Arı sütü üreticilerine iyi haber
BTÜ`den bilim insanları Mikroenkapsüle Arı Sütü projesi ile arı sütü üretiminde yaşanan depolama ve soğuk zincir sorununu, geliştirdikleri özel bir formül sayesinde sütten mikro kapsüller üreterek aştı.
TEKNOLOJİ SERVİSİ
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Gıda Mühendisliği ve Biyomühendislik Bölümü öğretim üyelerinden oluşan ekip yerli arı sütü üreticilerini sevindirecek önemli bir çalışmaya imza attı. Arı sütünde Üreticinin en büyük probleminin üreticiden tüketiciye ulaşma sürecinde ürünün soğuk muhafazaya ihtiyaç duyması olduğunu aktaran Proje Yürütücüsü BTÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Aycan Cınar, “Hasat edilir edilmez soğuk zincire alınan ürün, taze olarak satışa sunulacak ise buzdolabı sıcaklığında tutularak satışı planlanıyor, uzun dönem depolanacaksa -18 0C`de yaklaşık 18 ay depolanabiliyor. Stok üründen pazarlanmasına kadar geçen süreçte, soğuk zincirin herhangi bir şekilde kırılması ise kalite ve ürün kayıplarına neden oluyor. Aynı zamanda uzun dönem soğuk muhafaza üretici açısından da maliyetin artışı şeklinde değerlendiriliyor.” ifadelerinde bulundu.
MİKROENKAPSÜLE ARI SÜTÜ ÜRETİMİ
Soğuk zincirin kırılmasının bir başka dezavantajının da, arı sütünün biyolojik aktivitesinde meydana gelebilecek kayıplar olduğunu belirten Cınar, “Arı sütü sezonluk bir ürün. Dolayısıyla üretim olmadığı dönemde tüketiciye ürün temin etmek için ürün kalitesinin bozulmaması için dondurarak muhafaza kullanılan en yaygın yöntem. Yerli arı sütü üreticilerini soğuk zincir zorunluluğundan kurtaracak “Mikroenkapsüle Arı Sütü Üretimi” projemizle ürünün üretim şekli ve depolama konusunda üreticiyi rahatlatacak alternatif bir yöntem geliştirmiş olduk.” ifadelerinde bulundu.
ARI SÜTÜ RAF ÖMRÜNÜN UZATILMASINDA ÖNEMLİ BİR ADIM
Projenin arıcılık sektörünün öncelikli beklentileri arasında yer alan arı sütü raf ömrünün uzatılması ve alternatif muhafaza yöntemlerinin bulunması anlamında önemli bir adım olduğunu vurgulayan Cınar, “Kalite kaybının minimum seviyede olduğu, raf ömrü uzatılmış, ekonomik ve kullanımı kolay ürünlerin geliştirilmesi ve pazarlanması mevcut arı sütü üreticilerini teşvik edecek ve yeni ürünlerin üretimine yönelik girişimlerin önünü açacaktır. Bu anlamda geliştirdiğimiz bu ürünle ülkemizin uluslararası platformda yer bulacağı kanısındayız.” diye konuştu.