Nesli tükenmekte olan Fırat kaplumbağalar Dicle Nehrinde görüldü
Dünyada belirli yerlerde bulunan ve nesli tükenmeyle karşı karşıya olan "Fırat Kaplumbağaları" Dicle Nehrinde görüldü.
Türkiye'de sadece Fırat ve Dicle nehirleri ile onların İran, Suriye ve Irak'taki kollarında bulunan yumuşak kabuklu Fırat kaplumbağaları, Dicle Nehrinde görüldü.
Fırat kaplumbağaları, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından nesli tükenmekte olan türler arasına alınmış durumda.
Kabuğunun üzeri yumuşak bir deri ile örtülü olan Fırat Kaplumbağasının üzeri lekesizdir. Ancak çok küçük ve belirsiz benekler bulunur. Dibi çamurlu göl ve nehirlerde, Anadolu, Suriye, Irak ve İran'da yayılmıştır. Türkiye'de Fırat, Dicle ve bu nehirlerin kollarında yaşarlar.
Kabuğu zeytin yeşili deriyle kaplı olan Fırat kaplumbağaları bitki ve sebzeyle beslense de genel olarak etçil bir beslenme yapısına sahiptir. Yumuşak kabuklu olmasına rağmen saldırganlığıyla bilinir.
Araştırmacılar, Fırat kaplumbağalarının ayrıca leşçil hayvanlar olduklarını ve sıklıkla suda boğulan hayvanların leşleriyle beslendiklerini belirtmişlerdir. En çok mart, nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında görülen kaplumbağaların yenilmek amacıyla kesildiğine dair kanıtlar da bulunmuştur.
Fırat kaplumbağaları İLKHA kamerasına yansıdı
Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesine bağlı Güzelköy mezrasında bulunan göletlerde de Fırat kaplumbağaları hâlen görülmeye devam ediyor.
İlke Haber Ajansı muhabirinin saatler süren uğraş ve bekleyişinin ardından Fırat kaplumbağaları kameralarımıza yansıdı.
Her yıl piknik yapmak ve balık tutmak için bu göletlere geldiğini söyleyen Ali Gökalp, ilk defa böyle bir canlı türüyle karşılaştığını söyledi.
Gökalp, "Havalar sıcak olduğundan dolayı hem serinlemek hem de balık tutmak için buralara geliyorum. Geçen hafta balık tutarken arkadaşlarla suda bir şey fark ettik. Tam olarak ne olduğunu anlamadık. İlk olarak belgesellerde gördüğümüz bir canlı türüne benzettik. Daha sonra bunun Fırat kaplumbağası olduğunu öğrendik." dedi.
Hatırlanacağı üzere, Bismil'in 10 kilometre güneydoğusundaki Kavuşan höyük kazılarında, yaklaşık 2 bin 500 yıl öncesi, kesilip yenilmiş 17 adet Fırat kaplumbağasıyla gömülmüş bir kadın ve çocuğun mezarı bulunmuştu. Hâlen Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesi İçkale müzesinde sergilenen mezar ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor. (Emrah Deniz-İLKHA)