• DOLAR 32.501
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2434.039
  • ...
Çevik Bir: 28 Şubat`ı israil İçin Yaptık!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çevik Bir bu makalede, post-modern darbenin sadece "irtica`ya karşı değil, İsrail`le ilişkilerin sürmesi için de yapıldığını" kaydetti.

İşte Çevik Bir`in, İsrailli siyaset bilimci Martin Sherman`la birlikte, 2002`de kaleme aldığı yazıdan satır başları:

"İSRAİ`LE İLİŞKİLER İÇİN.."
1990`lı yıllarda, İsrail-Türkiye ticaret hacmi sürekli arttı. Sivil değişim hacmi de (turistik, akademik, mesleki, sportif ve kültürel) önemli ölçüde genişledi. Fakat bu bağlar 1996`da, Necmettin Erbakan`ın iktidara yükselişi ile yıprandı. Erbakan, iç ve dış politikada İslami bir gündeme girişti. Erbakan`ın İsrail karşıtı söylemi, geleneksel Yahudi karşıtı motifler ve efsaneler ile dolu idi. Erbakan için, İsrail bir `ebedi düşman` ve `Arap ve İslam dünyasının kalbinde bir kanser.` Erbakan, İsrail ile ilişkileri dondurmaya söz verdi. Ordu, dedi ki: Ülkenin yüzünü İslam`a dönmesini ve İsrail ile ilişkilerin riske atılmasını izlemeyeceğiz. Erbakan, kontrol altında tutuldu. Türkiye ve İsrail MGK baskısıyla İslamcı Başbakan istifasını sundu.

DERGİYE AÇIKLADI
Çevik Bir, ABD`nin "Middle East Quarterly" adlı dergisinde, "İstikrar için formül: Türkiye artı İsrail" başlığıyla yazdığı makalede, şu vurguları da yaptı:

Necmettin Erbakan, İsrail`i bir `ebedi düşman` olarak görüyordu. İsrail ile Ankara arasındaki anlaşmaları iptal etmeye de söz vermişti."

Haber7

Bu haberler de ilginizi çekebilir