• DOLAR 32.562
  • EURO 34.983
  • ALTIN 2449.204
  • ...

 

DOĞRUHABER/HASAN IŞIK/ANALİZ

 Erken seçim tarihi açıklanmadan önce sakin ve gelişme yönlü seyreden Türkiye ekonomisi; erken seçim tarihinin açıklanması ile birlikte hepimizin şahit olduğu gibi peş peşe ekonomik suikastlara maruz bırakıldı. ABD doları 1 liranın üzerinde değer kazandı. TL dalgalı kur rejiminin dalgalarında istikrarsızlaştırılarak boğulmaya çalışıldı. Altın fiyatları fırladı. TCMB faizi tekrar hortlattı. Bunlar da yetmiyormuş gibi küresel piyasada petrol fiyatları yükseldi. Bu da Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı olan “enerji ithalatı” cephesinden bir darbe oldu.

SEÇİM ÖNE ÇEKİLİNCE KÜRESEL EMPERYAL AKTÖRLER ADETA PANİKLEDİ

Fakat dikkat edilmesi gereken bir şey var ki; uluslararası para babaları özellikle siyonist faiz imparatorları bu sefer hamlelerini çok açık ettiler. Uluslararası bankalar ve kredi derecelendirme kuruluşları (Moody's Fitch Ratings Standart Poors, IMF) normalde değerlendirme takvimlerinde Türkiye yer almadığı halde, Türkiye ekonomisi hakkında art arda olumsuz değerlendirmelerde bulundu, not kırdı. Normalde önümüzdeki yıl olması planlanan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimi öne çekilince bahsettiğim küresel emperyal aktörler adeta panikledi. Normalde bir yıla yayarak halkı süründürmeyi ve böylece ülke yönetimine karşı ateşlemeyi düşündükleri plan suya düştü. Çünkü bu plan sadece ekonomik suikastlarla sınırlı olmayacaktı. Ekonomik saldırılarını terör saldırıları ile süsleyecek, akademik çevrelerin açıklamaları ile çerçevelendirecek ve milletin boynuna idam fermanı gibi asacaklardı.

NİHAYETİNDE ARJANTİN IMF`YE TESLİM OLDU

Biraz halkının onurunu ve bağımsızlığını düşünen hangi ülke varsa başına aynı çorabı ördüler. İşte Venezüella, işte Arjantin işte İran… Arjantin ne kadar direnebildi? Nihayetinde geçtiğimiz günlerde IMF`ye teslim oldu. Karınları mazlumların-mustazafların kanı ve onların yer altı yerüstü zenginlikleri ile şişen bu çevreler; Türkiye`nin de Arjantin misali uslu çocuk olmasını, IMF`ye teslim olan bir yönetimle eskisi gibi uysal koyunlar gibi sınırları içerisinde otlamasını istiyorlar. Kısaca şöyle diyorlar: “Ortadoğu`yu eskiden yaptığın gibi kendi haline bırak kabuğuna çekil”, “Dünyadaki Müslümanların sorunları ile ilgilenme, onları bizim şefkatli emperyal kucağımıza bırak”, “İran, Sudan, Katar gibi İslam ülkeleri ile ilişkilerini geliştirme”, “israil`i üzme”, “Kudüs`ü unut” …vs.

BU SEFER EMPERYAL GÜÇLER HAMLELERİNİ ÇOK AÇIK ETTİLER

Evet, işin açıkçası ister “üst akıl” deyin, ister “geri akıl” deyin Türkiye`den istekleri bu yönde. Ama daha öncede vurguladığımız gibi bu sefer emperyal güçler hamlelerini çok açık ettiler. Türkiye`nin istikrarlı bir yönetim olan cumhurbaşkanlığı idaresine geçmesini sağlayacak seçimler erkene alınınca, belki bir yıla yayılacak saldırılar bir ay içerisinde yapılmaya başlandı. Ve Türkiye insanı bunu açık olarak gördü. Bu günlerde millet aslında ekonomik olarak kan ağladığı halde, bu uluslararası hamleye karşı ayakta durmaya, ülkenin yanında saf tutmaya çalışıyor. Bu bir varsayım değil. Açıklanan TÜİK Tüketici Güven Endeksi rakamları bunun delili.

TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ 70,3 OLDU

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Haziran ayında bir önceki aya göre %0,6 oranında arttı; Mayıs ayında 69,9 olan endeks Haziran ayında 70,3 oldu. Endekste sınırlı da olsa bu yükselme; milletin tüm olumsuzlara rağmen ülkesinin ekonomisini koruma refleksinin yansımasıdır.

HANENİN MADDİ DURUM BEKLENTİSİ ENDEKSİ 89,1 OLDU

Hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre %0,1 oranında artarak Haziran ayında 89,1 oldu. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin artmasından kaynaklandı.

GENEL EKONOMİK DURUM BEKLENTİSİ ENDEKSİ 92,1 OLDU

Genel ekonomik durum beklentisi endeksi Mayıs ayında 90,8 iken, Haziran ayında %1,4 oranında artarak 92,1 değerine yükseldi. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin bir önceki aya göre artmasından kaynaklandı. Bu iki veri de; özellikle seçimlerin olumlu sonuçlanması sonucu ülke ekonomisinin toparlanacağına olan umudun yansımasıdır.

İŞSİZ SAYISI BEKLENTİSİ ENDEKSİ 75,4 OLDU

İşsiz sayısı beklentisi endeksi bir önceki aya göre %3,4 oranında artarak Haziran ayında 75,4 oldu. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında düşüş bekleyenlerin artmasından kaynaklandı. Bu veri de daha üç gün önce açıklanan işsizlik rakamlarını onaylar cinsten. Çünkü üç gün önce açıklanan TÜİK verilerine göre; Türkiye genelinde işsiz sayısı Mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre 432 bin kişi azalarak 3 milyon 210 bin kişi oldu ve işsizlik oranı 1,6 puanlık azalış ile %10,1 seviyesinde gerçekleşti.

TASARRUF ETME İHTİMALİ ENDEKSİ 24,6 OLDU

Tasarruf etme ihtimali endeksi Mayıs ayında 26,8 iken, Haziran ayında %8,2 oranında azalarak 24,6 oldu. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali olduğunu düşünen tüketicilerin bir önceki aya göre azalmasından kaynaklandı. İşte bu veri çok anlamlı. Millet bu veri sonucu ile şöyle demek istiyor;  “Evet, ülkeme güveniyorum ve ülke ekonomisinin seçimler sonrası bir şekilde düzeleceğine inanıyorum. Ama artan döviz kurları ve enflasyon sebebi ile cebimde eriyen TL azaldı, epey bir süre yaralar sarılıncaya kadar tasarruf yapabilecek durumda değilim”

TÜM BUNLARA RAĞMEN TÜRKİYE VE TÜRKİYE HALKI GÜÇLÜ

Sonuç olarak gerçekçi olmak gerekir. Bir takım yağdanlıkların yaptığı gibi ülke ekonomisini allayıp pullamak doğru değil. Fakat bununla birlikte ülke olarak geçirmekte olduğumuz olağanüstü süreci göz ardı ederek,  sadece bugünkü dolar kuruna bakarak Türkiye ekonomisini karalamak da doğru değil. Evet, hem siyasi, hem adli, hem de ekonomik yanlışlar var, yanlışlar çok. Ama tüm bunlara rağmen Türkiye ve Türkiye halkı güçlü. Ve yaşamış olduğu tüm bu sorunları aşabilecek refleksler gösterebiliyor. Sevindiren umutlandıran da bu…