• DOLAR 35.469
  • EURO 36.295
  • ALTIN 3061.38
  • ...
Cizre Sempozyumu Başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK- İlk açılış Kırmızı Medresede yapılan Cizre Sempozyumuna, Şırnak Milletvekili Emin Dindar, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof Dr Serdar Bedii Omay, Şırnak Vali Yardımcısı Yasin Tiktağ, Cizre Kaymakamı Mehmet Ali Sağlam, öğretim görevlileri, Irak ve İran'dan gelen misafirler ve çok sayıda katılımcı katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, üç dilde katılımcılara hoş geldiniz diyerek konuşmasına başladı. Rektör Omay, "Mardin Artuklu Üniversitesi, Şırnak Üniversitesi ve Cizre Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile Uluslararası Bilim Düşünce ve Sanatta Cizre Sempozyumuna, kurduğumuz bu tefekkür, ilim ve irfan sofrasına hepiniz hoş geldiniz, ser sera ser çava, ehlen ve sehlen biküm diyorum.

İnsanı ihya eden havasını soluduğumuz bu güzel bahar gününde, büyük arif ve edip Ehmede Xane 'nin Mem-u Zin'inin muhabbetlerinin ikliminde aranızda bulunmak çok büyük bir mutluluk. Hala Mardin'den idari anlamda koparılışını hazmedemediğimiz bu medeniyet, ilim ve irfan şehri Cizre'de, bütün insanlığın babası sayılan, ikinci Adem Hz. Nuh'un ruhaniyetinin önünde bulunmak büyük bir şeref bizler için." diye konuştu.

Prof. Dr. Serdar Bedii Omay şöyle dedi: "Vizyonu "çağdaş, saygın ve özgün bir "Sosyal Bilimler Üniversitesi" olarak, Ortadoğu'nun tu tarihi ve sosyo- kültürel mirasını yerlerden evrensele taşımak şeklinde özetlemiş bir akademi olarak seri halde tasarladığımız Ömerli sempozyumu ve Midyat sempozyumlarından sonra kültürel bağımızın çok güçlü olduğu Cizre'nin de sempozyumunu aynı ufukla ve aynı yaklaşımla yapmak için buradayız. Burada bulunmamızın bir sebebi daha var. Bizler ilmin önünde coğrafi, fiziksel veya zihinsel bir sınırın olmadığını düşünmekteyiz. Bu sempozyumun bir benzerini Erbil, Bağdat, Şiraz, Şam gibi başka bir Ortadoğu şehri için de yapabiliriz. Zaten ileriye dönük hedeflerimiz arasında bu tarz birleştirici çalışmaları yapmakta vardır."

Mezopotamya Arap Yarımadası Orta Asya ve Anadolu'nun kültürel mirasının en çok öğretildiği, dönüştürüldüğü yerlerin başından geçtiğini ifade eden Rektör Bedii Omay, "Yukarı Mezopotamya da en çok Müslüman alim ve arif yetiştiren yerlerin başında Cizre gelir. Sibernetik bilgisayar ve otomatik aletler geliştirme konusunda dünyaca meşhur olan bir isim olan Ebu-l-iz El Cezeri bu toprakların ilminin bereketiyle var olmuştur. Fars kültüründe Hafız-i Şirazi, Arap kültüründe İbni Fariz ve Türk şiiri ve kültüründe Fuzuli ne ise Kürt kültür ve edebiyatının yetiştirdiği en büyük dip ve ariflerden olan Melaye Ciziri odur. Zaten adından anlaşılacağı gibi Cizrelidir. El Cezeri lakaplı yüzlerce alim ve arif daha sayılabilir. Mardin Medreseleri ve Cizre'deki medreseler asırlar boyunca bütün Anadolu ve Mezopotamya ilim adamları yetiştirmiştir. Cizreli ve Mardinli alimler arasındaki münasebet her zaman güçlü olmuştur. Hatta işin magazin tarafını biraz öne çıkarmak istiyorsak. Sizi tebessüm ettirecek şu hususu paylaşabilirim. Büyük bir iftiharla andığım münderis dedem Cizreli bir alimin kızı ile evlenmiştir." şeklinde konuştu.

Rektör Omay, Kürt dili ve edebiyatının gelişimi üzerindeki tesirler bakımından Cizira botan bölgesini çıkarırsanız, neredeyse bu geleneğin yarısının görmezden gelmiş olacağını sözlerine ekledi. İlk oturum Kırmızı Medrese de Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Prof. Dr. Abbas Vali, Prof. Dr. Kadri Yıldırım ve Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma yaptı. Öğleden sonra başlayacak diğer oturumlar ise Cizre Öğretmen Evi konferans Salonunda devam edecek.(Abit Dündar-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir