• DOLAR 32.539
  • EURO 34.965
  • ALTIN 2455.17
  • ...

 

EKONOMİ SERVİSİ

İş dünyası temsilcileri seçimlerin sonuçlanması ile birlikte Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi'ne geçmesinin; karar alma süreçlerini hızlandıracağını kaydederek, böylelikle başta bürokrasinin azaltılması olmak üzere reformların hayata geçirilmesini beklediklerini ifade ettiler.

TOBB: “YENİ YÖNETİM SİSTEMİ, İSTİKRAR VE GÜVEN İÇİN BİR FIRSAT”

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Yeni yönetim sistemi, ülkemizde istikrar ve güvenin daha da güçlenmesi açısından büyük bir fırsattır. Türkiye'nin son yıllarda elde ettiği tüm kazanımların temelinde, güven ve istikrar yatıyor. Dolayısıyla önümüzdeki yeni dönemde bu güven ve istikrarla yeni bir sıçrama gerçekleştirmek mümkündür. Ülkemizde son 3 yılda 4 farklı seçim süreci yaşadık. Artık ekonomiye, reformlara odaklanarak geleceğin büyük Türkiye`sini inşa zamanıdır.”

DEİK: “HALK SİYASİ İSTİKRARA TAM NOT VERDİ”

DEİK Başkanı Nail Olpak "Halkımız, güçlü bir yürütme için iradesini Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için ortaya koyarken, Meclis`i de aynı yönde yapılandırdı ve siyasi istikrara tam not verdi. Umutların pusulalara işlendiği bugünün sonucu, güçlü yürütme ve güçlü Meclis`tir” dedi.

TİM: “YENİ SİSTEM HIZLI KARAR ALINMASINI SAĞLAYACAK”

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Milletimiz bu seçimlerde de iradesini ortaya koymuş ve tercihini istikrardan yana yapmıştır… Erken seçim kararının, mevcut belirsizliğin ve yeni yönetim sistemimizin tam anlamıyla uygulanması için gerekliliğine dikkat çektiğimiz gibi bürokrasinin azaltılması başta olmak üzere yeni sistemin vadettiği yeniliklerin de takipçisi olmayı sürdüreceğiz. Başarılı geçen seçim döneminin ardından ihracat ailesi olarak beklentimiz her zamanki gibi istikrarlı bir 5 yıllık dönem ve hızlı karar alınmasını sağlayacak yeni sistemin bileşenlerin tam anlamıyla uygulanması olacaktır"dedi.

MÜSİAD: “GÜÇLÜ LİDER, İSTİKRAR, ADALET VE KALKINMA”

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, "Halkımız bu seçimde de güçlü Türkiye`den, güçlü liderden, istikrardan, adaletten ve kalkınmadan yana oyunu kullanmıştır, hayırlı uğurlu olsun. 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri, diğer seçimler gibi çıktığımız güçlü Türkiye yolunda, bir duraktı ve bizler bu durağı sağ salim geçtik. Şimdi vakit, meselemiz Türkiye`dir diyerek ülkemiz için canla başla çalışma vaktidir. Seçim öncesi ve sırasında yapılan tüm siyasi manipülasyonlara ve seçim sonuçlarına dair tahriklere rağmen halkımız, vakur duruşu ve olgunluğu ile tüm dünyaya unutulmaz bir demokrasi dersi vermiş, Türkiye`nin bekası söz konusu olduğunda, nasıl tek yürek birleştiğini kanıtlamıştır" dedi.

TESK: “DÖVİZDEKİ ATEŞİN SÖNMESİ MUTLAKA ENFLASYON ORANLARINA DA YANSIYACAKTIR”

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Seçim öncesinde hızla artan dolar ve Euro, seçim sonrasında aynı hızla düşmeye başladı. Dövizdeki ateşin sönmesi mutlaka enflasyon oranlarına da yansıyacaktır. Diğer taraftan, yeni hükümet işsizlikte kalıcı bir düşüş için orta ve uzun vadeli bir strateji belirlemeli. Tersine beyin göçü, kentten köye tersine göçün teşvik edilmesi, istihdam odaklı yatırımların daha çok teşvik edilmesi gibi politikalarla işsizlik birkaç yıl içinde yüzde 5-8 aralığına düşebilir” dedi.

ASKON: “BELİRSİZLİK ORTAMI KALKTI, PİYASALAR RAHATLAYACAK, ÜLKE EKONOMİSİ DE CANLANACAK”

ASKON Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, "Türkiye Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yeni bir sürece girmiştir. Yeni hükümet sistemi ile birlikte karar mekanizmaları daha çabuk işleyecek ve uygulamalar da daha hızlı gerçekleşecektir. Bu süreçte Türkiye`nin istikrarlı bir şekilde büyümeye devam edeceğine ve milli gelirini de sürekli arttıracağına şüphemiz yoktur. İş dünyası olarak istikrardan ve büyüyen Türkiye`den yana olduk. Belirsizlik ortamı kalktı, piyasalar rahatlayacak, ülke ekonomisi de canlanacaktır" dedi.

