• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, bölge ihracatının ocak-temmuz döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,9'luk artışla 4 milyar 786 milyon 985 bin dolara ulaştığını söyledi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden 2018 yılının ocak-temmuz dönemi ihracat rakamlarını açıklayan GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, yılın ilk yedi ayında 185 ülkeye 4 milyar 786 milyon 985 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.

Kileci, "Türkiye'nin olduğu gibi Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Gaziantep'in Temmuz 2018 döneminde ki ihracat artışı devam etmiş olup hedeflenen rakamlara ulaşabilmek için her türlü çalışmayı büyük bir dikkatle sürdürüyoruz. Halen yürütülmekte olan üniversite sanayici iş birliğinin ihracatımıza olumlu yansıyacağını umuyoruz."dedi.

Dünyada birçok bölgede yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen gerçekleştirilen ihracatın rakamlarının gelecek için umut verici olduğunu vurgulayan Kileci, "Global dalgalanmaların yaşandığı dünyamızda yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen ülkemizde ihracat rakamlarının arttırılmasına yönelik yapılan bu çalışmaların ekonomiye olumlu yansıması, ihracatta görülen artışın Ocak 2018'den bu yana periyodik olarak sürmesi yıl sonu hedeflerimize ulaşmamız yönünde olumlu sinyaller vermektedir." ifadelerini kullandı.

Global pazarlardaki gelişmelerin doğru okunması ve ihtiyaçlara göre üretimin geliştirilmesi gerektiğini belirten Kileci, "Son dönemlerde bölgemizde özellikle sanayici üniversite işbirliğinin artması, nitelikli ürünler elde edilmesine yönelik sağlanacak olan akademik desteğin yanı sıra ise üretimimizi doğrudan etkileyen nitelikli ve vasıflı insan iş gücünün sağlanması açısından çok önemlidir. Global pazarlardaki gelişmeleri doğru okumak, ihtiyaçlara göre üretimi geliştirmek zorundayız. Ülkemiz yeni bir yönetim sistemine geçti. Hayırlı, uğurlu olsun. Güçlü ülke, güçlü üretim için bugünden itibaren herkesin daha çok sorumluluk alması, daha çok üretip, daha çok çalışması gerekiyor. Gelecek hedeflerimiz için bu kaçınılmazdır." şeklinde konuştu.

Hükümetin daha çok ekonomiye odaklanması gerektiğini belirten Kileci, "Gerek üreticilerimizin gerek ihracatçılarımızın dünya pazarlarındaki rekabet gücünü arttırmaya yönelik desteklerin de arttırılması kaçınılmaz ve önemlidir. 2018 yılının ilk 7 ayında 4 milyar 786 milyon 985 bin olan bölge ihracatımız aynı dönemde, diğer İhracatçı birlikleri adına kayıt altına alınan 196 milyon 527 bin dolarlık ihracatla birlikte 4 milyar 983 milyon 512 bin dolarlık işlem hacmi gerçekleştirilmiştir. Global pazarlardaki pazar paylarımızın arttırılmasına yönelik çalışmalarımız sürerken üretim ve istihdamın arttırılmasına yönelik katkılarımız da devam etmektedir. Önümüzdeki süreçte nitelikli insan iş gücünün yanı sıra AR-GE ve inovasyona yönelik yatırımların da artacağına, sanayide endüstri 4.0 ve dijital dönüşümün istenilen oranda gerçekleşeceğine inanıyorum." diye konuştu.

"İhracatta Ortadoğu ülkeleri birinci sırada"

Bölge ihracatında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 48,7 payla ilk sırada AB ülkelerinin de yüzde 19,9 payla ikinci, Afrika ülkeleri yüzde 11,7 payla üçüncü sırada yer aldığı 185 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini belirten Kileci, ürün bazında gerçekleştirilen ihracatta ise halı, kumaşlar, iplikler, pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, diğer gıda müstahzarları, ayakkabılar ile demir-çelik mamullerinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olduğunu da sözlerine ekledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)