• DOLAR 32.883
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2450.326
  • ...
"Velilerimiz gençlerimizin yanında olmalıdırlar"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Milyonlarca öğrencinin heyecanla beklediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) saatler kala tavsiyelerde bulunan eğitimciler, öğrencilerin yeni sınav sistemine karamsar bakmamaları gerektiğini, bunun olumsuz yönleri olduğu gibi olumlu taraflarının da bulunduğunu söylediler.

Yeni sınav sistemini değerlendiren eğitimci Velit Ala, dikkat edilmesi gereken konular hakkında öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

Ala, "Bu yıl sistem değişikliğinden dolayı ilk sefer uygulanacak bir yöntemdir. Bu konuda öğrencilerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. TYT'de süre bazında çok dikkat edilmesi gerekiyor. Bu sürenin iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Öğrencilerin bu süreyi değerlendirebilmesi için de dikkat eksikliğinin olmaması önemlidir. Süreyi değerlendirmenin en önemli yolu, sınava başladığımızda bilmediğimiz zor sorulara takılmamaktır. Öğrencinin bilmediği soruyu geçmesi gerekir. Yapabildiği soruları bitirdikten sonra o sorulara geçmesi gerekmektedir. Çünkü sınav esnasında zamanın nasıl geçtiğini anlamamaktayız. Optiğimizi son dakikalara bırakmayıp, emin olduğumuz soruları optiğimize işaretlememiz gerekmektedir." dedi.

"Sınavın haziran sonuna alınması öğrencilere önemli bir avantaj sağlamıştır"

Eskiden mart ayında yapılan sınavda başarısız olan öğrencilerin eğitimlerini yarıda bıraktığını anlatan Ala, yeni sistemle öğrencinin yılsonuna kadar eğitimine devam ettiğini kaydederek, şunları söyledi:

"Yeni sınav sistemininim olumlu ve olumsuz yönleri vardır. Eskiden YGS vardı. Bu sınav mart ayında yapılıyordu. Mart ayında yapıldıktan sonra öğrenciler başarı sağlamadığı zaman eğitim ve öğretime bir nevi devam edemiyordu. Başka yıla bırakıyordu. O da yaklaşık üç aylık bir sürenin boşa gitmesine neden oluyordu. Bu sınavın haziran ayına alınması öğrencilerin derslerden kopmasının önüne geçmiş ve önemli bir avantaj sağlamıştır. Öğrencilerin sınavda çıkacak bütün konuları işlemesine neden olmuş, bu durum öğrenciler için bir avantaj olmuştur."

Yapılacak yeni sınavlarda süre bazında sıkıntı olmadığını dile getiren Ala, öğrencilerin bu süreyi çok güzel bir şeklide değerlendirmelerinde fayda olduğunu kaydetti.

"Velilerimiz, gençlerimizin yanında olmalıdırlar"

Öğrencinin başarısız olması halinde velilerin, çocuklarına baskı uygulamamaları gerektiğini belirten Ala, "Bu sınavın sistem değişikliği nedeniyle öğrencilerde kaygı ve stres olmaktadır. Öğrenci normal aldığı puanın altında olabilir, bir talihsizlik yaşayabilir. Velilerimizin öğrencileri anlamaları gerekiyor. Bir öğrenci başarılı olduğu gibi başarısız da olabilir. Önemli olan, geçlerimizi anlamamız ve başarısız olduklarında da yanlarında olmamızdır. Onlara manevi destek olmamızdır. Birinci yıl güzel sonuçlar almayan, ikinci yıl çok daha güzel sonuçlar alabilmektedir." ifadelerini kullandı.

"Bütün hayatımızı iki saate sığdırmaları adaletsizliktir"

Öğrencilerden Vedat Kaçan da bütün hayatlarının iki saate sığdırılmasının adaletsizlik olduğunu ifade ederek, "Sistem değişikliği bizi çok kötü etkiledi çünkü bütün çalışmalarımızı mart ayına göre yapmıştık. Haziran sonuna ertelenmesi bütün çalışmalarımızı bozdu. Sistem değişikliği açıklanıncaya kadar eski YGS sistemine göre çalışıyorduk. Rehber öğretmenlerimiz sistem değişikliği konusunda bize çok yardımcı oluyorlar. Ben, bütün hayatımızın iki saate sığdırılmasına karşıyım  çünkü geçen sene de girdim ve istediğim puanı almadığım için yine girmek zorundayım. Yani benim bütün hayatımı iki saate sığdırmaları bir adaletsizliktir. Sınavsız sistemin önünün açılması gerekiyor." şeklinde konuştu.

"Her sene değişen sitemden dolayı büyük mağduriyet yaşıyoruz"

Hemen hemen her yıl  sınav sisteminin değiştiğini anlatan Şilan Cengiz, "Hemen hemen her sene değişen sistemde öğrenciler büyük mağduriyet yaşıyorlar. Çünkü öğrenciler nasıl bir sınava girdiklerini bilmiyorlar. Bu sınav da değişti ve değişim dönem ortasında oldu. Öğrenciler değişen sınav hakkında bir fikir sahibi değiller. Bu yüzden öğrenciler tedirgin ve bu, öğrencileri olumsuz etkiliyor. Keşke sistem değişikliği dönem ortasında olmasaydı." dedi.

"Yeni sitemden sayısal bölümü olarak olumlu etkilendik"

Yeni sistemin sayısalcıları olumlu yönde etkilediğini aktaran Emine Alpkaya ise "YGS-LYS'den YKS'ye geçiş sayısal açısından beni iyi etkiledi. Fen açısından sıkıntı yaşıyorduk, fen sorularının sayılarının düşürülmesi benim açımdan iyi oldu. Diğer bölülere etkisini bilmiyorum ama sayısal olarak bizim için olumlu bir değişiklik oldu." ifadelerini kullandı. (Cihat Şayık - İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir