• DOLAR 32.47
  • EURO 34.847
  • ALTIN 2447
  • ...

Van'da Ramazan bayramının yaklaşmasıyla cadde ve sokaklarda kurulan bayram pazarları piyasayı hareketlendirdi.

Geceli gündüzlü devam eden Pazar alışverişlerinden memnun olduğunu ifade eden Pazar esnafı alışverişten memnun olduğunu söyledi.

"Ümmetin Ramazan bayramını kutluyorum"

Halkın genellikle tıraşını son güne bıraktığını söyleyen Kuaför Yakup Çelebi, bu nedenle kuaförlerin bayram arifesinde çok büyük bir yoğunluk yaşadığını ve bu durumun da bazen kendilerini zorladığını söyledi.

Bayrama 10 gün kala sabahladıklarını söyleyen Çelebi, "Vatandaşlarımız bayram tıraşını son iki, üç gün içerisine sığdırıyor. Hal böyle olunca bizde nefes alacak vakit bulamıyoruz. Burada yapabildiğince halkımıza düzgün bir hizmet vermeye çalıyoruz. Bayram, biz esnaflar için bir fırsattır ki oda biri Ramazan Bayramı, diğeri ise Kurban Bayramı. Hamd olsun işler iyi buradan bütün ümmetin Ramazan bayramını kutlar hayırlara vesile olmasını, kardeşlik ve barış getirmesini diliyorum." diye konuştu.

"Bayram öncesi işlerimiz yoktu"

Bayrama bir hafta kala yoğunluklarının başladığını belirten tatlıcı Ali Noyan ise bir hafta öncesine kadar da işlerinin olmadığını söyledi.

Noyan, "Çok şükür şimdi işler güzel. Bayram tatlı siparişlerimiz geliyor. Halkımız en çok baklavayı tercih ediyor. Baklava bayramların böyle özel günlerin olmazsa olmazı. Bizde halkımıza siparişleri bayram arifesine kadar yetiştirmeye çalışıyoruz. Halk için bayram indirimi yapıyoruz. Halkımız bayramda tatlı tüketebilsin diye yarı yarıya fiyat indiriyoruz. Bayram öncesi işlerimiz yoktu. Bütün esnaflarda aynı sıkıntı vardı. Şimdi ise çok şükür bayram yoğunluğu halkın bayram alışverişi, Van esnafının da yüzünü güldürdü." dedi.

"Paça-daraltama dikimi ile yoğun günler geçiriyoruz"

Bayram öncesi işlerinin yoğun olduğunu ve işleri yetiştirmek için sabahladıklarını söyleyen terzi Nedim Songül, şöyle konuştu:

"Bayram üzeri bayram yoğunluğu başladı. Bizim işler sipariş üzerine olduğu için bayramda baya yoğunuz. Şu an da hazırladığımız siparişler, dışında, dışardan gelen paça-daraltama dikimi de baya yoğunluk yaşıyoruz. Bazen gece yarısına kadar çalıştığımız oluyor. Bu bayram güzel bir alışveriş oldu. Cadde sokaklar dolu, alışveriş yapanlardan geçilmiyor. Esnafın ticaretini yapabiliyor olması çok iyi. Biz bu duruma çok seviniyoruz. Buradan bütün İslam âleminin önce Ramazan ayını tebrik ediyorum, idrak edeceğimiz Ramazan bayramının İslam âlemine huzur, barış, kardeşlik getirmesini diliyoruz."

"Geçen seneye göre bu sene bayram yoğunluğu düşüşte"

Mehmet Nuri Kaburak ise "Allaha şükürler olsun, halkın bayram alışverişine çıkmasıyla işlerimiz iyi. Çarşı merkezinde bir olması bizi sevindiriyor. Geçen seneye göre bu sene bayram yoğunluğu düşüşte. Şu an ürünlerin fiyatlarında büyük bir yükseliş var. Bu esnaflardan kaynaklanan bir şey değil. Belki halk diyor ki, 'esnaf bayram öncesi fiyatı iki katına çıkarıyor' ama durum böyle değil. Aldığımız ürünlerden, öyle ki bazen kar etmediğimiz dahi oluyor. Halkımız bu yüzden alışveriş konusunda çok çekingen davranıyor. Neredeyse mecburi ihtiyacını bile erteleyecek duruma gelmiş. Çünkü kimsenin cebinde ihtiyaçları karşılamaya yetecek kadar para yok. Gelirler giderleri karşılamıyor." dedi. (Yunus Tuğrul-İLKHA)