• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Herkesin kaçtığı yere gidip hayat kurtarıyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SAMSUN - Trafik kazaları, afetler ve acil durumlara müdahale etmek için her zaman hazır olan Afet ve Acil Durum (AFAD) ekipleri, zor bir görevi yerine getiriyor.

Türkiye Afet Yönetimi, planlama ve zarar azaltma, hazırlık, müdahale ve iyileştirme fazlarına göre oluşturulurken, müdahale aşamasında "Türkiye Afet Müdahale Planı"nı yürürlüğe koyan AFAD, sistematik çalışmalarını 81 il ve yurt dışında sürdürüyor.

Su altı ve dağcılık ile kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer gibi branşlarda uzmanlıkları bulunan AFAD ekipleri, trafik kazaları, sel, heyelan, deprem gibi afet ve acil durumların yanı sıra kayıp arama, boğulma, mahsur kalma gibi olaylara da müdahale ediyor.

AFAD ekipleri, her an göreve hazır olmak için zaman zaman eğitim alırken ekiplerinin en büyük mutluluğu ise zor durumdaki insanların hayatını kurtarabilmek.

Aysu: İnsanların tebessümü bize çalışma şevki veriyor

Samsun Afet ve Acil Durum Müdürü Yusuf Aysu, AA muhabirine, afet ve acil durumlara yönelik birçok hizmet verdiklerini, bu hizmetlerin başında arama kurtarmaya yönelik hizmetlerin geldiğini söyledi.

Arazide kalan veya afet ve acil duruma uğrayıp zorda kalmış bir insanın kurtarılmasında fedakarca çalıştıklarını vurgulayan Aysu, "Hazır halde olmaları için sürekli eğitim vererek personelimizi yetiştiriyoruz. Deprem, heyelan, çığ, selde kayıp olan insanları bulmak için görev yapıyoruz. Bu hizmetleri yerine getirebilmek amacıyla Türkiye'nin her türlü hava, arazi şartlarına göre gece gündüz veya haberli habersiz tatbikatlar gerçekleştiriyoruz. Afetlerin hangi zamanda olacağı belli olmadığı için personelimizi sürekli hazır halde tutmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Afet ve acil durumların zor halleri beraberinde getirdiğine dikkati çeken Aysu, şöyle devam etti:

"Afet, öngöremediğimiz olayın meydana geldiği durumlardır. Dolayısıyla her olay bize ayrı bir tecrübe kazandırıyor. Bu kapsamda günlük, haftalık ve aylık periyotlar için eğitim yapıyoruz. Çalışma alanlarımız tamamen güvensiz ortamlar olduğu için çalışmalarımızı tedbirimizi alarak yürütüyoruz. İş güvenliği bizim için ön plandadır. Güvensiz ortamlarda güvenli çalışma prensibi ile görev yapıyoruz. Kişisel koruyucu ekipmanlarımızın hepsi dünya standartlarında malzemelerdir."

Aysu, tüm insanlar afet bölgesinden kaçarken kendilerinin gönüllü olarak gidip koordineli şekilde hizmet verdiklerini anlatarak, "Bizi gördüğünde insanların yüzlerinde tebessüm oluşuyor. O tebessüm bize çalışma şevki veriyor. Özellikle kayıp veya yaralı vatandaşlarımızı bulduktan sonra onların bizlere dua etmesi, ailelerine teslim ettikten sonra yaşadıkları mutluluk, bizleri daha da çok mutlu ediyor." dedi.

Dünyanın her yerindeki afetlere her zaman hazır durumda bulunduklarına işaret eden Aysu, gece gündüz sürekli nöbette olduklarını kaydetti.

Bilgin: Belki de doktorluktan sonra en tatmin edici işi yapıyoruz

Arama kurtarma teknisyeni Abdülhamit Bilgin de dünyanın en zor mesleklerinden birini yaptıklarının altını çizerek, "Çünkü olay yerine can kurtarmaya gidiyorsun, araçlarda sıkışmış veya binanın altında kalmış bir insanı bir an önce kurtarmak için çalışıyoruz. Mesleğimiz zor ama belki de dünyanın doktorluktan sonra en tatmin edici işini yapıyoruz. Bir insanın canını kurtarıp yakınlarını teslim ettiğinizde, yüzlerindeki tebessümü gördüğünüzde, o duygu tarif edilmez." değerlendirmesinde bulundu.

Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde 18 yıldır görev yapan Sertan Yıldırım ise olay yerine afetzedelerin tek umudu olarak gittiklerinin bilincinde görev yaptıklarını anlatarak, "Biz onlara yardım etmezsek başka kimse edemiyor. Onun için işimizi severek yapıyoruz, zorluklarına aldırış etmiyoruz. Çok kutsal bir görev yaptığımıza inanıyorum. Deprem bölgelerine gittiğimizde insanların tek umudu olduğumuz için yaşanacak tehlikeleri umursamıyoruz. Dolayısıyla bazı riskleri gözardı edebiliyoruz." diye konuştu. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir