• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Dijital Zekâ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

İstanbul Ticaret Odası gazetesine yer alan bir habere göre; “Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 devrimleri”, beraberinde birçok yeni dinamik getiriyor. Bu yeni dinamikler içinde Türkçe`ye ‘dijital zekâ` olarak aktarabileceğimiz DQ önemli bir yer tutuyor. Yeni dönemde dikkate alacağımız bir zekâ yapısı olarak DQ, sadece çocukların veya bireylerin yeterliliklerini ve becerilerini ölçmekte kullanılmıyor. Aynı kavram, işletmelerin seviyesini ölçmek için de geçerli. Bu durum bizi çok ilginç bir noktaya getiriyor. Çocuklarımızı eğitirken veya kendi kişisel gelişimimizi sağlarken dikkate aldığımız unsurlar, kurumlarımızı geliştirirken de önemli hale geliyor. 11 yaşında bir ortaokul öğrencisi de, çok uluslu dev bir şirket de dijital dünya karşısındaki kontrolü benzer şekilde üst düzeyde, hatta mutlak şekilde kurmak zorunda. Buna DQ`nun evrensel (universal) niteliği diyoruz.

DQ GELİŞİM SEVİYELERİ

DQ`nun farklılığını ortaya çıkaran bir diğer niteliği ise geliştirilebilir olması. IQ ve EQ ölçüm sonuçları daha çok veri olarak alınır. Yüksek ise bir avantaj olarak görülür, düşük ise de artırma çabası içine pek girilmez. DQ ise her birey için hatta her yaştaki her birey için artırılması mümkün bir seviyedir. DQ gelişim seviyeleri ‘dijital vatandaşlık`, ‘dijital yaratıcılık` ve ‘dijital girişimcilik` olarak sıralanır. Yeni dönemde, “Bu çocuk oyuncaklarını sökmeye meraklı, demek ki teknolojiye yatkın” mitini bir kenara bırakmalıyız. Herkes, doğru bir DQ gelişim programı ile teknoloji üzerinde kontrol sahibi olabilir. Doğru bir STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) bazlı eğitim sonucunda hangi işi yaparsa yapsın, teknolojiyi işine doğru şekilde adapte edebilir.

DAHA REKABETÇİ ŞİRKETLER

Aynı durum yine şirketler için de geçerli, en geleneksel yöntemlerle çalışan şirketler dahi süreçlerini başarıyla dijital ortama aktarabilir. Hatta geleneksel niteliklerini korurken, teknolojiyi kullanarak rekabet gücünü artırabilir. Bu noktada eğitimin önemi ön plana çıkıyor. Özellikle ortaöğretim seviyesinde DQ seviyesini artıracak programlara dahil olarak yetişmiş gençlerin, gelecekte DQ seviyesi yüksek girişimleri kurmaları veya bu tür girişimlerde yer almaları beklenen bir sonuçtur. Dijitalleşme ile eğitim ve girişimcilik alanları bu şekilde birbirine yaklaşmış oluyor. Dijital Eğitim Dijital Girişim köşesinde de artık ortak dinamiklerle hareket eden bu iki alan ile ilgili en güncel bilgileri sunmaya ve sağladığımız deneyimleri aktarmaya çalışacağız.

ŞİRKETLER AVANTAJLI ÇIKACAK

DQ seviyesi yüksek çalışanları istihdam etmek ve çalışanların bu anlamda gelişimini sağlayacak iş başında eğitim programları uygulamak da şirketlerin avantajına olacak. Gerekli insan kaynağını bu şekilde sağlamış şirketler ‘kurumsal öğrenme` sürecinde şirketin DQ seviyesini de yükseltebilecek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir