• DOLAR 34.388
  • EURO 36.852
  • ALTIN 2968.442
  • ...
Türkiye 5G yolunda büyük bir adım daha attı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ev sahipliğinde, 5G`ye geçişte yolunda önemli bir adım olan “5G Vadisi Açık Test Sahası Test Altyapıları İmza Töreni ve 5G ve Ötesi Beyaz Kitap Lansmanı” toplantısı düzenlendi. BTK Merkez Yerleşkesi`nde düzenlenen programa Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, ve sektörden temsilciler katıldı.

“ŞİRKETLERİMİZ BÜYÜK İMKANLAR TANIYOR”

Dr. Ömer Fatih toplantıda yaptığı konuşmada, “Netaş`ın nesnelerin interneti platformu özellikle dikey sektörlere yönelik hizmet ve uygulama geliştirmek isteyenlere mükemmel bir imkan tanıyor. Diğer yandan Ülkemizin en genç ve en umut vaat eden şirketlerinden, gözbebeğimiz ULAK Haberleşme A.Ş. 5G Vadisi`ne geliştirdikleri ve geliştirmekte oldukları sistemleri yerleştirerek Türkiye`yi 5G`ye yerli ve milli imkanlarla taşıma noktasında Ülkemiz için çok önemli bir adım atmaktalar. Bir başka yerli umudumuz İ2İ Systems de 5G Vadisine kuracağı Vadicell ile öğrencilerimiz, akademisyenlerimiz, start-up`larımız için önemli bir örnek teşkil ediyor. Son olarak Spark Ölçüm Teknolojileri`nin vadiye vereceği destek de araştırmacılarımız için kaçırılmaması gereken bir fırsat” şeklinde konuştu.

HEDEF DÜNYA PAZARINDA TEKNOLOJİ DEVLERİ İLE BOY ÖLÇÜŞEBİLECEK ÜRÜN VE HİZMETLER GELİŞTİREBİLMEK

5G çalışmaları için ellerini taşın altına koyan şirketlerin önemli bir işe imza attıklarının da altını çizen Sayan, “Şimdi sıra şirketlerimizin bize açtığı bu imkanları en son raddesine kadar kullanacak taraflarda. Yani bizlerde. Yani sizlerde. Tüm bilişim ekosistemine buradan açık çağrı yapıyorum. 5G Vadisi 5G`yi geliştirecek, ötesine geçecek herkesin kullanımına açıktır. 5G Vadisi`nde sadece antenler, çekirdek şebekeler geliştirilmeyecek. 5G Vadisi akıllı tarımın, akıllı şehirlerin, sağlık çözümlerinin, eğlence çözümlerinin geliştirildiği, hayatın her alanına dokunan yeni ürünlerin planlandığı, tasarlandığı, geliştirildiği yer olacak. Hedefimiz 5G Vadisi`nden çıkıp dünya pazarında teknoloji devleri ile boy ölçüşebilecek ürün ve hizmetler geliştirebilmek” dedi.

5G VE ÖTESİ BEYAZ KİTAP

 “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ve BTK olarak, yani Ülkemizin politika belirleyici ve düzenleyici kurumları olarak, teknolojiye yön verebilmek ve teknolojide öncü ülkeler arasında olabilmek için kollarımızı sıvadık” diyen Sayan, “Türkiye`nin 5G mobil haberleşme teknolojisine mümkün olan en yüksek ölçüdeki yerlilik ve millilik oranlarıyla ve en erken geçen ülkelerden birisi olma hedefi doğrultusunda 5GTR Forum ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bugün atacağımız ikinci önemli adım ise 5GTR Forum bünyesinde tüm ekosistemimizin katkıları ile hazırlanan 5G ve Ötesi Beyaz Kitabı ile olacak. Beyaz Kitap`ta Türkiye`yi 5G ve Ötesine taşıyacak yol haritası çıkartıldı. Türkiye`nin öncelik vermesi gereken konuları, yerlilik ve millilik için halihazırda neler yapıldığını, bundan sonra neler yapılabileceğini Beyaz Kitap`a 5GTR Forum üyeleri yazdı. 5GTR Forum`un 4 çalışma grubunda pişirilen Beyaz Kitap uzun ve meşakkatli bir çalışmanın eseri. Hararetli toplantılarda kitabın bölümleri, paragrafları, cümleleri üzerine beyin fırtınası yapan meslektaşlarımız aslında Türkiye`nin öncelikleri üzerine düşünüyorlardı. Tüm bu emeğin karşılığı olarak ortaya çıkan Beyaz Kitaba Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak aracılık etmekten gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı. Beyaz Kitap`ın yol göstericiliğinde, 5GTR Forum`un oluşturduğu ekosistemde ve 5G Vadisi`nin sunduğu imkanlar ile teknoloji geliştirmeye hazırız.

BAKAN TURHAN: 5G`NİN STANDARTLARINI BELİRLEYEN ÜLKELERDEN OLMALIYIZ

Düzenlenen programın ülkemizin geleceğine yön verecek önemli bir adım olduğunu vurgulayan Mehmet Cahit Turhan, “Başkanımızın belirlediği hususlar doğrultusunda her alanda sayılı ülkeler arasında yerimizi almak için çalışıyoruz. Bunun için de hükumetimiz pek çok adım attı. 16 yılda haberleşme altyapısı sadece bağlantı kurduğu bir şey olmaktan çıktı ve pek çok alanda hizmet vermeye başladı. Hangi teknoloji gelirse gelsin yüksek altyapı kullanılmadığı sürece vatandaşın hizmetine sunamayız. Tüm bu gelişmiş altyapıları gecikmeden hayata geçirmeliyiz. Bunun için de sektörün sorunlarını çözmemiz lazım. 5G`nin ticari olarak devreye alınmasında ilk etapta 5G`nin altyapısını da oluşturacak bir şebeke kurulumu yapıldı. Hayata geçirilen ULAK gibi projeler sayesinde evrensel anlamda kırsalda da bir altyapı kurmayı hedefledik. Bu oranı da zamanla arttırmayı planlıyoruz. Bizim 5G`nin standartlarını da belirleyerek, Ar-Ge çalışmalarını hızlandırıp öncü ülkelerin arasına girmemiz şart” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından tüm tarafların bir araya geldiği imza törenine geçildi.  Programda 5G çalışmaları ile ilgili sunumlar da yapıldı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir