• DOLAR 32.472
  • EURO 34.704
  • ALTIN 2436.423
  • ...
Alternatif Enerjili Araç Yarışları`na bir hafta kaldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

TÜBİTAK tarafından 2005 yılından beri üniversite öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen Alternatif Enerjili Araç Yarışları (Efficiency Challenge Electric Vehicle), 6-12 Ağustos 2018 tarihleri arasında İzmit Körfez Yarış Pisti`nde gerçekleştirilecek.

Batarya beslemeli elektrikli araç (elektromobil) ve hidrojen enerjili araç (hidromobil) kategorilerinde düzenlenen yarışlara bu yıl otonom araçlar kategorisi de eklendi. Elektromobil ve hidromobil kategorilerinde yarışan takımlardaki öğrencilerin ürettiği batarya ve hidrojen yakıt pili ile çalışan elektrik motorlu araçlar, şehir içi kullanıma uygun olacak şekilde en az iki kişilik ve dört tekerlekli olarak tasarlanıyor. Yarışmacı takımların öncelikli hedefi en verimli elektrikli aracı üretmek.

Sıralamanın belirlenmesinde takımların araçlarını kendilerinin tasarlayıp üretmeleri de etkili oluyor. Böylece genç mühendis ve bilim insanı adaylarının araç teknolojileri konusunda uygulamaya yönelik becerilerinin artırılmasının teşvik edilmesi amaçlanıyor.

ÖDÜL KAZANANLAR NASIL BELİRLENİYOR?

Elektromobil kategorisinde yarışacak araçların 60 kilometreyi 65 dakikada, hidromobil kategorisinde yarışan araçların ise 40 kilometreyi 45 dakikada en az enerji sarfiyatıyla tamamlaması gerekiyor.

Otonom araç kategorisinde yarışacak araçların yaklaşık 100 metrelik parkuru, yol kenarında ve sonunda bulunan engellere çarpmadan, sürücüsüz tamamlaması gerekiyor. Takımlara üç çıkış hakkı verilecek yarışta, parkuru en kısa sürede başarıyla tamamlayan takım ödüllendirilecek.

AMAÇ ÜLKE GENELİNDE FARKINDALIĞI ARTIRMAK

Bu yıl 14.`sü düzenlenen etkinlik sayesinde alternatif enerjili araç teknolojileri ile ilgili yerli üretimin artırılması ve katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi, katılımcıların alternatif enerji kaynakları ile ilgili araştırma imkânı edinip dünyadaki gelişmeleri takip etmeleri, deneyim kazanmaları ve bu yolla alternatif enerji kaynaklarının kullanımı konusunda ülke genelinde farkındalığın artırılması sağlandı.

Yurt dışından takımların da katıldığı bu uluslararası etkinlikte elektromobil kategorisinde 63, hidromobil kategorisinde 10, otonom araç kategorisinde ise 27 takım yarışacak. Yarışlara katılan takımlarla ve etkinlikle ilgili ayrıntılı bilgiye; http://challenge.tubitak.gov.tr/anasayfa.html adresinden ulaşabilirsiniz.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir