` politikasını tamamen çiğnemiştir ve kötünün suç ortağı olmuştur.” ifadelerini kullanmıştı.

İlk denemede yaşanan tepkilerin ardından Google`ın şimdi nasıl daha farklı bir yaklaşım izleyeceğini kestirmek zor.

Geçen 10 yıl içinde pazar potansiyelinin önemli ölçüde büyüdüğü bir gerçek.

Çin şu anda 750 milyonun üzerinde internet kullanıcısına sahip ve bunların çoğunluğu Android kullanıyor.

Yani Dragonfly şirket için büyük bir gelir potansiyeli anlamına geliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir