• DOLAR 32.267
  • EURO 34.7
  • ALTIN 2402.332
  • ...

Anız yangınlarının her yıl milyarlarca liralık maddi zarara neden olduğunu belirten Siirt İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, bu yangınların trafik kazaları ile can ve mal kayıplarına neden olduğu konusunda uyararak, kurallara uymayanlara ceza uygulanacağını bildirdi.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Ülkemizde hububat hasadından sonra kalan artıkların yakılması ve toprağa karıştırılmasının verim ve toprak üzerine etkileri yapılan araştırmalarla belirlenmiştir. Ülkemizde olduğu gibi bölgemizde de anız yakılması ile sap, saman ve organik maddenin yok edilmesi sonucu toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulmaktadır. Buna bağlı olarak su ve rüzgâr erozyonu artmakta ve çok önemli kayıplar meydana gelmektedir." denildi

"Anız yakılması yasaklanmıştır"

Anız yangınlarının toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddelerin yanarak yok olmasına neden olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ağaç, çalı ve toprak üstü canlılar, henüz hasat edilmemiş komşu tarlalardaki ürünler, meyve bahçeleri, süne mücadelesi kapsamında bakanlığımızca yapılan ağaçlandırma çalışmaları zarar görmektedir. Telefon ve elektrik direkleri, etraftaki yerleşim bölgeleri zarar görmektedir. Anız artıkları ile beslenen yaban hayvanları ölmekte, hava kirlenmekte, meydana gelen duman nedeniyle zaman zaman karayollarında görüş azalmakta ve trafik kazaları ile can ve mal kayıplarına neden olmaktadır. İlimizin konumu itibariyle ürün hasadından sonra anızların yakılması çevre ve toplum sağlığı, kamu düzeni, halkın güvenliği ve esenliği ile kamu malları üzerindeki olumsuz etkileri önlemek için valiliğimizin 2018/1 numaralı genelgesi gereğince 2018 yılında anız yakılması yasaklanmıştır."

"Cezalar 5 kat arttırılacak"

Söz konusu yasağa uyulmaması halinde cezai işlem uygulanacağı ve bazı durumlarda cezaların 5 kat arttırılacağının kaydedildiği açıklamada, "Anız yangınlarının önlenmesi ve denetim hizmetleri ile biçerdöver kontrol ve denetim hizmetleri, valilik genel emri (2018/1) kapsamında 6 ilçe kaymakamlığına, merkeze bağlı köy muhtarlıklarına, Siirt Belediye Başkanlığına, Siirt İl Jandarma Komutanlığına, Siirt İl Emniyet Müdürlüğüne, Siirt Defterdarlığına ve Siirt Ziraat Odası Başkanlığına konunun hassasiyetle takip edilmesi yönünde resmi yazı gönderilmiştir. Köylerde teknik elemanlar konusunda eğitim ve bilgilendirme çalışmaları ile konunun ehemmiyeti anlatılmıştır. Bu yasağa uymayanlar hakkında TCK'nın 526 maddesine göre işlem yapılmak üzere cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacaktır. Ayrıca, 2872 sayılı Çevre Kanunu'na göre de dekar başına 48,58 TL idari para cezası uygulanacaktır. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ise cezalar 5 kat arttırılacaktır. Anız yangın ihbarı için de 110 İtfaiye, 177 Orman, 155 Polis, 156 Jandarma aranabilecektir." şeklinde belirtildi. (Murat Orhan - İLKHA)