• DOLAR 32.564
  • EURO 34.934
  • ALTIN 2444.882
  • ...

Her yıl bayram tatili dolayısıyla Türkiye geneli otobüs terminallerinde bayram hareketliliği yaşanırken, bu yıl yakıt ve bilet fiyatları nedeniyle bir durgunluğun yaşandığını belirten firma yetkilileri, böyle devam ederse ek seferler yapmayacaklarını söylediler.

Siirt'te şehirlerarası taşımacılık yapan otobüs firması yetkilileri, bayram hareketliliğinin eskisi gibi olmadığını, bunun ekonomik nedenlerinden kaynaklandığını söylediler.

Otobüs şoförü İlhan Çimen, yakıt ve bilet fiyatlarının yükselmesi nedeniyle insanların yolculuk yapamadığını söyledi.

Çimen, "Bu sene bayram yoğunluğu hiç yok, geçen sene yolcu kapasitesi daha iyiydi. Yakıt fiyatı oldukça yükseldi 5 buçuk TL'yi buldu. Yolcu taşımacılığında zarar ediyoruz. İşimiz hiç iyi değil, geçen sene işlerimiz daha iyiydi. Yaşanan yoğunluktan ek seferler düzenliyorduk. Ama bu sene fazla yolcu olmadığından ek seferler düzenlemiyoruz. Yakıt ve bilet fiyatlarının yükselmesinden dolayı insanlar yolculuk yapamıyor. Geçen sene 120 TL olan bilet fiyatları bu sene 150 TL'ye satılıyor." ifadelerini kullandı.

"Mazot fiyatlarının yükselişi bizleri yıktı"

Esnafın çok zor durumda olduğunu ve sadece millet için şu anda sefere çıktıklarını belirten Otobüs firma yetkililerinden İbrahim Asut, mazot fiyatlarının artışının kendilerini zam yapmaya mecbur bıraktığını söyledi.

Asut, "Geçen senelere göre ilk defa böyle bir durgunluk yaşıyoruz. Hele şu mazot fiyatlarının yükselişi bizleri yıktı. Otobüsümüz şu anda İstanbul'a gidecek, bu otobüsün hiç yoktan 7 bin TL masrafı var. 1 litre mazotu yaklaşık 6 TL'ye alıyoruz. Artık siz hesaplayın veya siz çıkın bu işin içinden. Şu anda sadece milletin menfaati için gidip geliyoruz. Gerçekten esnaf ve otobüs firmaları zor durumda, otobüsümüz yolcu götürüp getirecek belki de bize bir TL kâr kalmayacak. Geçen sene bu seneden daha iyiydi, bakın şu anda tatil; ama biz tatilli hiç görmedik. Sadece Mersin yolcularında biraz artış var, o kadar. Geçen sene bilet fiyatı 120 TL'ydi şimdi ise yaklaşık bir aydır 150 TL'ye yükselmiş durumda çünkü mazot fiyatlarının artışı bizleri zam yapmaya mecbur bıraktı. Bu işin sonu nereye varacak gerçekten bilemiyoruz. Yolcular da fiyatların artışından şikâyetçi, Allah sonumuzu hayır eylesin." şeklinde konuştu.

"İşlerimiz eskisi gibi değil mazot fiyatları biraz düşerse iyi olur"

Siirt'ten yapılan yolcu taşımacılığında büyük bir düşüş olduğunu ve bilet fiyatlarının yükselmesine rağmen kendilerini kurtarmadığını ifade eden Nurettin Oğuz da bayram seferlerinin bu şekilde geçtiğini belirtti.

Oğuz, "Allah'a çok şükür İstanbul'dan ful geliyoruz. Sadece Siirt'ten giderken biraz zayıf gidiyoruz. Mazot fiyatları biraz pahalı, gerçi yakıt fiyatlarının sabitlenmesi bizim için çok iyi oldu. Buna rağmen bilet fiyatlarının zamlanması dahi bizi kurtarmıyor. İşlerimiz eskisi gibi değil, mazot fiyatları biraz düşerse iyi olur. Gelişlerimizde düşüş yok fakat giderken biraz var. Zaten bayramlarda genelde bu şekilde oluyor." ifadelerini kullandı.

Siirt'ten yolcu sayısının çok kötü olduğunu fakat dönerken dolu olarak geldiklerini belirten otobüs şoförü Mehmet Can Bilgin de fiyatların masraflarını karşılamadığını fakat gitmek zorunda olduklarını söyledi.

Bilet fiyatlarını çok yüksek olduğunu belirten yolculardan Fırat Aslan ise seçim dolayısıyla İstanbul'a oy kullanmaya ve gezmeye gittiğini söyledi. (Murat Orhan-İLKHA)