Öğrenciler değişen sınav sistemine tepkili
Siirt`te bu yıl ilk kez üniversite sınavlarına girecek olan öğrenciler devamlı değişen sınav sistemi nedeniyle kaygı içerisinde olduklarını söylediler.
Siirt'te busene ilk defa YKS sınavına girecek öğrenciler, sürekli değişen sınav sisteminden duydukları kaygı ve endişeyi İLKHA muhabirine anlattı
Sınav sistemi sürekli değiştiğinden ve bu sebeple alışma sürecinin de sürekli değiştiğine dikkat çeken Esma Nur Avados, "Bu hafta sonu gerçekleşecek sınavda bir hata bulabilir yâda bulamaya biliriz. Çünkü sınav süresi yeterince var. Yine iş birazda öğrencide bitiyor; fakat sürekli sınav sisteminin değişmesinden rahatsızı oluyoruz ve üniversiteye giriş puanları ile ilgili kaygılarımız var. Puanlar düşecek mi Yükselecek mi? Bilmediğimiz için endişe duyuyoruz. Çalışan öğrenciler için bu sınav bir başarı sağlayacağına inanıyorum. Çünkü bir emek verdiğimizi düşünüyorum; ama her öğrenci böyle stresli bir sınavı atlatamaz. Çünkü her gün sabahın köründe kalkıp derse girmek ve sonrasında bütün çalışmaları 2 saatlik bir zaman dilimine sıkıştırıldığı bir sınav için çok zor bir süreç. İnşallah herkes emeğinin karşılığını alır." şeklinde konuştu.
"Sınavın ortasında yeni sistem değişikliğine gidildi"
Bu sene için sınava hazırlanırken bir anda başka bir sisteme geçilerek başka bir sınava hazırlanmak zorunda bırakıldıklarını söyleyen Yusuf İslam Baykan, yaşadığı hayal kırıklığını şu şekilde anlattı: "Bu sene mezun oldum. Mimarlık okuma gibi bir hedefim var ama yeni sınav sistemi bizlere çok geç bildirildi. Biz bu sınavın olacağını bilmiyorduk. Sonradan açıklandı ve sınav sürecindeyken değiştirildi. Sınava hazırlanırken sınavın ortasında yeni sistem değişikliğine gidildi. Soru sayısı azaltıldı. Puan katsayısını bilmiyoruz. Azaltıldı mı, çoğaltıldı mı bilmiyoruz. Yeni sistemi çok saçma buluyorum." ifadelerini kullandı
Yeni sınav sistemi ile kaygılarının arttığını söyleyen Şuayp Oran, "Geçen sene 300 bin boş kontenjan oluştu. Bu sene ise daha büyük bir yüklenme olacağına inanıyorum. 2.5 milyon insan sınava girecek. Bunun yaklaşık 500 bini kazanamayacak. Bu nedenle daha zor bir sınav olacak, soru sayısı azaltıldığı için hataya yer verilmeyecek. Fen ile Sosyal bilgilerinin kat sayıları eşit olduğu için bir sayısalcının sosyal yapması çok saçma olacak. Birinci sınavda zaman kaygım var; ikinci sınavda ise yok. Üniversite tercihlerinde bir endişem var. Yanlış bir tercih yaparsam nasıl yerleşirim gibi bir kaygım var. Bir de konu olarak biraz eksiklerim var. Matematiği yetiştiremedim." şeklinde konuştu.
"Stres dolu bir süreç bizi bekliyor"
Son anda yapılan sistem değişikliğinden dolayı büyük bir sıkıntı yaşadıklarını belirten Abdullah Cengiz, Milli Eğitim Bakanlığına bir çağrıda bulunarak, "Lütfen sistemi değiştirecekseniz belirli bir süreçte hazırlıklarını yapıp bizlere sunsunlar. Bizler çok geç kaldık. Hiç olmazsa bizden sonrakiler bu sıkıntıyı çekmesin." İfadelerini kullandı.
Cengiz, "Anadolu imam hatip Lisesi mezunuyum. Özel bir okulda eğitimime devam etmekteyim. Öncelikle imam hatip okullarının eğitim sistemini çok yanlış buluyorum. Bir imam hatipli olarak gördüğümüz dersler temel dersler değil. Özellikle matematik olmak üzere, Türkçe ve İslam fıkhı, İslam dini hakkında işlenen dersleri görüyoruz. Bu sebeple temel derslerimize ağırlık veremiyoruz. Mesela ben bir eşit ağırlıkçı olarak sözel ders gördüğüm için eşit ağırlıkta biraz zorluk yaşadım. Sıfırdan başladım, stres dolu bir süreç bizi bekliyor. Acı ve tatlısı ile bu süreç bitti umarım herkes emeğinin karşılığını alır. Sınav sistemi bize yanlış tanıtıldı. 2-3 sefer sistem değişikliğine gidildi. Katsayı oranının ne kadar olacağını bilmiyoruz özellikle sözelciler çok zorluk çekecek. Matematik yapamayanlar çok az bir puan alacak." şeklinde konuştu.
"Eğitim sistemimizin bir anlamı olsaydı hayatımızı 2 saate bağlamazlardı"
"Bu eğitim sistemine bir anlam veremedim." diyen, Salih Demir, "Resmen boşu boşuna okuyoruz. Ben 20 yıllık yaşamımda bir şey anlamadım. Eğer eğitim sistemimizin bir anlamı olsaydı hayatımızı 2 saate bağlamazlardı. Milli Eğitim Bakanının bile sistemden haberi yok. Kim bu sistemi yönetiyor? Kimsenin bilgisi yok, her kafadan bir ses çıkıyor." diye konuştu. (Murat Orhan-İLKHA)