Tarihte Bugün: 6 Temmuz 2018
TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / HABER MERKAZİ / 6 HAZİRAN
1189: Fransız asıllı kral I. Richard (Aslan Yürekli Rişar) İngiltere tahtına çıktı. 1187 yılında Selahaddin Eyyubi'nin Kudüs'ü Haçlılardan geri aldığı haberi Avrupa'ya ulaşınca, Richard Fransa kralı II. Philip'le birlikte Üçüncü Haçlı seferine çıkmaya karar verdi. 1190 yazında Kudüs`e doğru yola çıkan Richard önce Sicilya'yı işgal etti. Sonra Sicilya'dan ayrılarak 6 Mayıs1191'de yol üzerindeki Kıbrıs'ı ele geçirdi. 7 Eylül1191'de Arsuf Savaşı'nda Selahaddin Eyyubi'nin ordularını yenmeyi başardı. Ancak 1 yıl daha uğraşmasına rağmen Selahaddin Eyyubi'ye mağlup oldu. Selahaddin, düşman da olsa mert biri olduğu için onunla bir anlaşma imzalayarak serbest bıraktı. Avrupa'ya geri dönerken Viyana yakınlarında Kutsal Roma Germen İmparatoru VI. Heinrich'a esir düştü. Annesi Akitanya Düşesi Elenor 150.000 Mark tutarında bir fidye ödeyerek 4 Şubat1194'de oğlunun serbest bırakılmasını sağladı.
1517: Hicaz, Osmanlı topraklarına katıldı. 6 Temmuz 1517'de Emanet-i Mukaddese (Mukaddes Emanetler) denilen ve aralarında Hz. Muhammed'in (S.A.V) hırkası, dişi, sancağı ve kılıcı da bulunan eşyaları, Hicaz'dan Yavuz Sultan Selim'e gönderildi. 29 Ağustos 1516'da Hilafet Abbasi soyundan Osmanlı Soyuna geçti. Yavuz Sultan Selim, Ayasofya Camii'nde yapılan bir törenle, son Abbasi halifesi Üçüncü Mütevekkil'den Hadim-i Haremeyn-i Şerifeyn, yani Mekke ve Medine'nin hizmetkarı unvanını devraldı ve böylece bütün Müslümanların dini ve siyasi lideri oldu.
1885: Fransız bilimci Louis Pasteur'ün bulduğu kuduz aşısı ilk kez insana uygulandı. Tıpta devrim niteliğini taşıyan bu ilk deneme başarılı oldu ve insanlık önemli bir hastalığın ilacına kavuşmuş oldu.
1917: Etkili bir İngiliz ajanı olan Lawrence, Arap isyancılarla Akabe kentine saldırdı.Düzensiz birliklerle gerilla taktiği uygulayan Lawrence, Akebe`nin işgalinde önemli rol oynadı. Araplar`ın Osmanlı`ya karşı kışkırtılmasında da önemli rolü olan Lawrence, bu faaliyetlerinden ve uzun yıllar Araplar arasında yaşamasından dolayı Arabistanlı Lawrence olarak da anılmış ve kimi Araplar ona Dinamit Emir lakabını takmışlardır. İngiltere`nin sadık bir ajanı olan ve tek amacı Britanya`nın Araplar arasındaki hakimiyet ve kontrolünü pekiştirmek olan bu ajanın Araplar arasında kısa sürede benimsenip sevilmesi Milliyetçilik akımının tehlikesini gözler önüne sermektedir.
1923: Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği kuruldu. Din afyondur sloganıyla yola koyulan komünizm din, tarih ve erdemler adına ne varsa kapitalizmin sömürü araçları olarak görüp hepsini ortadan kaldırdıktan sonra yepyeni bir insanlık meydana getirme ilahlığına soyunmuştur. Eşitlik ve özgürlük gibi boyalı sloganlar dünya mazlumlarının ve nihayet adalet bekleyen mustazaf İslam coğrafyasının gençlerini de kendine çekmiş ve dünya inançsızlık üzerine kurulu yeni firavuni düzenin pençesinde aşağı yukarı bir asır kıvranmıştır. Komünizm kıvılcımını aleve dönüştüren Sovyet Rusya`nın çökmesiyle insanlık bu pembe motifli kabustan uyanmışsa da henüz bütün sersemliğini üzerinden atabilmiş değildir.
