Filistinli aşiretlerden işgal rejimine Han el-Ahmer tepkisi
Filistinli aşiretler, İsrail`in yıkım ve zorunlu göç tehdidiyle karşı karşıya olan Han el-Ahmer bedevileriyle dayanışma için bölgede büyük bir toplantı düzenledi
KUDÜS - Filistinli aşiretler, işgal altındaki Kudüs'ün doğusunda bulunan Han el-Ahmer bölgesindeki Filistinli bedevilere ait ev ve ağılları yıkarak buradaki bedevileri göçe zorlamayı hedefleyen işgalci İsrail'e tepki gösterdi.
Filistinli aşiretler, işgal rejiminin yıkım ve zorunlu göç tehdidiyle karşı karşıya olan Han el-Ahmer bedevileri ile dayanışma için söz konusu bölgede büyük bir toplantı düzenledi.
Toplantıya Filistinli yetkililerin yanı sıra, Filistinli aşiret liderleri ile çok sayıda yerli ve yabancı aktivist katıldı.
Aşiret liderleri tarafından yapılan ortak açıklamada, işgalci İsrail'in Han el-Ahmer planını reddettikleri ve işgalcilerle mücadele için Han el-Ahmer bedevileri ile tam bir dayanışma içerisinde oldukları ifade edildi.
Han el-Ahmer'de kamp kurma kampanyası
Öte yandan Filistin hükümetine bağlı Ayrım Duvarı ve Yerleşim Birimleriyle Mücadele Mücadele Heyeti Başkanı Velid Assaf ise toplantıda yaptığı konuşmada, Han el-Ahmer'i korumak ve savunmak için bir sonraki duyuruya kadar bölgede kamp kurma kampanyası başlattıklarını açıkladı.
Assaf, işgalci İsrail`in işgal altındaki Filistin toprakları bünyesinde olan "C" bölgesinde yaşayan Filistinlileri zorunlu göçe tabi tutarak bu bölgeleri kendi topraklarına katmayı planladığını söyledi.
İşgalci İsrail'in Han el-Ahmer ve diğer bedevi topluluklarına yönelik eylemlerinin suç olduğunu vurgulayan Assaf, uluslararası toplum tarafından yargılanmaları için İsrail işgal güçleri komutanları hakkında kovuşturma açılması çağrısında bulundu.
İşgal rejimi Yüksek Mahkemesi, dün, Han el-Ahmer'deki barakaların yıkılmasını engelleyen ikinci bir ihtiyati tedbir kararı daha alarak, Filistinliler tarafından yapılan itirazlara cevap vermesi için işgalci İsrail makamlarına 16 Temmuz'a kadar süre tanımıştı.
Aynı mahkeme 5 Temmuz'da da Han el-Ahmer bölgesinde yıkımların geçici olarak durdurulması için ihtiyati tedbir kararı almış ve yıkımlar 11 Temmuz'a kadar durdurulmuştu.
İşgal rejiminin E1 projesi
İşgal rejimi Yüksek Mahkemesi mayıs ayında yaklaşık 190 Filistinlinin yaşadığı derme çatma barakalar ile bölgedeki başka yerlerden gelen 170 öğrencinin eğitim gördüğü bir okulun yıkılmasına karar vermişti.
Söz konusu bölgede, işgalci İsrail tarafından 1953'te Necef Çölü (Negev) bölgesinden zorla göç ettirilen Filistinli bedeviler yaşıyor.
Han el-Ahmer, işgalci İsrail'in Doğu Kudüs'ten Ölü Deniz'e kadar uzanan yaklaşık 12 bin dönümlük arazinin "Filistinlilerden çıkarılmasını öngören" E1 projesi kapsamındaki topraklarda yer alıyor.
Filistinli taraflar, işgalci İsrail'in bu yıkımlarla bölgedeki bedevileri göç ettirerek, Doğu Kudüs, El-Ayzariyye ve Lut Gölü'ndeki (Ölü Deniz) Yahudi yerleşim yerlerini birbirine bağlamaya çalıştığını ifade ediyor.