"Yeni kurulacak hükümet küresel rekabetin gereklerinin farkındadır"
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Yeni kurulacak hükümet, çok güçlü bir şekilde mikro dönüşümden ve her anlamda dördüncü sanayi devriminin gereklerinin, küresel rekabetin gereklerinin farkındadır." dedi.
Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Kunduracılar Odası, Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle, Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen "GAPSHOES 27. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Kış Fuarı"nın açılışı yapıldı.
Fuarın açılışında konuşan Şimşek, ülkelerin komşularıyla büyüyüp yükseleceklerine işaret ederek, "Bu coğrafyada biz istikrar, huzur, barış ve refah istiyoruz. Neden mi? Çünkü bu bizim ve kardeşlerimizin menfaatine." dedi.
Şimşek, ayakkabıcılık sektörünün Türkiye'nin önemli ve son yıllarda da çıkış yakalayan sektörlerinden birisi olduğunu belirterek, bu alandaki üç ana üretim üssünden birinin Gaziantep olduğunu ifade etti.
Ayakkabı sektörünün küresel ticaret hacminin 142,5 milyar dolar olduğunun bilgisini veren Şimşek, Türkiye'nin ise buradan yüzde bire yakın bir pay aldığını söyledi.
Doğru bir stratejiyle Türkiye'nin bu alanda çok mesafe kat edebileceğini vurgulayan Şimşek, şunları söyledi:
"Gaziantep, İstanbul ve İzmir ile birlikte en önemli kümelenme şehrimiz. 2002'de 6,6 milyon dolarlık ihracattan bu sene muhtemelen rahat bir şekilde 150 milyon dolara gidecek bir sektördür. İlk 5 ayda muhtemelen 58 milyon dolar sektörün ihracatı var. Sürekli bir şekilde yükselen trend. Bu sektörde 20 bin firma, 250 bine yakın çalışan var. 30 sektörle de bağlantısı var. Bu nedenle de istihdam ve ihracat potansiyeli açısından çok önemli bir sektör. Son yıllarda Gaziantep çok güçlü bir yükseliş içinde ve bu fuar bu ivmeyi daha da güçlendirecek." ifadelerini kullandı.
Ayakkabı sektöründe makineleşmede arzu edilen seviyede olunmadığını belirten Şimşek, "Bizim tabi ki dünyayla rekabet etmemiz lazım. Birim maliyetlerini aşağı çekip, verimliliği artırmamız lazım. Şu an baktığımız zaman en çok ithalatı yapan 5 ülkenin 4'ü Avrupa'da. Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya geliyor. Dolayısıyla Gaziantep ve Türkiye olarak ihracatımız bu büyük pazarlarla örtüşüyor mu? Değil. Tasarım ve makineleşme noktasında daha iyi teknoloji kullanımı noktasında bizim bir miktar daha bir mesafe kat etmemiz gerekiyor. Çünkü bizim pazarlara baktığımız zaman en büyük pazarımız Irak. Irak pazarı toplam ihracatımızın yüzde 12'sini oluşturuyor. Sonra Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan ve Almanya ile Bulgaristan geliyor. Bizim ilk 5'e giren ülkelere daha yoğun bir şekilde konsantre olmamız gerektiği ortadadır. Sektörel dönüşüm gerekiyorsa biz hükümet olarak yanınızda olacağız. Üretimden nihai aşamada Turquality yoluyla pazara erişimde yardımcı olacağız. Kat edeceğimiz mesafe çok." diye konuştu.
"Yeni kurulacak hükümet küresel rekabetin gereklerinin farkındadır"
Türkiye'nin 24 Haziran seçimlerinin ardından yeni bir döneme girdiğini de belirten Şimşek, "Yeni bir seçimden çıktık. Ülkemiz taze 5 yıllık bir perspektifle yeni bir döneme giriyor. Cumhurbaşkanımızın da liderliğinde ülkemiz rasyonel politika setiyle, çok güçlü mikro, makro düzeydeki reformla, dönüşümle yeni bir sıçramaya hazırdır. Yeni kurulacak hükümet, çok güçlü bir şekilde mikro dönüşümden ve her anlamda dördüncü sanayi devriminin gereklerinin, küresel rekabetin gereklerinin farkındadır. İnşallah çok güçlü bir uygulamayla da önümüzdeki dönemde bunun meyvelerini ülkemiz açısından da toplarız. Zor bir coğrafya, zor bir dönem ama en kötü geride kalıyor. Terörle mücadelede çok önemli bir başarı var. Suriye, belki sorunlar çözülmüş değil ama eskisi kadar sıcak bir sorun değil. Suriye'de göreceli bir iyileşme var. Irak'ta geçmişe göre çok daha istikrarlı bir ortam söz konusu. Ülkeler komşularıyla büyür ve yükselirler. Bu coğrafyada biz istikrar, huzur, barış ve refah istiyoruz. Neden? Çünkü bu bizim ve kardeşlerimizin menfaatine." şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Şimşek ve beraberindekiler, fuarın açılış kurdelesini keserek stantları gezdiler.
Fuar hakkında
Temsil edilen firma sayısı 135, marka sayısının da 350 olduğu fuar, Ortadoğu Fuar Merkezi'nde 27-30 Haziran tarihleri arasında ziyarete açık olacak.
Toplam 15 bin 750 metrekare alanda yapılacak fuarda, erkek, kadın, çocuk, spor, iş emniyet, askeri ayakkabıları, taban, aksesuar, tekstil, kimyevi maddeler gibi ürün grupları yer alıyor. Fuara, Gaziantep başta olmak üzere, Adana, Ankara, İstanbul, Kayseri, Konya, Samsun, Sinop, Şanlıurfa illerinden ve yurtdışından Çin ve Suriye'den firmalar katıldı.
Türkiye'nin her noktasından profesyonel ziyaretçilerin katılacağı fuara, yurtdışından, başta Ortadoğu ülkeleri ve Türki Cumhuriyetleri olmak üzere Irak, Azerbaycan, Cezayir, Sudan, Mısır, Rusya, Lübnan, Ukrayna, Romanya, Fas, Nijerya ve Suudi Arabistan'dan ziyaretçilerin gelmesi bekleniyor.
Gaziantep'te erkek, çocuk, bayan ve spor ayakkabı üretimi ortalama günlük 150 bin adet olmakla beraber terlik üretimi günlük 1-1,5 milyon arası değişiyor.
Türkiye'nin günlük ayakkabı ve terlik üretimini yüzde 60 oranında Gaziantep karşılıyor. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)