ASO: “BELİRSİZLİK ARTIK SONA ERDİ”

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, “Belirsizlik artık sona erdi. Bundan sonra Türkiye`yi hedeflerine ulaştıracak reformlara ve özellikle ekonomiye odaklanmamız gerekir. Yatırım ve üretim ortamını iyileştirecek yapısal reformları ve özellikle mesleki eğitim reformunun süratle gerçekleştirilmesi için çaba göstermeliyiz” dedi.

İSO: “İSTİKRARA KORUNMALI EKONOMİ GÜNDEMİNE DÖNÜLMELİ”

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “Yeni yönetim modeli Cumhurbaşkanlığı Sisteminin ilk seçimine halkımızın yüksek katılım sağlaması dünyaya örnek olacak bir davranıştır. Halkımız sorunlarına ve beklentilerine yönelik çözümü her zaman olduğu gibi seçimlerde ve sandıkta görüyor. Demokrasi adına bu önemli ve kıymetli bir toplumsal özelliğimizdir. Oluşan neticelerin hayırlı olmasını diliyoruz. Yeni dönemde istikrarın her açıdan korunmasına önem verilerek ekonominin ana gündem maddesi olmasını bekliyoruz.”

ATO: “GÜN, BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE YÜRÜME GÜNÜDÜR”

ATO Başkanı Gürsel Baran, " Artık seçim geride kaldı. Şimdi siyasi görüşümüz ne olursa olsun milletimizin kararını başımızın üstüne alıp hep beraber ülkemizin, çocuklarımızın geleceği için durmadan, dinlenmeden çalışmalıyız. Gün artık 81 milyon için el ele, gönül gönüle verip aydınlık geleceğimize birlik ve beraberlik içinde yürüme günüdür" dedi.

İTO: “TÜRKİYE EKONOMİSİ OTOBAN HIZINA KAVUŞACAK”

İTO Başkanı Şekib Avdagiç: "Türkiye Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimleri ile büyük ve lider ülke olma yolunda, çok önemli bir eşiği geride bıraktı… Tabiri caizse, 24 Haziran seçimleriyle Türkiye ekonomisi otoban hızına kavuşacaktır. Siyasal istikrarın olmadığı yerde ekonomik istikrarın ve güvenin olması mümkün olamaz” dedi.

BTSO: “TÜRKİYE DAHA HIZLI VE KARARLI ADIMLAR ATACAK”

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, "Yeni hükümet sistemi ile üretimden istihdama, yatırımdan ihracata kadar her alanda hızlı kararlar alabilecek yapıya kavuşan ülkemiz yeni süreçte hedeflerine daha hızlı koşacaktır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine doğru ilerlemeyi sürdürecek Türkiye`miz, daha hızlı ve kararlı adımlar atacak. Siyasi istikrarın güçlenmesi daha da güçlü bir ekonominin de önünü açacak. Artık önümüzde ülkemiz ve milletimiz için belirsizliklerin ortadan kalktığı bir dönem var. Yeni yatırımlarla birlikte üretimden ihracata, sanayiden istihdama kadar her alanda güçlü bir Türkiye için yeni bir sürece başlamış oluyor” dedi.

İTHİB: “ŞAHLANIŞ DÖNEMİNİN KAPILARINI ARALIYORUZ”

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, "Milletimiz erken seçimi çok yüksek bir katılımla gerçekleştirerek üzerine düşen görevi yerine getirdi. Milletimizin iradesinin tecelli ettiği bu seçimin kazananı hiç şüphesiz Türkiye ve demokrasimizdir. İnanıyorum ki bu seçim sonuçlarıyla yalın, sonuç odaklı ve sıkı koordinasyon ile hareket edilerek ekonomik, sosyal ve siyasal atılım dönemi yaşayacağımız şahlanış döneminin kapılarını aralıyoruz" dedi.

TÜMSİAD: “ÜRETMEKLE İLGİLİ ENGELLERİN ÇOĞU KALKMIŞ OLACAK”

TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, “Artık milletimiz kilitlenen sistemlerle, geciken çözümlerle zaman kaybetmek istemiyor. Hükümetimizden özellikle iş adamlarına yönelik çalışmaların artmasını ivedilikle bekliyoruz. Bu sonuç ile birlikte üretmekle ilgili engellerin çoğu kalkmış olacak. İstikrarın devam ediyor olması projelerin tamamlanmasıyla yeni projeleri de beraberinde getirecek” dedi.

ürkiye için çok önemli bir seçim dönemini daha geride bıraktık. Yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Sayın Recep Tayyip Erdoğan`ı ve yeni Türkiye Büyük Millet Meclisi`ni tebrik ediyor, ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.

TÜSİAD HER ZAMANKİ GİBİ

TÜSİAD bir yazılı açıklama yaparak: “Seçimlerin ardından, 21. yüzyılda Türkiye`ye yakışan güçlü bir demokrasi sınavımız devam ediyor. İlk uygulamanın sonraki dönemler için emsal olacağı bilinciyle, yeni meclisimizin katılımcı kanun yapma, etkin denetim ve partiler arası uzlaşmaya dayalı yeni bir çalışma geleneği oluşturmayı başarmasını temenni ediyoruz. Şimdi yeni yasama ve yürütme erkinin acil olarak odaklanması gereken kapsamlı bir politika ve reform gündemi var” ifadeleri kullandı ve her zaman söylemeyi adet ettikleri maddeleri sıraladı.