Japonya Endüstri 4.0`ın rol modeli olabilir
Japonya, otonomi, kişiselleştirilmiş tıp ve veri politikası alanlarında Endüstri 4.0`ın öncüsü olabilir.
TEKNOLOJİ SERVİSİ
Dünya Ekonomik Forumu‘ndan Murat Sönmez‘e göre Japonya, Dördüncü Sanayi Devrimi`nin yörüngesini belirlemek için gayret sarf ediyor. Pek çok ülkenin hedefi, otonom araçlar, yapay zeka ve büyük veri gibi hızla gelişen teknolojilerden yararlanmak. Başarıya ulaştıran iki etmenin ise güçlü bir devlet misyonuyla, entelektüel ve endüstriyel varlığın doğru karışımı olduğu düşünülüyor. Günümüzde Japonya ikisine de sahip gözüküyor. Ayrıca Japonlar, bir meseleyi incelemek için bolca zaman ayırıyor ve kritik kararlar almadan önce eldeki tüm verileri değerlendiriyor.
OTONOMİ, KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ TIP VE VERİ POLİTİKASI
Geçtiğimiz aylarda, Japonya`da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu‘nda Japon hükümeti, iş insanları ve sivil toplum liderleri bir araya geldi. “Dördüncü Sanayi Devrimi`nin Merkezi” başlığı altında nüfusun yaşlanması, Toplum 5.0 ve yeni yönetim modelleri oluşturmak gibi konular değerlendirildi. Dördüncü Sanayi Devrimi, mevcut sorunlara çözümler sunabilir ya da yeni krizler meydana getirebilir. Yapılmaması gereken tek şeyin beklemek olduğu dile getiriliyor. Endüstri 4.0`da Japonya`nın lider olabileceği üç kritik alan olarak otonomi, kişiselleştirilmiş tıp ve veri politikası göze çarpıyor.
YAŞLANAN NÜFUS TEKNOLOJİK HİZMETİ ARTIRIYOR
Sürücüsüz araçlar ve yolculukların paylaşılmasıyla beraber şahsi arabalarla toplu taşıma arasındaki çizgi bulanıklaşıyor. Japonya ise bu konuda şu anda güçlü olmasına rağmen geri kalmak istemediğini belirtiyor. Ayrıca yaşlanan nüfusa hizmet için uzaktan sağlık bakımı ve teslimat yapan dron uygulamaları artış gösteriyor. Büyük veri ve yapay zekanın birlikteliği daha ucuz sağlık uygulamaları için fırsatlar sunuyor. Hasta kayıtlarının dijitalleştirilmesinin ve veri tabanlarına aktarılmasının yanı sıra bu tedavilerden yararlanma şansına sahip olmaları hedefleniyor.
JAPONYA VERİLER KONUSUNDA, BLOK ZİNCİR TABANLI BİR YÖNTEME GEÇEN İLK ÜLKE OLABİLİR
Japonya, verilerle ilgili işlemlerin kolaylaştırılması ve verilerin ücret karşılığı satılmasını önlemek için blok zinciri tabanlı bir yönteme geçen ilk ülke olabilir. Dünyanın dört bir yanından araştırmacıları ve yeni girişimleri güvenli verilere çekmek, tıpta ve diğer alanlarda ekonomik fayda sağlayabilir. Gelişen teknolojilerden faydalanma oranını en üst düzeye çıkarmak ve riskleri en aza indirmek için hızlı karar almak gerekiyor. Bu yüzden hükümetlerin, iş dünyasının, start-up`ların, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin ve uluslararası kuruluşların beraber hareket etmesi gerekiyor. Japonya, yeni yaklaşımlara istek duyuyor ve Dördüncü Sanayi Devrimi`nin yörüngesini belirlemek için gayret sarf ediyor.