• DOLAR 34.631
  • EURO 36.232
  • ALTIN 2918.595
  • ...
Tarihte Bugün - 30 Haziran 2018
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN/DOĞRUHABER - 30 HAZİRAN

1579 - Osmanlı sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa öldü. Sokollu Mehmet Paşa, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı Donanmasının Kaptan-ı Deryalığı ve gene Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murat devirlerinde toplam 14 yıl, 3 ay, 17 gün Osmanlı İmparatorluğu'nun sadrazamlığını yapmış sırp asıllı, devşirme bir Osmanlı devlet adamıdır. Kimi tarihçiler Osmanlı`nın çöküşünün devşirme devlet adamlarının ve sultan hanımlarının sarayı ve devlet yönetimini etkileri altına almalarıyla başladığını belirtmektedirler. Hatta gerek devlet adamlarından gerekse saray hanımlarından bazılarının, bir ihanet bilinci ile Osmanlı`ya zarar verdiklerini bildirmektedirler.

1908 - Tunguska olayı gerçekleşti. Tunguska olayı, sabah saat yaklaşık 7:45 sularında Sibirya'nın orta kesimlerindeki Podkamennaya Tunguska Irmağı yakınlarında oluşan büyük gök patlamasının adıdır. Patlama 10-15 bin tonluk bir dinamit kütlesinin patlamasına eşdeğerdi. Kesin olmayan verilere göre patlamanın nedeninin, bir kuyrukluyıldız parçasının ya da meteorun Yer'e çarpması olduğu sanılmaktadır. Cismin atmosfere yaklaşık 100.000 km/h hızla girdiği ve ağırlığının 100.000 ile 1.000.000 ton arasında olduğu varsayılmaktadır.

Patlamadan 20 milyon km2'lik bir alan etkilendi, 10 milyon ağaç yol oldu, yüzbinlerce hayvan öldü. Dünyanın manyetik alanında değişiklikler saptandı, şok dalgaları dünyayı iki kez dolaştı. (Bölgedeki ilk inceleme 1927'de yapıldı ve herhangi bir meteor izine rastlanmadı. Tunguska patlamasına ilişkin "antimadde çarpışması", "karadelik" ya da nükleer enerjiyle çalışan bir "uzay gemisi" varsayımları öne sürüldü.)

1925: Doğu ve Güneydoğudaki tüm tekke ve zaviyeler kapatıldı. Şeyh Said Efendi ve dava arkadaşlarının apar topar idamının ardından İstiklal Mahkemelerini henüz ortada bir kanun yokken Kürt Bölgelerindeki tekke ve zaviyeleri keyfi bir uygulama ile kapattı. Daha sonra çıkarılan kanunla tüm Türkiye`de tekke, zaviye ve türbeler yasaklanacak ve birçok ilim irfan ehli zatlar ya idam edilecek veya sürgüne gönderileceklerdir.

1927  Mustafa Kemal ve İsmet İnönü askerlikten emekliye ayrıldılar. Yapılacak devrimlerin özellikle Meclis tarafından muhalefet görmeleri  ihtimaline karşı askeri faktör elde tutulmuş ve emekliye ayrılma geciktirilmişti.

1934 - Adolf Hitler'in rakipleri olan 85 üst düzey Nazi Partisi`nin paramiliter askeri örgütü SA elemanını SS subaylarına katlettirdiği Uzun Bıçaklar Gecesi harekatı başladı.

Sinekkuşu Operasyonu olarak da bilinir. Operasyondan sonra Hitler ordu üzerinde tam otorite kurmayı başarmış, önce Avrupa sonra da dünya fethi için güçlü bir Alman Ordusu oluşturma hazırlıklarına hız vermiştir. Tarihçiler tarafından bu operasyonun, Nazi Almanyası için bir dönüm noktası olduğu varsayılmaktadır.

1939: TBMM, Hatay'ın Türkiye'ye katılmasını oybirliği ile onayladı. Hatay  resmen Türkiye`nin bir vilayeti oldu.

1970    Dünyaya dönen Sovyet uzay aracı Soyuz II'deki üç kozmonot ölü bulundu.

1974: Memurlara iki günlük hafta tatili uygulaması başladı. Böylece Hıristiyanların dini tatili olan pazar günü ile yetinilmemiş yahudilerin dini tatili olan cumartesi günü de %99'u Müslüman olan Türkiye`de resmi tatil olarak  ilan edilmişti.

1981: Anayasa, Siyasi Partiler ve Seçim yasalarını hazırlayacak olan 160 üyeli Kurucu Meclis Yasası, Milli Güvenlik Konseyi'nce kabul edildi. Her darbeden sonra darbe zihniyetini yasalar yoluyla kökleştirme operasyonu bu şekilde 12 Eylül darbesinin ardından da başlatılmış oluyordu. Nitekim 12 Eylül Anayasası ve diğer yasalar aradan geçen bunca yıla rağmen değiştirilememiştir.

1990 - Doğu Almanya ve Batı Almanya ekonomilerini birleştirme kararı aldı. Daha sonra da tamamen birleşmek için adımlar sıklaştırılacak ve 3 Ekim 1990`da Doğu Almanya toprakları Batı Almanya topraklarına katılarak Almanya Federal Cumhuriyeti kurulmuş olacaktır.

1995: Genelkurmay, Terörle Mücadele Yasası`nın 8. Maddesinin değiştirilmesine karşı olduğunu açıkladı. Terörle Mücadele Yasası, siyasi suçlar olarak bilinen örgütsel suçlarda cezanın yarı oranında artırılması ve ilgili suçlarda soruşturma, sorgu, gözaltı süreleri, yargılama ve ceza infazı konularında farklı bir rejimin uygulanmasını öngörmektedir.

1996 Tunceli'de PKK militanı genç bir kadın karnına sardığı bombaları bayrak töreni sırasında patlattı. Olayda 6 asker ve bombaları patlatan genç kadın öldü.

1996 : ‘Refah gelirse darbe olur` sözleriyle dikkatleri çeken DYP Kilis Milletvekili Doğan Güreş, daha sonra Hükümete destek vereceğini açıkladı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir