• DOLAR 32.55
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2443.994
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

İstanbul Sanayi Odası`nın (İSO), Haziran ayı olağan Meclis toplantısı, “Yılın İkinci Yarısına Başlarken Dünya ve Türkiye`deki Ekonomik Gelişmelere Sanayimizin Öncelikleri Açısından Bir Bakış” ana gündemi ile Odakule`de yapıldı.

İSO Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede`nin yönettiği Meclis toplantısının konuğu İSO Danışmanı Ekonomist Can Fuat Gürlesel oldu.

DÜNYANIN İKİ BÜYÜK EKONOMİSİNİN TİCARET SAVAŞI

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, meclis konuşmasında dünyanın iki büyük ekonomisi olan ABD ve Çin arasında karşılıklı olarak ticareti sınırlayıcı önlemler alınırken; korumacılık rüzgarının ABD ile Avrupa ülkeleri arasında da ayrışmaya neden olduğunu söyledi.

Korumacılık alanında ipin ucunun giderek kaçmaya başladığını belirten Bahçıvan, bundan, üreticiden tüketiciye, ihracatçıdan ithalatçıya birçok kesimin olumsuz etkilendiği ve daha da önemlisi; kontrol kaybı, sürpriz ve öngörülemezlik eşliğinde giderek sertleşecek misillemelerin ülkeleri hiç arzu edilmeyen içe kapanma noktasına götürebileceğine dikkat çekti.

Tarih defalarca kez görüldüğü üzere o noktaya varan bir korumacılığın büyük çatışmaları beraberinde getirdiğine işaret eden Bahçıvan, dünyanın barışı ve huzuru adına işlerin o noktaya varmamasını diledi.

KUR VE YÜKSEK FAİZ SANAYİCİYİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Reel sektörün kur artışına bağlı olarak bilanço yapısında daha fazla risk taşıdığını aktaran Bahçıvan, bu riskin etkin bir şekilde yönetilmesini sağlayacak mekanizmaların büyük önem taşıdığını vurguladı.

Diğer yandan ticari kredi faizlerinin yüzde 25`lere yaklaşan yüksek oranlarda seyretmesinin sanayiciler açısından yatırım yapmayı zorlaştırdığını ve finansman yükünü artırdığını söyleyen Bahçıvan, aynı şekilde enerji ve emtia fiyatlarının artmasının da sanayicileri zorladığının altını çizdi.

Seçimleri geride bırakan Türkiye`nin ana gündeminin bundan sonra kesinlikle ekonomi olması gerektiğini belirten Bahçıvan, başta kur oynaklığı, enflasyon ve cari açık olmak üzere ekonominin temel sorunlarına odaklanarak kalıcı çözümler üretmeleri gerektiğini aktardı.

Bahçıvan, ayrıca yeni dönemde finansal istikrarı sürdürmenin son derece önemli olduğunu kaydetti.