• DOLAR 32.588
  • EURO 35.038
  • ALTIN 2456.306
  • ...
Trump - Putin görüşmesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev - Doğruhaber/Analiz

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 16 Temmuz'da Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de bir araya geleceği kesinleşti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, liderlerin görüşmede ABD ile Rusya arasındaki ilişkilerinin yanı sıra ulusal güvelik konularını ele alacağı söylendi. Fakat iki ülkenin de Başkanlık ofisleri  detaylı bir bilgi vermekten kaçınıyor. ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir araya geldiklerinde hangi konularını görüşeceklerini ve hangi konuda anlaşılabileceklerini açıkçası kimse bilmiyor. İki ülke arasındaki çekişmeler kaotik bir hal aldı ve hangi konu üzerinde anlaşılacağı da belli değil. Aslında ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in pek anlaşacağı konular da yok. İkisi de çok farklı bir oyuncu. ABD Başkanı bir dünya lideriymiş gibi oynamayı seviyor, Putin ise ihtiyatlı ve yapıcı görünmeyi seviyor. Bu iki tip liderin arasında hangi konu çözülebilir ki?!

İki liderin kendi rollerini oynama şansı mutlaka olacak. Ancak, ciddi tartışabilecekleri bir gündem yok, hatta dahası müzakereleri için önceden hazırlanmış önemli bir hedef yok. Bir şey üzerinde anlaşmaya varmış gibi görünseler de, Trump`ı Putin'in bir piyonu olarak görülmemesi için Trump`ın danışmanları ve ABD Kongresi anlaşmalarını kesinlikle geri çekeceklerdir.

Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'nın karşılıklı imtiyazları şuanda imkânsızdır. Çünkü Putin'in Amerika'ya teklif edecek şu anda hiçbir şeyi yoktur ve Trump`ın gündeminde de Rusya'nın katkıda bulunabileceği bir şey yoktur. Bu ancak ve ancak güzel bir kahvaltı veya öğle yemeği olabilir. Trump Putin`in elini çekmeye çalışacak, Putin ise sporcudur buna müsaade vermeyecek. Putin ve Trump'ın tartışması için hiçbir şey yok. İkisi de parayı ve oyun kazanmayı sever "ya hep ya hiç" şeklinde oyun oynarlar, her ikisi de kendi kurallarından başka kuralı tanımaz ve oynamaz. Ne Putin ne de Trump, açık bir ideolojiye veya inanç kompleksine sahip değildir. Bu iki lider arasında ne olabilir ki?

ABD ve Rusya arasındaki ilişki çok karmaşık ve o kadar da anlaşılmayacak bir durum almıştır. Rakipler mi, düşman mı, yoksa dost iki ülke mi hiç kimse söyleyemez. Zirve, sadece birbirine tebriklerle  bitebilir. Bir gün, Rusya ve ABD liderleri, birbirlerine neler sunabileceklerini açıkça tartışmak için bir araya gelebilir. Fakat Trump ve Putin'in böyle tarihi bir adım atma olasılıkları çok düşük.

Trump, Putin`e Türkiye`ye S-400 satma veya Ukrayna`dan veya Suriye`den çık diyebilir. Putin ise, maalesef şuanda müsait değilim sonra konuşuruz olmaz mı?, der. Kimse geri adım atmayacağına göre bu görüşme sadece el sıkışmakla ve medyaya poz vermekle biter diye düşünüyorum.

Bu haberler de ilginizi çekebilir