Kur`an`ı Kerim`i okumanın sevincini yaşıyorlar
GAP Görme Engelliler Ortaokulunda açılan kursa katılan 12 görme engelli öğrenci, Kur`an`ı Kerim`i okumanın sevincini yaşıyor.
Gaziantep'te Şehitkâmil Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan yaz Kur'an kursuna katılan her yaştan görme engelli öğrenci, Kur'an-ı Kerim'i Braille alfabesi ile okumayı öğreniyorlar.
Görme engelli olmalarına rağmen parmaklarındaki dokunma hissi ile Braille alfabesiyle ilahi mesajı okuyabilmenin ve hazzına varmanın mutluluğuna erdiklerini belirten öğrenciler, "Parmaklardan gönüllere giden bir yolla Rabbimizin kelamıyla buluşuyoruz." dediler.
Sabah evlerinden araçla alınan görme engelli öğrenciler, öğlene kadar okulda Kur'an-ı Kerim ve dini bilgiler dersi alıyor.
Kur'an-ı Kerim öğrenmek için hiçbir engelin olmadığının altını çizen görme engelli öğrenciler, Kur'an-ı Kerim'i gönül gözüyle öğrendiklerini söylediler.
Kendisi gibi görme engelli öğrencilere Kur'an-ı Kerim eğitimi veren Din Kültürü Öğretmeni Muammer Özbey, her insanın olduğu gibi, engellilerinde Kur'an-ı Kerim'i öğrenmeye, okumaya ihtiyacı olduğunu söyledi.
Özbey, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli öğrencilere verilen dini eğitimin ve hizmetin çok önemli olduğunu belirtti.
Yaz Kur'an kursları kapsamında görme engelli öğrencilere yönelik kurs açtıklarını söyleyen Özbey, öğrencilere Kur'an-ı Kerim'i parmakları ile dokunarak okuttuklarını ifade etti.
"Kur'an'ı Kerim'i öğrenmek görme engelliler için zaruri bir ihtiyaçtır"
Görme engelliler için Kur'an'ı Kerim'i öğrenmenin zaruri bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Özbey, "GAP Görme Engelliler Ortaokulu bünyesinde ve velilerimizin talebi üzerine halk eğitim merkezi bünyesinde Kur'an-ı Kerim'i Braille alfabesi ile yüzünden okuma kursu açtık. Şu anda 12 tane kayıtlı öğrencimiz var. Bu öğrencilerimizin hepsi Kur'an-ı Kerim'i yüzünden okumayı başardı. Kur'an-ı Kerim'i öğrenmek görme engelliler için zaruri bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyaca binaen 25-30 yıldır Türkiye'de çeşitli şehirlerde kurumlar vasıtasıyla özellikle Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Halk Eğitim Merkezi kanalıyla yaz tatillerinde öğrencilerimize yönelik Kur'an-ı Kerim kursu ve dini bilgiler kursu çerçevesinde kurslar düzenleniyor."dedi.
Açtıkları kurs kapsamında görme engelli çocukların Kur'an-ı Kerim'e dokunmalarını ve yüreklerinde de hissetmelerini sağlamayı amaçladıklarını anlatan Özbey, "Ben de GAP Görme Engelliler Ortaokulu din kültürü öğretmeni olarak hem eğitim öğretim süreci içerisinde hem de bu şekilde yaz tatillerinde olabildiğince görme engelli çocukların Kur'an-ı Kerim'e dokunmalarını ve yüreklerinde hissetmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Daha önceki süreçte yine okulumuzun bünyesinde yetişkinlere yönelik Kur'an'ı Kerim kursu açtık. O kursumuzu tamamladık. Bu kursumuzu da inşallah bu ayın sonuna kadar devam ettireceğiz. Şu an çocuklarımız Kur'an-ı Kerim'i kurallarına göre okuyabilecek seviyedeler." ifadelerini kullandı.
"Parmaklardan gönüllere giden bir yolla Rabbimizin kelamıyla buluşuyoruz"
Kur'an'ı Kerim'in bütün insanlığa hitap ettiği için engelli ve engelsiz ayrımı olmadığını belirten Özbey, "Peygamber Efendimiz'in ilk yetiştirdiği hafızlardan bir tanesi görme engellidir. Abdullah bin Ümmü Mektum (Radiyallahu Anh)'tır. Parmaklardan gönüllere giden bir yol ile biz de Rabbimizin kelamıyla buluşuyoruz. Rabbimizin kelamını duyuyoruz. Parmaklarımızla işiterek Rabbimizi anlamaya, duymaya ve emir ile yasaklarını da hayatımızda tatbik etmeyi öğreniyoruz. Görme engelli kardeşlerimiz yıllarca ülkemizde böyle faaliyetlerin olmaması özellikle de bazı görme engelli kardeşlerimizin dünyaya bakış açılarını negatif yönde değiştirirken, Kur'an-ı Kerim'i öğrenen kardeşlerimizde ise Rabbimize karşı bir sevgi, bağlılık ve itaat ortaya çıkıyor. Kendilerine bir özgüven hissi geliyor. Kur'an-ı Kerim bize kişinin kendi nefsini değiştirmesini istiyor." ifadelerini kullandı.
"Cennet herkes için vardır"
Özbey, son olarak şunları söyledi: "Görme engelli kardeşlerimiz Kur'an-ı Kerim'e parmakları ile dokunarak, Rabbimiz ile iletişim kuruyor. Rabbimizin kelamını öğreniyor. Kur'an okurken kendimize bir özgüven geliyor. Yine sorumluluklarımızı öğreniyoruz. Cennet herkes için vardır. Cennet, Allah'a inanan itaat eden ve kulluk yolunda çaba sarf eden herkes için açıktır. Biz de o cennete erişebilmek ve o cennete layık olabilmek için kardeşlerimizi Kur'an-ı Kerim ile buluşturuyoruz. Gönül tellerine dokunuyoruz. Gönüllerinde çiçekler açsın ve Kur'an gülleri etrafa saçılsın istiyoruz."
"Kur'an-ı Kerim öğrenmek ve okumak ile ilgili bir engel olduğunu düşünmüyorum"
Kur'an-ı Kerim'i öğrenmek ve okumak ile ilgili hiçbir engelin olmadığını düşündüğünü belirten engelli öğrencilerden Abdulkadir Serttaş ise "Burada Kur'an-ı Kerim'i öğreniyoruz. Zaten ben önceden Kur'an'ı Kerim'i okumayı biliyordum. Ama bu kursa gelmek benim için çok faydalı oluyor. Çünkü tecvit öğreniyoruz. Tecvit kurallarını öğrenme ve Kur'an'ı Kerim'i düzgün okuma açısından da bizim için faydalı oluyor. Kur'an-ı Kerim'i öğrenmek Allah'ın bir emridir ve Allah'ın emri olduğu için de Kur'an-ı Kerim'i öğrenmemiz lazım. Bazen canım sıkılıyor ama Kur'an-ı Kerim'i okuduğum zaman ruhumuz ferahlıyor. Çünkü Kur'an'ı Kerim bizim hayat kitabımızdır. Kur'an-ı Kerim'i çok seviyoruz. Kur'an-ı Kerim öğrenmek ve okumak ile ilgili bir engel olduğunu düşünmüyorum. Görme engelli ve işitme engelli... ne olursa olsun Kur'an-ı Kerim'i öğrenmeliyiz."diye konuştu.
"Kur'an'ı Kerim bizim hayat reçetemizdir"
Kur'an-ı Kerim'i öğrenmek için hiçbir engel tanımadıklarını belirten Ayşenur Bozyılan da, şöyle konuştu:
"Kur'an-ı Kerim'i herkes öğrenmelidir. Çünkü Kur'an-ı Kerim'i öğrenmek çok faydalıdır. Bende zaten Kur'an-ı Kerim'i okumasını önceden biliyordum. Bu kursa geldim ve kendimi geliştirdim. İleride aynı zamanda yarışmalara katılmayı düşünüyorum. Kur'an-ı Kerim'i öğrenmek için hiçbir engel yoktur ve herkes öğrenmelidir. Kur'an-ı Kerim bizim hayat reçetemizdir. Kur'an-ı Kerim okudukça huzur buluyorum. Onun için Kur'an-ı Kerim okumayı çok seviyorum."
"İnsan Kur'an-ı Kerim okurken huzur buluyor"
Braille alfabesi ile Kur'an-ı Kerim öğrenmenin biraz sevgi, umut ve azim istediğini belirten Mehmet Can Durmuş ise duygularını şu sözlerle ifade etti:
"Kur'an-ı Kerim öğrenmeliyiz. Braille alfabesi ile Kur'an-ı Kerim okumak çok güzeldir. İnsan Kur'an-ı Kerim okurken huzur buluyor. Canım sıkıldığında abdest tazeleyip, Kur'an'ı Kerim okurum. Hiçbir sıkıntım kalmaz. İnsan rahatlıyor." (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)