1942: Müttefik kuvvetler, Almanları Mısır'da El-Alameyn'de durdurdu. Fas ve Cezayir'e İngiliz çıkarması yapıldı. Almanya Kuzey Afrika'dan çekilmeye başladı.
1964: Malawi, Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını ilan etti. Malavi Cumhuriyeti güneydoğu Afrika'da bir ülke olup Tanzanya, Mozambik ve Zambiya ile komşudur. Ülkenin doğusundaki Malavi Gölü (Nyasa Gölü) yüzölçümün beşte birini oluşturur ve kuzeyden güneye doğru uzanır. 1963'te İngiliz Milletler Topluluğu üyeliğine giren Malavi, nüfus yoğunluğu yüksek bir ülkedir. Ülkede yaşayanlardan Chewa 'lar nüfusun büyük bir kısmını oluşturur, Nyanja kabilesi, "Tonga"lar, kulak kesen Zulukökenli Ngoni'ler, Tumbuka'lar ve çoğunluğu [Othimes kabilesı] olan Yao'lar diğer gruplardır.
1968: Öğretmenler Kurultayı'nda temel eğitimin sekiz yıl olması istendi. Bu istek yıllar sonra, 28 Şubat darbesi sürecinde, İmam Hatip okullarının önünün kesilmesi amacıyla gerçekleştirilecekti.
1980: Çorum'da Mayıs sonunda başlayan olaylar Temmuz'un ilk haftasında iyice tırmandı. Gerilim, Milliyetçi Hareket Partisi genel başkan yardımcısı Gün Sazak'ın öldürülmesiyle başlamıştı. Sağ-sol çatışmasına dönen olaylar mahalle aralarına yayıldı. 29 Mayıs - 6 Temmuz arasında aralıklarla devam eden olaylarda 48 kişi öldü.
1982: Bülent Ecevit, demeçleri nedeniyle Sıkıyönetim mahkemelerinde 2 ay 27 gün hapse mahkûm oldu. Onun gibi birçok siyaset adamı benzer nedenlerle benzer cezalara çarptırıldı.
1995: Ankara Valiliği, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin şehrin simgesi Hitit Güneşi'ni "cami" ile değiştirme kararını reddetti.
1999: DSP`li Maliye Bakanı Hikmet Uluğbay, gece yarısı başına dayadığı tabancısıyla intihara teşebbüs etti. Ancak kurşun yüzünü delerek geçti. Uluğbay'ın intiharı girişimine dair çeşitli iddialar ortaya atıldı. Bunlar arasında IMF belgelerinin sızdırılmasından bahsedildi.
2003: Süleymaniye`deki Türk Özel Timi Bürosu'nda ABD askerleri tarafından gözaltına alınan Türk askerleri serbest bırakıldı. Türk askerlerinin gözaltına alınma olayı başlarına geçirilen çuvallardan dolayı ‘çuval olayı` olarak anılmış ve Türkiye`nin içerde ve dışarıda itibar ve haysiyeti zedelenmişti. Bu olay göstermiştir ki Türkiye`nin itibar ve haysiyeti tamamen berhava edilse bile ABD ile ilişkilerini askıya almayı veya bitirmeyi göze alamayacak durumdadır.
2005: Kapatılan HADEP'in eski Genel Başkan Yardımcısı Hikmet Fidan, Diyarbakır'da düzenlenen silahlı saldırı sonucu öldü. Bu olay PKK`nın bir iç infazı olarak basına yansıdı. PKK bunu yalanlamazken BDP`liler taziye ziyaretine gitmekte bir beis görmezken bu olayı yapanları da kınamadılar.