• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Harput Kalesi`nde arkeolojik kazı çalışmaları başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Elazığ Valiliği, Belediye ile Fırat Üniversitesi işbirliğinde Harput Kalesinde 5 yıl önce yeniden başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor.

Elâzığ Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirdağ ve Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Harput İçkale Kazısı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç İLKHA'ya kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Elâzığ Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirdağ,  kazı çalışmalarının, uzun zamandır devam ettiğini, özellikle Harput'taki kazıların eski yaşam biçimlerini ortaya koyma adına önemli bir çalışma olduğunu belirtti.

Harput'ta Kalesi'nde çok farklı onlarca medeniyetin yaşadığını belirten Demirdağ, kazı çalışmalarındaki amaçlarının, o medeniyetin izlerini bulup kale içerisindeki yaşam biçimini ve surları ortaya çıkarmak ve bunları temel anlamda insanların ziyaretine sunmak olduğunu söyledi.

Demirdağ,  "O bölgede ortaya çıkan yerleşim yerleri var. O bölgelerle ilgili şu an restorasyonu yapılıp ziyarete açılmasıyla ilgili proje çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl inşallah proje çalışmaları bitecek. Önümüzdeki yıl sıkıntı olmazsa buraların restorasyonu yapılıp ziyarete açmayı planlıyoruz. Bu yıl ki kazı çalışmalarında Artuklu Sarayı dediğimiz üst taraftaki bölümde yer yer Bakanlığımızın izin verdiği müddetçe kazı çalışmaları devam ediyor.  Aynı zamanda kalenin güney restorasyonu devam ediyor. Kazı çalışmaları uzun ve zorlu bir iştir. Hassasiyetle dikkat edilmesi gereken bir çalışma. Çünkü siz fırçayı tarihe sallıyorsunuz. Vurduğunuz her kazma, kültürü ortaya çıkardığı için hassasiyet dengesi isteyen bir unsurdur." dedi.

Kazı çalışmalarında başında bulunan Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Harput İçkale Kazısı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç'ın 45 kişilik bir ekip ile yaptıkları çalışmaların 2 ay süreyle devam edeceğini belirtti.

Aytaç, çıkarılan taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının teknik ve bilimsel işlemlerinin yıl boyunca sürdürüleceğini söyledi.

Aytaç, "2018 yılı kazı çalışmaları, Birinci Bölge Artuklu Saray önünde gerçekleştirilecek olup toplamda 800 metrekarelik bir alanda sürdürülecektir. Sezon içinde daha çok kazılar ile ortaya çıkarılan mimarinin restorasyon çalışmalarına ağırlık verilecektir. Sezon içinde yapılan çalışmalar ile elde edilen küçük buluntular ve eserler yıl boyu süren atölye çalışmaları ile uzman ekip tarafından değerlendirilip bilimsel olarak makaleleri yayınlanmaya hazırlanmaktadır. Bunun haricinde Harput Kale Kazıları ile ilgili 3 ciltlik bir kitap projesi üzerine uzman ekip ile çalışılmaktadır. 2018 sezon çalışmaları bitiminde kazısı tamamlanan alanlar restorasyon için hazır hale getirilmekte hava koşullarından zarar görmemesi için de geçici çatı ile kapatılacaktır." ifadelerini kullandı.  

"Amaç burayı hem bilim dünyasına hem de turizm dünyasına kazandırmak"

Kalede yapılan çalışmalarda özellikle Roma, Bizans, Artuklu, Selçuklu, Akkoyunlu ve Osmanlı dönemlerine ait taşınır ve taşınmaz kültür varlığına rastlanıldığını söyleyen, Aytaç şunları kaydetti:

"Buluntuların süreklilik arz etmesiyle bilinenlere yenileri katılmaktadır.  Amaç da burayı hem bilim dünyasına hem de turizm dünyasına kazandırmaktır. Harput'un içindeki çeşitli kurumların, belediyemizin yapmış olduğu çalışmalar hem de bizim kalede yaptığımız çalışmalar bir bütünü oluşturuyor. Harput'un UNESCO dünya kültür mirası yedek listesine girmesiyle beraber işler daha da ciddi hale geldi. Amaç UNESCO asil listeye yerleştirmek ve Harput'un kültür tarihi açısından bilinen önemini bütün insanlara turizm yoluyla tanıtmak olacaktır. Böylece Elazığ'a büyük bir turizm girdisi de sağlanmış olacaktır." (Emrah Deniz, Fırat Arslan- İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir